Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Nieuwe post-hbo opleiding op HU: integraal manager energietransitie

Nieuwe post-hbo opleiding op HU: integraal manager energietransitie

De nieuwe post-hbo opleiding gaat in maart van start op de HU en zal één jaar duren.

De post-hbo is bedoeld voor iedereen die een volgende stap willen zetten in hun carrière. Dit gaat dan om bijvoorbeeld projectleiders, installatieprofessionals en vastgoedbeheerders. Allemaal beroepen die op verschillende manieren te maken hebben met de energietransitie. ‘Het zijn mensen die hieraan deelnemen vanuit verschillende organisaties, maar het gaat er om dat ze hun organisatie mee willen nemen in een verduurzamingsslag.’ Verteld Lenneke Kok, opleidingsadviseur op de HU en van deze opleiding. De groep die gaat beginnen aan deze opleiding zal dus erg divers zijn.

Volgens Kok komt deze opleiding als geroepen. De vraag komt vooral uit het beroepenveld en nadat er met verschillende organisaties om de tafel gezeten is, is deze post-hbo naar voren gekomen. De docenten voor deze opleiding komen zelf ook uit het bedrijfsleven en hebben dus ervaring met de onderwerpen van het vak dat ze geven. ‘Het idee is die integraal manager energietransitie de organisatie mee kan nemen naar een mogelijke toekomst.’ Aldus, Lenneke Kok. Wat die toekomst precies inhoud is nog niet duidelijk, maar als integraal manager energietransitie moet het wel lukken om een bedrijf of organisatie daar succesvol doorheen te leiden.

De opleiding past goed binnen een van de pijlers van de HU: samen duurzaam. Binnen die pijler probeert de HU haar ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te maken. Om dat te bereiken moet je volgens Kok meerdere perspectieven bij elkaar voegen. Daar sluit deze opleiding goed bij aan.

Energietransitie

De energietransitie is een veel besproken onderwerp de afgelopen jaren, dat is ook niet gek: iedereen heeft er mee te maken. Elk bedrijf heeft wel een kantoor of ruimte die verwarmd moet worden, nu gebruiken de meeste verwarmingen nog aardgas, maar uiteindelijk is het de bedoeling dat dit bijvoorbeeld een warmtepomp word. De energietransitie gaat dus over de overgang van het gebruik van fossiele brandstoffen zoals aardgas en kolen naar energie uit hernieuwbare bronnen zoals zonne-energie of biobrandstoffen.

Grijpink verteld dat dit proces geleidelijk verloopt: ‘aan de ene kant wil je heel graag van fossiele brandstoffen af en aan de andere kant hangt je hele leven aan fossiele brandstoffen af.’

Investeren in hernieuwbare energie is iets waar bedrijven niet meer omheen kunnen tegenwoordig. Voor de coronacrisis was energie nog redelijk goedkoop, maar met de oorlog in Oekraïne en het dichtdraaien van de gaskraan in Rusland heeft voor veel spanning gezorgd bij energieleveranciers. Hierdoor wordt het economisch veel aantrekkelijker voor bedrijven om te investeren in hernieuwbare energie: de alternatieven zijn vaak goedkoper.

Bekijk hieronder het interview met Lenneke Kok, onderzoeker bij het lectoraat Co-Design en het Centre of Expertise Smart Sustainable Cities en tevens adviseur van deze opleiding:

Over de auteur

Britt de Ronde

Britt de Ronde is 19 jaar en eerstejaars student op de School voor journalistiek van de Hogeschool Utrecht. Britt is hier gaan studeren nadat zij in 2021 de HAVO heeft afgerond aan het Fortes Lyceum in Gorinchem. Vervolgens heeft zij twee tussenjaren genomen om er zo achter te komen wat ze daarna wilde gaan studeren. In dit tussenjaar heeft zij op landelijk niveau in Utrecht en Leiden gebasketbald en heeft ze ook gewerkt. Onder andere in de zorg als huishoudelijke hulp, maar ook in de horeca. Na een aantal studies bezocht te hebben is Britt uiteindelijk terecht gekomen bij de studie journalistiek. Ze heeft altijd veel interesse gehad in het nieuws en is erg maatschappelijk betrokken. Ze luistert graag naar anderen en is van zichzelf leergierig. Ze staat er altijd voor open nieuwe dingen te leren. Binnen de journalistiek lijkt haar misdaadjournalist en sportjournalist het meest interessant, maar ze staat nog steeds open dit verder te ontdekken.