Utrecht Oost

Selecteer Pagina

‘De ontgroening is vooral heel erg een spelletje’

‘De ontgroening is vooral heel erg een spelletje’

Lonneke Meyboom, (middelste), met haar vriendinnen.

De Uithof- Veel studenten op de Hogeschool Utrecht en de Universiteit Utrecht zitten bij een studentenvereniging. Ondanks de conflicten die in het nieuws verschijnen over verenigingen heeft Lonneke Meyboom, lid van studentenvereniging Unitas, meer goeds dan slechts te zeggen over studentenverenigingen. 

‘Ik wist vanaf mijn twaalfde dat ik bij een vereniging wilde. Ik kende de cultuur van een studentenvereniging al, want mijn ouders, mijn zussen en opa hebben bij studentenverenigingen gezeten. Mijn moeder zat ook bij Unitas toen zij vroeger student was. Ze heeft daar altijd leuke verhalen over verteld. Er wordt veel gefeest en geborreld, maar er zijn ook veel verschillende commissies waar je bij kan. Ze willen vooral veel mensen bij elkaar brengen, zodat je de kans krijgt zoveel mogelijk mensen te ontmoeten en veel vrienden kan maken.’

Ontgroening

‘Ik heb het vaak met mijn vriendinnen over de ontgroening. Ik snap dat mensen het heftig vinden, maar ik denk dat het vooral van buitenaf heel heftig lijkt. Het idee van een ontgroening is om iedereen te introduceren in hoe de vereniging functioneert en te laten zien met wie je allemaal de vereniging in stapt. Het is vooral verbindingen maken. Waarom we daar zo weinig over mogen zeggen is om de verrassing voor het volgende jaar te kunnen behouden. Het idee is dat je er in gaat en alles op een nieuwe manier leert. Als je van tevoren al weet wat er gaat gebeuren dan kun je je voorbereiden, terwijl het idee juist is om de mensen die niet bij een studentenvereniging passen er uit te halen. 

De ontgroening is vooral heel erg een spelletje. Als je het idee van het spel niet begrijpt, dan kun je al snel denken ‘waar zijn ze mee bezig?’, maar als je er midden in zit, vind je het wel logisch dat het op die manier gebeurt. Ze zouden het wel op een andere manier kunnen doen, maar het blijft een traditie. Ik denk dat dat de reden is dat het niet wordt afgeschaft. Ik vind wel dat sommige ontgroeningen uit de hand lopen. Een vorm van ontgroening is wel nodig maar misschien niet deze vorm. 

Bij Unitas en veel andere verenigingen, heb je veel mensen die graag de handen uit de mouwen steken. Ik wil het beste van mijn studententijd maken, maar ik ben hier vooral om te leren. Dat wordt er echt ingeramd. Je bent hier om te leren functioneren zodat als er straks geen vangnet meer is, je de grotemensenwereld aan kan. Dat is het soort mensen dat je tegenkomt op een vereniging. 

Het nadeel van een vereniging is dat het veel tijd kost, het is heftig om in je eerste jaar te zitten. Het is altijd gezellig om er te zijn, maar je kan in de knoop komen met je studie als je een zware studie hebt. Soms is het moeilijk om dat te combineren.’

Conflicten

‘Ik heb het met mijn medeleden gehad over schokkende dingen die gebeuren in studentenverenigingen. De bangalijst (red: lijst waar vrouwen op hun uiterlijk worden beoordeeld) van het USC vind ik belachelijk, ik snap het idee erachter niet. Wij zijn allemaal geschokt. Waarom heeft niemand ingegrepen, wat is hier misgegaan? Als ik op mijn vereniging sta, kan ik me niet voorstellen dat zoiets zou gebeuren. Binnen onze vereniging zou dat nooit gebeuren, maar het is wel bij het corps gebeurd. 

