Utrecht Oost

Selecteer Pagina

HU-studenten lanceren nieuw toneelinitiatief 

HU-studenten lanceren nieuw toneelinitiatief 

Een theaterlokaal op de Padualaan. Foto gemaakt door: Nella Arbia

PADUALAAN – Drie HU-studenten, Laura Horsting (25), Merijn Heeres (25) en Eva Bussink (25), lanceren voor het eerst een bijeenkomst waar studenten theater gaan maken. Een podium voor verhalen die hen allen aangaan en verbinden, waarbij iedereen de touwtjes in handen heeft.

In een theaterlokaal op Padualaan 101 worden de lampen aangezet vanuit de regie gedeelte boven in de zaal door Merijn, een van de drie HU-studenten. De zwarte doeken voorin de zaal worden opzijgeschoven waarachter een strak wit doek hangt en de okergele tribune wordt beter zichtbaar door het reflecterende licht. Die avond zal voor het eerst een groep HU-studenten bijeenkomen om kennis te maken met elkaar en hun passie voor theater te delen.

Theaterinitiatief geboren

Laura verteld hoe het initiatief tot stand is gekomen. ‘We kennen elkaar vanuit het lectoraat duurzame gemeenschappen maatschappelijke impact voor kunst en cultuur waar we veel praten over de maatschappelijke impact. Toen dachten we, we kunnen er veel over blijven praten, maar misschien moeten we er gewoon iets mee doen.’ Na een hoop meetings mochten de studenten de lokalen in van de Hogeschool waardoor het initiatief kon beginnen.

Via-via en door middel van posters verspreid over de gebouwen van de hogeschool riepen Laura, Merijn en Eva studenten op zich op te geven om elke donderdagavond met een groep samen theater te maken. Iedereen binnen de groep heeft de regie in handen en hoewel dit normaal gesproken niet het geval is binnen theater willen Laura, Merijn en Eva juist iets maken dat van hun allen wordt. ‘Voor vanavond, de eerste avond, hebben we het met z’n drieën wel even georganiseerd. Vanavond gaat het vooral om kennismaking, we leggen wat uit en wat theater speel oefeningen. Daarna is het eigenlijk het idee dat het meer van de groep wordt’, vertelt Laura.

Of er uiteindelijk een voorstelling voortkomt, en waar deze over zal gaan, wordt volledig bepaald door de groep. Als ze ervoor kiezen om grote maatschappelijke kwesties te bespreken, zal dat het onderwerp zijn, maar als ze liever iets anders willen verkennen, zoals de ‘quarter-life crisis’, is dat ook prima. Vrijheid staat centraal in de groep.

Theater brengt de samenleving dichter bij elkaar

Volgens theaterdeskundige Vincent Kouters kan theater helpen om begrip en empathie in de samenleving te bevorderen. ‘Theater kan (net als andere narratieve kunstvormen) verhalen vertellen die andere visies op de wereld en maatschappij geven. Als kijker krijg je zo andere perspectieven mee. Je ziet een visie op de wereld die je zelf niet hebt en waar je misschien nog nooit aan gedacht hebt. Theater kan jou zo laten zien hoe andere mensen denken, hoe ze worstelen met het leven, en kan je helpen verklaren waarom ze bepaalde keuzes maken. Keuzes die jij zelf misschien nooit zou maken. Theater verbreedt je blik en dat kan je empathischer en begripvoller maken.’

‘Theater heeft de unieke eigenschap dat het in de maatschappij plaatsvindt. Dus je moet er als kijker voor naar buiten (in tegenstelling tot boeken en Netflix). Soms gewoon naar een theater, maar steeds vaker ook buiten een theater. Er is veel locatietheater. Ik zie veel voorstellingen op scholen, in landschappen, op boerderijen, in een gevangenis, op bouwplaatsen, fabrieken, etc. Doordat theater vaak een directe verbinding aangaat met onze echte wereld is het uitermate geschikt op verandering aan te moedigen. Soms is de scheidslijn tussen theater en activisme niet eens duidelijk meer te zien.’, aldus Vincent Kouters.

Waar het initiatief van Laura, Merijn en Eva uiteindelijk toe zal leiden weten de studenten zelf ook nog niet. Maar na de eerste kennismaking met de groep zat de sfeer er al goed in en kijken de drie studenten uit naar waar dit initiatief toe zal leiden.

Bekijk hieronder het video interview door Nella Arbia

Over de auteur

Thijmen Verkuijl

Thijmen Verkuijl (2003), wonend in Amsterdam, is een student op de School voor Journalistiek en met zijn achtergrond als mediavormgever is hij altijd erg gefocust op de details. De zeer positief ingestelde Thijmen geniet van elke dag door overal zoveel mogelijk uit te halen. Op deze manier gaat hij fluitend door het leven en staat hij open voor (bijna) alles. Verder is hij erg geïnteresseerd in de entertainmentwereld en is hij vaak te vinden in diverse theaters en bioscopen.