Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Hoge stroom aan internationale studenten: hoe komt dit en wat is het effect?

Hoge stroom aan internationale studenten: hoe komt dit en wat is het effect?

DE UITHOF – Het aantal internationale studenten in Nederland neemt de laatste jaren flink toe. Alleen al in het afgelopen studiejaar, steeg het aantal internationale studenten in Nederland naar bijna 123.000, een toename van 8000 ten opzichte van het vorige jaar. Deze studenten vormen ongeveer 15% van alle studenten in het hoger onderwijs.

Op de Universiteit Utrecht komt de verhouding internationale studenten ook neer op 15%. Dit staat voor één op de zeven studenten. Demissionair minister Dijkgraaf van Onderwijs heeft echter aangegeven dat het aantal internationale studenten moet worden verminderd, vanwege problemen zoals overvolle collegezalen, gebrek aan huisvesting, hoge werkdruk voor docenten en de toegankelijkheid van het onderwijs voor Nederlandse studenten.

(bronnen grafieken: Kences.nl 2022/2023, CBS 2022).

Bekijk hier de explainer video:

 

Over de auteur

Nella Arbia

Nella Arbia (Haarlem, 2003) is een eerstejaars journalistiekstudent op de Hogeschool Utrecht. Ze schrijft stukken voor SVJMedia. Andere mensen, maatschappelijke problemen, verhalen, politiek, dingen die in dít land dagelijks gebeuren; dat is wat ze interessant vindt en haar bezig houdt. En dat is ook wat haar een journalist maakt. Nella is nieuwsgierig, en kijkt altijd om zich heen. Nieuwgierig naar wat er áchter de zaken gebeurt waar ze naar kijkt, waar ze over leest, waar ze naar luistert. En dus nu, waar ze over schrijft. Nella wil het publiek, de lezer, de mens, voorzien van betrouwbare, goede, maar vooral duidelijke informatie. Informatie waar men wat mee kan. Informatie waar men wat aan heeft.