Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Digitale vernieuwingen aan visdeurbel bij Weerdsluis

Digitale vernieuwingen aan visdeurbel bij Weerdsluis

De Weerdsluis in Utrecht, foto: Meike de Goeij

Kromme Rijn – Ieder voorjaar liggen vissen wekenlang te wachten voor de Weerdsluis in Utrecht. Veel vissen zwemmen rond deze tijd stroomopwaarts om zich voort te planten in ondieper water. De Weerdsluis vormt echter een obstakel in deze route, waardoor de vissen niet de Kromme Rijn kunnen bereiken. Daar heeft Anne Nijs, samen met de waterschappen, een oplossing voor bedacht: de visdeurbel. De visdeurbel is vanaf 1 maart weer actief met op de website nu een live chat en het wekelijkse visdeurbeljournaal. Ook is de website nu te lezen in meerdere talen.  

Anne Nijs, adviseur groen en ecologie bij de gemeente Utrecht, is projectleider van de visdeurbel. In het voorjaar gaat de sluis minder vaak open, omdat er dan amper boten door de grachten varen. Vissen liggen daardoor wekenlang te wachten voor de Weerdsluis. Hier hebben Nijs en het waterschap iets op bedacht. ‘De visdeurbel is een onderwatercamera die live streamt naar visdeurbel.nl. Als hierop een vis te zien is, kan je op de bel klikken. De sluiswachter krijgt hiervan dan een melding en opent de sluis meerdere keren per dag.’ De Weerdsluis is namelijk al 200 jaar oud en een monument, waardoor deze nog met de hand geopend moet worden.  

Vernieuwingen 
Vanaf 1 maart staat de visdeurbel weer aan en is hij vernieuwd. Volgens Nijs is de essentie van de deurbel nog steeds hetzelfde, maar hebben ze een live chat aan de site toegevoegd. ‘We merkten dat de bezoekers graag onderling met elkaar wilden praten over de vissen die op dat moment te zien waren op de stream.’ De chat is echter tijdelijk offline gehaald vanwege te veel grappen en spam. Wel vertelt Nijs dat ze van plan zijn deze chat in de toekomst weer aan te zetten.  

Ook is er nu het wekelijkse visdeurbel journaal. Hierop worden de leukste visbeelden van de week getoond, visweetjes gedeeld en de visvoorspelling voor de komende week gegeven. Ook is het nu mogelijk de website te lezen in het Engels. Voorheen was de website enkel in het Nederlands te belezen. Ter ere van de heropening drijft er nu naast de Weerdsluis een 7 meter lange opblaasbare baars genaamd; Barrie de baars.  

Internationaal 
De visdeurbel bestaat al sinds juni 2021 en is in de afgelopen jaren flink populair geworden. In 2023 werd de site in totaal door maar liefst 8,2 miljoen bezoekers bezocht en zijn er 100.000 belletjes gedaan. De visdeurbel is niet alleen in Nederland bekend, maar gaat de hele wereld over. Met name in de Verenigde Staten en Duitsland is de visdeurbel erg populair. In 2023 zaten er 450.000 bezoekers uit Duitsland op de website de livestream te bekijken. Ook op het sociale media platform TikTok gaat de deurbel viraal. 

Jan Willem Boer (52) is sportvisser en doet dit al sinds hij 8 jaar oud is. Zijn passie ligt bij vissen en verdiept hier zich dan ook dagelijks in. ‘In grachten kom je tijdens het vissen voornamelijk baarzen, snoeken en voorns tegen. Zelf heb ik ook wel eens een winde gevangen’, vertelt hij. Windes kunnen via de kromme rijn zelfs helemaal door naar Duitsland zwemmen. De visdeurbel is volgens hem een goed concept, omdat de vissen zich hierdoor ook in het oosten kunnen voortplanten.

Toekomstplannen 
Nijs vertelt dat de visdeurbel echt een ‘Utrechts dingetje’ is geworden, wat het voor haar juist zo leuk maakt. Ze vertelt dat ze ieder jaar wel iets grappigs willen toevoegen, maar dat daar nu nog geen ideeën voor zijn. Wel zijn er andere steden die wel zo’n visdeurbel zouden willen hebben en hier zeker interesse in tonen.  

Nijs blijft samen met het waterschap kijken naar hoe goed de vissen zich kunnen bewegen door Utrecht. Er wordt gekeken naar een tweede locatie om een deurbel te plaatsen. Of deze daar daadwerkelijk komt is nog onduidelijk.  

 

Bekijk hieronder het interview met Anne Nijs door Stijn Saman: 

Over de auteur

Meike de Goeij

Meike de Goeij is een leergierige en gemotiveerde eerstejaars student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Afgelopen jaar heeft ze haar havo diploma gehaald en is ze daarna gelijk gestart aan de opleiding Journalistiek. Haar interesses liggen vooral op het gebied van sport en misdaad. Zelf doet ze aan dansen op hoog niveau en heeft ze mee gewerkt aan de schoolkrant op haar middelbare school. Als u tips voor haar heeft of eventuele aanmerkingen kunt u haar een mailtje sturen via meike.degoeij@student.hu.nl