Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Utrecht: Meer auto’s, minder plek

Utrecht: Meer auto’s, minder plek

Aantal auto's in Utrecht 2022-2024

UTRECHT-In Nederland neemt het aantal auto’s in de loop van de jaren steeds meer toe. Ook in Utrecht is een forse toename te zien. Ondanks dat er meer auto’s in Utrecht verschijnen, wordt het steeds lastiger om een parkeerplek te vinden. Parkeren wordt een stuk moeilijker en duurder, terwijl alternatieven juist aantrekkelijker worden.

De toename in auto’s is zelfs tussen 2023 en 2024 al te zien. In 2023 waren er 752.271 auto’s in Utrecht te vinden. In 2024 is dit aantal gestegen tot 772.001. Dit is bijzonder om te zien. De gemeente doet namelijk juist zijn best om dit aantal te verminderen. Dit, omdat er van deze hoeveelheid auto’s zo enorm veel schadelijke stoffen afkomen. Daarom worden alternatieven steeds aantrekkelijker gemaakt. Door bijvoorbeeld met het openbaarvervoer te gaan, kan de uitstoot van schadelijke stoffen al flink verminderd worden.

Marjolein van der Stok, mobiliteit adviseur, vertelt dat er op steeds meer plekken in Utrecht betaald parkeren komen. Je kunt je auto dus bijna nergens meer gratis neerzetten. Ook worden parkeerplekken niet allen duurder, het zullen er ook steeds minder worden. Als er bijvoorbeeld een nieuw winkelcentrum gebouwd wordt, mochten hier voorheen veel meer parkeer plekken bijgebouwd worden dan nu.

‘Ze zijn in Utrecht bezig om het aantal trams uit te breiden, we hopen mensen zo te stimuleren meer met de tram te gaan en minder met de auto’, vertelt van der Stok. ‘Naast de uitbreiding van de stamsporen, zijn er ook geluiden over een metro, maar die zijn nog wel heel ver weg.’ Een volgend alternatief is bijvoorbeeld de fiets. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de gezondheid. In Utrecht wordt er hard om fietsen meer toegankelijk te maken. Er worden meer fietspaden aangelegd en de fietsveiligheid wordt steeds beter. Ook zijn er deel fietsen en bakfietsen die mensen kunnen lenen.

Wat opvalt, is dat tussen 2023 en 2024, het aantal auto’s in Utrecht met 19.730 is gestegen. Tussen 2022 en 2023 was dit 16.276. Het aantal auto’s in Utrecht gaat dus steeds sneller stijgen, terwijl de gemeente juist wil dat dit aantal gaat dalen. De verwachting is dat volgend jaar nog wel een stijging te zien is, maar dat deze stijging een stuk kleiner is. De overheid hoopt deze stijging uiteindelijk om te kunnen zetten in een afname.

Annemijn de Leeuw, student en wonend in Utrecht, verteld dat het steeds lastiger wordt om in Utrecht ergens heen te gaan met de auto. ‘Als mijn ouders vanuit Tilburg op bezoek bij mij komen, is het altijd maar de vraag of ze een plekje kunnen vinden om hun auto neer te zetten. Ook ik vind dit lastig. Tot vorig jaar had ik mijn auto bij mij in Utrecht staan, maar ik heb die nu thuis in Tilburg gelaten. Ik ga veel meer met de fiets of het openbaar vervoer, omdat dit nou eenmaal makkelijker is.

Van der Stok vertelt ook dat als mensen toch nog de auto voor een tijdje willen pakken, er ook een mogelijkheid is een huurauto te krijgen. Deze auto rijdt op zonne-energie en is dus een stuk minder schadelijk voor het milieu.

Over de auteur

Evi Voorderhaak

Mijn naam is Evi Voorderhaak (2005) en ik woon in Reeuwijk. Ik ben student aan De Hoge School Utrecht voor Journalistiek. Ik heb mijn havo afgerond. Daarnaast houd ik van lezen en schrijven en ben heel nieuwsgierig naar eigenlijk alles wat er om mij heen gebeurt. Verder vind ik het ook leuk om met mensen te werken en ik ben erg sociaal. Ik heb al best een beetje ervaring met interviewen en vind dit ook een van de leukste dingen om te doen op de opleiding. Wat ik belangrijk vind, is het verhaal van andere naar buiten brengen die zich niet gehoord voelen. Dat doe ik dan ook met heel veel plezier.