Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Voormalig Pieter Baan Centrum opent haar deuren voor Utrechts festival Uncloud

Voormalig Pieter Baan Centrum opent haar deuren voor Utrechts festival Uncloud

Zaterdag 30 september startte de 7e editie van het Utrechtse festival Uncloud. Gedurende drie weken (30 september tot en met 22 oktober) wordt in het Voormalig Pieter Baan Centrum (PBC) te Utrecht, audiovisuele kunst getoond. Dit jaar hebben de organisatoren van Uncloud het thema ‘PhysicalDigital-DigitalPhysical’ gekozen. Wat verwijst naar de twee werelden waar we ons tegenwoordig in bevinden: de fysieke en de digitale.

Dwalend door de eindeloze gangen van het Pieter Baan Centrum. Smalle trappenhuizen en ramen met tralies ervoor. De koele temperatuur zorgt voor een kille sfeer. In je vrije tijd een pand binnenstappen waar mensen zaten die verdacht werden van een misdrijf. Dat kan bijzondere gevoelens met zich meebrengen.

De gespannen sfeer is nog steeds te voelen wanneer je door de lege gangen van het PBC loopt. In het voormalig PBC werden mensen die verdacht werden van een misdrijf, onderzocht door verschillende gedragsdeskundigen. Ruim vijf jaar geleden zijn de laatste ‘cliënten’ overgeplaatst naar de nieuwe locatie van het PBC in Almere. Ondanks het feit dat het pand leeg staat, word je bij de exposities volledig meegenomen door de sfeer die tot op heden nog in het centrum hangt.

Bij binnenkomst van de tentoonstelling word je gelijk geconfronteerd met spannende, steeds harder wordende, muziek. Op grote schermen zijn projecties te zien. De toon is hiermee gelijk gezet. Cris Mollee, één van de organisatoren van Uncloud vertelt: ‘Wij vinden dat de kunst in de vorm van nieuwe media technologieën een podium moet krijgen. Door onze werken willen wij twee werelden met elkaar verbinden. De fysieke wereld, denk aan de dingen om je heen, en daarnaast de digitale wereld.’

Ook is er ruimte voor kunstenaars die afgelopen juni en september hebben deelgenomen aan het ‘dual residency programma’ van Uncloud. Hierbij hebben zeven kunstenaars samengewerkt aan gezamenlijke kunstwerken. ‘Wij hebben veel kunstenaars uitgenodigd om voorafgaand een residentie te doen, om het gevoel wat het gebouw afgeeft over te kunnen brengen in de kunst.’ Aldus Mollee.

Eenmaal terug bij het begin van de expositie vertelt bezoeker Frank: ‘Ik vond de tentoonstelling erg mooi en vooral enorm interessant. Ik vond het indrukwekkend om door het Voormalig Pieter Baan Centrum te lopen. De kunst die er te zien was, versterkt dit gevoel. Kortom een mooie en educatieve tentoonstelling!’

Uncloud presenteert dit jaar voor het eerst niet alleen maar een expositie. Zo organiseert Uncloud ook nog van 6 tot en met 8 oktober een weekend met live muziek en in samenwerking met theater Kikker spelen er van 12 tot en met 15 oktober audiovisuele theatervoorstellingen. Door bij deze voorstellingen gebruik te maken van een chatbot als hoofdrolspeler, wordt ook hierbij de technologie samengebracht met de werkelijkheid.

Lucas van den Kommer heeft de expositie in het Voormalig Pieter Baan Centrum bezocht. In onderstaand audiofragment deelt hij zijn ervaring tijdens zijn bezoek. Ook spreekt hij met Cris Mollee over het doel van deze expositie.

Over de auteur

Iris Nulkes

Iris Nulkes (2006) is al sinds kleins af aan betrokken bij culturele organisaties. Na het behalen van haar havodiploma (2023) en het starten van de School voor Journalistiek datzelfde jaar, is ze gedreven om allerlei maatschappelijke en culturele vraagstukken aan bod te laten komen in Nieuwegein en IJsselstein.