Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Research Day op het UMC laat de techniek van de toekomst zien

Research Day op het UMC laat de techniek van de toekomst zien

Op 5 oktober organiseerde het UMC Utrecht de jaarlijkse Research Day voor geïnteresseerden over techniek en zorg. Op deze dag laat het UMC zien hoe techniek de gezondheidszorg in de toekomst kan verbeteren. Gedurende de dag door zijn er verschillende activiteiten, zoals de Boulevard of Dreams. Daar wordt gedroomd over hoe techniek het menselijk lichaam kan helpen.

Op de Boulevard of Dreams waren verschillende kraampjes met verschillende toekomstige technieken. Zo konden bezoekers luisteren hoe de techniek afscheid neemt van het menselijk lichaam nadat het haar taak heeft volbracht. Anne-Floor de Kanter, ethicus op het UMC, vertelt:  ‘’Wij hebben de techniek een leven gegeven. Door het verhaal te vertellen hoe de techniek bijvoorbeeld het eigen hart heeft hersteld, krijgt de luisteraar een gevoel bij de techniek. Het gevoel dat de patiënt door de techniek is geholpen en het hart weer zonder de techniek kan functioneren. De techniek neemt dus afscheid van het lichaam nadat het een nieuwe hartklep heeft gemaakt.’’ Naast het luisteren naar de techniek kon je er ook naar kijken. ‘’Kunstenaar Bert van Burgers heeft drie kunstwerken gemaakt die een beeld geven hoe de techniek in je lichaam eruit ziet. Samen hebben we een kunstgehemelte, kunsthartklep en een kunstslokdarm visueel gemaakt. Dit is kunstmatige techniek wat in je lichaam zou kunnen zitten, maar dan vergroot.’’

De meeste bezoekers kwamen af op de beursstand over hersengolven. Hier werd de techniek tentoongesteld hoe je kan communiceren via hersengolven. Onderzoekers lieten met behulp van prototypes zien hoe dit werkt. Denk bijvoorbeeld aan iemand met de ziekte ALS. Met behulp van plakkers op de hersenen vertaalt de techniek hersengolven naar woorden die op een scherm worden getoond. Zo kan deze persoon duidelijk maken dat hij een glas water wil. Ook kon je de technische innovaties nog eens rustig nalezen via de informatieborden bij de stands. 

Een bezoeker vertelt: ‘’Ik ben op de Research Day om te kijken hoe mensen met nieuwe techniek geholpen worden en op welke manier. Het interesseert mij heel erg, omdat ik assistent-professor ben hier op het UMC. Ik vind het bijzonder om te zien wat er allemaal al mogelijk is en hopelijk mogelijk zal zijn in de toekomst.’’ 

Van hoe je lichaam reageert op gezonde voeding tot naar je eigen lichaam kijken via een VR-bril, alles stond in het teken om mensen gezond te maken of te houden. Bij de verschillende stands vertelden studenten en onderzoekers alles over het onderzoeken waar zij mee bezig zijn. De technologie is nog volop in ontwikkeling. Volgens het UMC zijn het ‘game changing’ innovaties die tentoon worden gesteld. De wereld van de gezondheidszorg zal er over een paar jaar volledig anders uitzien.

De Boulevard of Dreams was gratis te bezoeken en was direct bij de ingang van het UMC. De meeste bezoekers van dit evenement waren artsen, professoren in de gezondheidszorg en studenten geneeskunde. De Research Day is onderdeel van de Science Week die elk jaar plaatsvindt op het Science Park in Utrecht Oost.   

Weer weten? Luister dan hieronder het interview van Damini Lachman.

Over de auteur