Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Lezingen van de universiteit Utrecht ter gelegenheid van internationale vrouwendag

Lezingen van de universiteit Utrecht ter gelegenheid van internationale vrouwendag

Academiegebouw Domplein

De maand maart staat in het teken van vrouwen. Op 8 maart is het namelijk internationale vrouwendag. Dit is al 5 jaar aanleiding voor de Universiteit Utrecht om lezingen te organiseren over dit thema. Deze lezingen werden gehouden in het academiegebouw.

EDI-office

Deze lezingen worden elk jaar georganiseerd door het Equality, diversity and inclusion office oftewel het EDI-office. De Programmamanager van het EDI-office is Brigitte Prieshof. Het EDI-office organiseert twee diversiteitsmaanden, maart en oktober. In deze maanden organiseren ze verschillende activiteiten die te maken hebben met inclusiviteit en gelijkwaardigheid. Het EDI-office behandelt veel verschillende onderwerpen zoals onder andere gender, seksuele geaardheid en discriminatie op de Universiteit Utrecht. Een van hun activiteiten is het organiseren van de lezingen op 8 maart. Ook is er een EDI-festival in oktober waarin ze terugkijken op wat ze hebben bereikt, wat ze nog hadden willen bereiken en welke acties daarvoor nodig zijn. Het EDI-office is ingesteld voor 4 jaar. Nu de 4 jaar bijna voorbij zijn, geeft Prieshof echter aan dat ze nog niet alle doelstellingen bereikt hebben.

Bewustwording voor het onderwerp

Prieshof was ook aanwezig bij de lezingen. Ze vertelt dat het doel van deze dag en lezingen vooral bewustwording is. Dit is het doel van alle evenementen dat het EDI-office organiseert. Er zijn namelijk streefcijfers gepubliceerd door het EDI-office voor het aantal vrouwelijke wetenschappers en dan met name hoogleraren. Het percentage van vrouwelijke hoogleraren is nu maar 24,2 procent en ondanks groei in elke functiecategorie, neemt het aandeel vrouwen per stap op de carrièreladder toch nog steeds af. Het EDI-office wil graag dat dit percentage een stuk hoger wordt.

Het thema van de lezingen

Elk jaar hebben de lezingen een thema. Hierdoor worden ze elk jaar gehouden door andere mensen die veel expertise hebben over een specifiek onderwerp. In 2023 was het thema stereotypen en dit jaar richtte het thema zich op hoe digitale tools, zoals ChatGPT en geautomatiseerde schrijftools, bijdragen aan in- of uitsluiting in ons dagelijks leven. Op de dag werd het bredere gesprek gevoerd over de manieren waarop technologieën, waaronder Large Language Models, gelijkheid, diversiteit en inclusie voor vrouwen kunnen belemmeren of juist bevorderen. Met de focus op de ingewikkelde relatie tussen technologie en taalgeneratie en met de nadruk op de rol van grote taalmodellen in conversatie- en geautomatiseerde schrijfapplicaties.

De bel van het academiegebouw

Op 8 maart was op het Domplein de bel van het academiegebouw te horen. Dit was de eerste keer in de vijf jaar dat de lezingen hebben plaatsgevonden, dat de bel werd geluid voor internationale vrouwendag.

Bezoekers

Er kwamen veel verschillende mensen op de lezingen af. Er waren niet alleen Nederlanders, maar ook veel internationale bezoekers. De meeste genodigden zijn zijn studenten, medewerkers en alumni van de Universiteit Utrecht, maar je kon jezelf ook opgeven als je niet aan de universiteit Utrecht verbonden bent. Er hadden zich dit jaar meer mensen aangemeld dan de organisatie had verwacht en het aantal aanmeldingen was daarmee sterk gegroeid ten opzichte van vorige jaren.

Over de auteur

lotta Looije

Lotta Looije is eerstejaars student op de School voor Journalistiek van de Hogeschool Utrecht. Voor Lotta ging studeren heeft ze HAVO gedaan op het X11 media en vormgeving in Utrecht en heeft haar diploma gehaald in 2023. Op school vond ze de opdrachten waarbij ze mensen moest interviewen en verslagen moest schrijven het leukst waardoor ze uiteindelijk voor de studie journalistiek heeft gekozen. Ze woont in Utrecht en heeft een baan in de horeca. Op dertienjarige leeftijd moest ze wekelijks kranten bezorgen in haar buurt en dat heeft ze voor meer dan een jaar gedaan. Van de enorme hoeveelheid kranten die elke week voor de deur stonden bleven er altijd wel een paar over. Zo kwam ze op jonge leeftijd al in contact met het nieuws en de krant. Ook op school hield ze het nieuws goed in de gaten zodat ze elke vrijdag tijdens de Nederlands les een kans had om de nieuwsquiz van die week te winnen. Naast het nieuws leest ze ook graag boeken en ze sport drie keer per week.