Ik denk dat grote nieuwskoppen geen mooie representatie van studentenverenigingen zijn, zoals bijvoorbeeld een bangalijst of een ontgroening die uit de hand loopt. Die grote nieuwsberichten hebben invloed op hoe mensen naar me kijken. Als ik het erover heb op mijn opleiding kijken mensen me raar aan. Volgens mij denken mensen dat studentenverenigingen compleet uit de hand lopen en dat zo’n nieuwsbericht nog maar het puntje van de ijsberg is. Maar dat is niet zo. Het grootste gedeelte dat je bij een vereniging bent, is er veel liefde en broederschap. Ik denk dat het imago van een studentenvereniging erg vertekend wordt door grote nieuwskoppen. Dat betekent niet dat ik vind dat die nieuwskoppen niet gemaakt moeten worden want ze zijn belangrijk. Het is belachelijk dat die dingen gebeuren. Mensen moeten weten dat dat gebeurt. Maar het zorgt er wel voor dat mensen negatief kijken naar studentenverenigingen, terwijl dat niet per se hoeft. 

Het gebeurt op Unitas wel dat iemand een vrouwonvriendelijke opmerking maakt of dat een man een vrouw seksueel intimideert maar die mensen worden altijd bij de kraag gegrepen. Daar zitten altijd consequenties aan vast. Gelijkheid is bij ons heel belangrijk, alles wordt over een kam geschoren. Het maakt niet uit naast wie je aan de bar zit, op dat moment zijn jullie allebei studenten die gezellig een biertje willen doen. Maar als je helemaal uit de beugel loopt, je bent iemand aan het uitschelden of als je helemaal van de wereld bent doordat je te veel hebt gedronken, dan plukken ze je er uit en wordt je weggestuurd. Er zijn een aantal mensen in mijn jaar geschorst omdat ze een onhandige opmerking maakten over een andere dame. De sociale controle is sterk want iedereen heeft in de ontgroening de normen en waarden geleerd en als je die niet naleeft, dan ben jij het probleem. 

Er zijn onderdelen van studentenverenigingen die vernieuwing nodig hebben, zoals de vrouwonvriendelijkheid. Daar zijn we wel mee bezig maar dat gaat eigenlijk net te langzaam. Over het algemeen denk ik dat een studentenvereniging wel van deze tijd is. Het groeit mee. De laatste vijf jaar zijn de rectoren van onze vereniging allemaal vrouwen geweest bijvoorbeeld.

We zijn op weg naar de juiste plek, we zijn er nog niet en het mag wat sneller. Ik denk dat het belangrijk is om te benoemen wat de algemene reden is dat mensen bij een studentenvereniging gaan. Het gaat heel hard de eenzaamheid onder studenten tegen. Dat is waarom studentenverenigingen tijdens corona hoge aanmeldingen hadden. Je wordt geforceerd om vrienden te maken. Als je snel overweldigd raakt door het leven, moet je het niet proberen, want dan past het niet bij je. Want het is wel heftig, het is leuk, maar het is wel heftig. Maar als je van een feestje houdt, de hiërarchische sfeer en veel wil doen in je studententijd, dan is het zeker iets voor jou.’

voor vragen/opmerkingen kan je mailen naar: anna.tetenburg@student.hu.nl

Over de auteur

Anna Tetenburg

Anna Tetenburg is een 20 jarige student journalistiek aan de hogeschool van Utrecht. Ze wil zich als journalist focussen op onderwerpen die maatschappelijke veranderingen laten zien. Zoals ontwikkelingen in de politiek en gebeurtenissen die te maken hebben met gelijke rechten. Anna is geïnteresseerd in de politiek, omdat ze vindt dat het ingewikkeld in elkaar steekt. Je kan als gewone burger pas verschil maken als je een beetje begrijpt hoe het systeem werkt. Ze vindt de rol van een journalist hierin essentieel. In haar vrije tijd speelt Anna piano en kijkt ze graag naar een leuke sitcom. Ze heeft een bijbaan als barista bij Starbucks. Ze hoopt over 5 jaar afgestudeerd te zijn en een leuke baan te hebben.