Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Weefatelier zorgt voor verbinding en ontspanning

Weefatelier zorgt voor verbinding en ontspanning

Het weefatelier Foto: Floris Ording

Het weefatelier biedt gelegenheid voor mensen die met hun handen willen werken en even willen ontsnappen uit het drukke stadsleven. Samen tot rust komen en bijpraten over ervaringen onder het genot van een warme kop thee. Het motto van het weefatelier: Uit je hoofd komen.

 

Bij binnenkomst valt de rust gelijk op. De kalme geluiden van de apparaten overheersen. De één is aan het spinnen, de ander aan het weven. Her en der hoor je hoe de deelnemers aan het bijpraten zijn over hoe hun weekend was. Buiten is het koud, maar binnen is het aangenaam warm.

Steeds meer mensen zijn hun bureaubaan zat, zo ook  de twee oprichtsters van het weefatelier in Utrecht. Zij waren klaar met hele dagen achter hun bureau zitten. Ze wilden met hun handen werken, buiten bezig zijn in de natuur en met textiel aan de slag gaan.  Al snel merkten ze dat zij niet de enige waren die hier behoefte aan hadden. Zo is na enige tijd het weefatelier ontstaan.

Het weefatelier bevindt zich in De Buitenkamer, gevestigd in Utrecht-Oost. Dit is een unieke buurtplek, verstopt in de bossen en dus weg van de drukte van de stad. Bij aankomst hoor je enkel vogels tjirpen. Alsof je even op een hele andere plek bent. Geen claxonnerende auto’s, harde uitlaatgassen of luide brommers, gewoon helemaal niks. De kalmte die je hier ervaart is uniek voor Utrecht. Je merkt dat je al je zorgen even opzij zet en echt van het moment geniet.

Sandra Muijs is een van de oprichtsters van het weefatelier. Vol trots vertelt zij hoe het weefatelier voor veel meer zorgt dan alleen leuke activiteiten en ontspanning. ‘Mensen ontmoeten elkaar hier. Ze ontdekken gemeenschappelijke interesses. Je ziet de mensen ontspannen en daarom staan ze ook meer open voor elkaar, ongeacht de leeftijd.’ Sandra vertelt dat haar favoriete element van dit vak de ontmoetingen zijn. ‘Zo hebben wij in het begin samengewerkt met vluchtelingen wat een hele mooie ervaring was. Zij hebben ons dingen geleerd en wij hen.’

Dat het weefatelier rust biedt is een feit. Sandra vertelt dat huisartsen mensen doorverwijzen naar De Buitenkamer als ze merken dat de patiënten last hebben van stress of symptomen ervaren van een burn-out. De kalmte en rust die het weefatelier biedt aan de deelnemers kan ervoor zorgen dat ze meer tot rust komen. ‘Vanuit het professionele domein zien de mensen dat het werkt en dat het toegevoegde waarde heeft’, aldus Sandra.

Over de toekomst zegt Sandra het volgende: ‘We hebben een droom om van het hele pand een soort positief gezondheidscentrum van te gaan maken. Met yogalessen boven het atelier en in de keuken een soort tuincafé met zelfgebakken lekkers.’ Een mooi vooruitzicht dus en iets om naar toe te werken dit nieuwe jaar.

Nadat je lekker tot rust gekomen bent achter het weefgetouw of het spinnenwiel kun je met frisse moed er voorlopig weer tegenaan. Al kletsend verlaten de deelnemers het pand en wensen elkaar een fijne week tegemoet. Zowel de participanten als de begeleiders kijken uit naar hun volgende ontmoeting in De Buitenkamer.

Veel ouderen hebben last van eenzaamheid. De Buitenkamer organiseert op donderdag 4 januari een creatieve middag in het weefatelier waar allerlei buurtbewoners bij elkaar komen en creatief met wol te werk gaan. Waar dient deze activiteit nou voor, kan de lokale activiteit voor verbinding onder ouderen zorgen en dus de eenzaamheid verminderen? In het onderstaande fragment bevindt verslaggever Kellen Gortemaker zich tussen de weefgetouwen en spinnewielen. Hij gaat het gesprek aan met Sandra Muijs, één van de oprichtsters van De Buitenkamer, over het doel: verbinden van ouderen in Utrecht-Oost.

Over de auteur

Floris Ording

Mijn naam is Floris Jonathan Ording (2001). Al vanaf jongs af aan schrijf ik verhalen en lees ik graag boeken. Ik ben nieuwsgierig en verdiep mij graag in bijzondere verhalen. Ik ben dol op geschiedenis, kunst en de Nederlandse taal. Ik ben in 2023 begonnen met de opleiding journalistiek in Utrecht. Als een geboren Utrechter weet ik alle ins en outs van de stad. Ik ben geïnteresseerd in de menselijke kant van verhalen. Welke emoties komen hierbij spelen, wat zijn de gedachtegangen die mensen krijgen bij bepaalde gebeurtenissen. Daarnaast ben ik dol op humor. Zo probeer ik door middel van leuke anekdotes verhalen op te vrolijken of er een luchtig randje aan te geven. Mensen leren kennen en tussen de mensen zijn vind ik fijn. Ik zit vol vragen die ik wil stellen. Mensen op hun gemak brengen is belangrijk in de journalistiek maar ik ben kritisch waar dat nodig is. Ik ben dol op reizen, geschiedenis, musea en games. Naast lokaal nieuws ben ik dol op nieuws uit het buitenland. Wat gebeurt er in de rest van de wereld? En hoe heeft dit gevolgen voor Nederland? Als beginnend journalist heb ik nog veel te leren in dit mooie vak. Maar ik ben gedreven, nieuwsgierig en ik leer snel. Ik ben niet bang om mijzelf in het diepe te gooien. Ik ben dol op menselijk contact maar alleen zijn kan ik ook waarderen. Ik ben van mening dat Nederland er nog wel een goede journalist bij kan hebben. Daarom kijk ik ook uit naar alle ervaring die ik ga opdoen tijdens de studie journalistiek. Zodat ik na mijn studie kan beginnen in de journalistieke wereld met genoeg kennis en ervaring.