Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Zinvolle gesprekken met soep in het Simonshuis

Zinvolle gesprekken met soep in het Simonshuis

De bijeenkomst 'eten met zin' in het simonshuis

UTRECHT OOST- “Eten met zin” vindt plaats elke tweede woensdag van de maand in het Simonshuis aan de Maliesingel. De avond bestaat uit twee delen: Soep eten en luchtig met elkaar kletsen. Daarna wordt er een zinnig gesprek gevoerd met een bijpassend actueel thema. Deze maand was het thema: de liefde.

Eten met zin

‘Het doel is: kunnen we rondom een simpele maaltijd met elkaar in gesprek gaan over een thema’, vertelt Angelique Cloosterman, vrijwilliger bij het Simonshuis en organisator van eten met zin. Zij kiest de thema’s en kookt de soep. Sinds september vindt er elke maand een bijeenkomst van eten met zin plaats. De avond is voor iedereen bedoeld: bewoners van het huis of mensen uit de buurt.

 

Zinvolle gesprekken

Voor Valentijnsdag is het thema van deze avond: de liefde. Het doel is om over dit onderwerp respectvol met elkaar de diepte in te gaan en te discussiëren. ‘Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn’, vertelt Angelique tijdens het gesprek. ‘We proberen ook te vermijden dat mensen zeggen “Ik vind”. Als jij iets vindt dan moet je naar gevonden voorwerpen. Hier hebben we het over “ik denk”’. Zo geven ze mensen de kans om het onderwerp van verschillende perspectieven te bekijken.  Tijdens de avond werden er meningen gedeeld en antwoorden gegeven op vragen zoals: ‘Wat is voor jou het verschil tussen vriendschap en liefde?’. Ook werden er ervaringen gedeeld die aansloten op het thema. “We proberen de thema’s actueel te houden’ legt Angelique uit.

Het Simonshuis

Het Simonshuis is een voormalig klooster, de Nikolai community, dat nu een gemeenschap is geworden voor zowel vaste als tijdelijke bewoners. Het Simonshuis biedt kamers aan voor mensen die in nood zitten en tijdelijk onderdak nodig hebben. Gastvrijheid staat dan ook bij hun voorop.  Ze organiseren activiteiten zoals een maandelijkse wandeling, maar nu dus ook eten met zin. Het is niet verplicht om gelovig te zijn als je in het huis verblijft of meedoet aan één van de activiteiten.

Haar residenten

In het Simonshuis wonen zowel vaste als tijdelijke residenten. Eén van deze residenten is Lynn Immel uit Geleen, Limburg. Zij woont hier al ongeveer een jaar en is hier komen wonen voor haar studie omdat ze geen kamer kon vinden. Nadat ze stopte met haar studie is ze hier toch blijven wonen ‘Ik had nooit gedacht dat ik hier zo zou wennen en dat het als mijn veilige thuisbasis voelt’, vertelt Lynn. Ze vindt het fijn dat het huis voelt alsof je woont bij een kleine familie. Het huis heeft meerdere gezamenlijke ruimtes zoals een woonkamer, keuken en een kapel. ‘We eten en wassen de vaat ook elke week samen af’,  aldus Lynn Immel.

Dit was ook haar eerste keer bij eten met zin. Ze vond het een rustige sfeer en denkt erover om vaker te komen naar eten met zin. ‘De drempel is voor mij misschien wel lager omdat ik hier natuurlijk al woon en ik doe wel vaker mee aan dit soort activiteiten, zoals de ademhaling meditatie’, vermeldt Lynn Immel nog.

Over de auteur

Rosa Davis

Rosa Davis (2006) is een eerstejaars studente aan de Hogeschool Utrecht. Ze komt helemaal uit de heuvels van Limburg om haar droom als journaliste waar te maken. Haar interesses liggen uiteraard bij het schrijven van korte verhalen, zowel fictie als ook nieuwsgericht, de muziekwereld, de filmwereld, kunst en alles rondom Engeland. Haar passie voor kunst brengt haar dichter bij mensen en culturen als een bron van inspiratie voor haar verhalen. Haar ultieme droom is om buitenlandcorrespondent te worden in Engeland, ook omdat haar familie daar vandaan komt. Als nu nog eerstejaars studente staat ze aan het begin van een grote reis. Ze is vastberaden om haar interesses en passies te combineren met haar opleiding. Een journaliste met veel ambities.