Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Expositie ZWART op WIT in Moving Gallery gestart

Expositie ZWART op WIT in Moving Gallery gestart

Een paar schilderijen van de expositie ZWART op WIT in de Moving Gallery. Foto: Fender van Wijk

Utrecht – In de Moving Gallery in Utrecht-Oost is op 30 maart de expositie ZWART op WIT officieel van start gegaan. De regen hield de mensen niet tegen om op pad te gaan en om in het witte pand te stappen met de zwart-witte schilderijen aan de muren. Zodanig, dat op het hoogtepunt van 30 maart er tien mensen in de galerie stonden. ’Dat is erg veel voor de Moving Gallery’, zegt Arnoud van Mosselveld, eigenaar van de Moving Gallery en beeldkunstenaar met een brede glimlach op zijn gezicht. De expositie is gestart met een achterliggende gedachte.

Het is een regenachtige dag in Utrecht-Oost. De mensen druppelen binnen in de Moving Gallery voor de expositie genaamd ZWART op WIT. In de ruimte staan acht mensen om zich heen te kijken. Er hangt een ontspannen sfeer in de galerie, ook al zijn er wel veel mensen die op een kluitje de kunstwerken aan het bewonderen zijn. Er hangen wel dertig kunstwerken aan de muur. De meeste bezoekers zijn gepensioneerden. Sommige bezoekers zitten op een bankje, terwijl ze hun ogen laten rollen over de schilderijen die door zes verschillende kunstenaars is geschilderd. De expositie is gestart met een reden: ’Wij zijn een galerie.  Het verschil met een museum is dat we proberen kunst te verkopen, in tegenstelling tot een museum. Ook is onze drijfveer om deze expositie te starten om nieuwe kunstenaars onder aandacht te brengen van een nieuw publiek’, gaat Van Mosselveld verder, ’wij zoeken dus steeds nieuwe tentoonstellingen die prikkelend zijn voor de bezoekers. Elke vijf weken hebben we een nieuwe show en nu is dat dus ZWART op WIT.’

Volgens Van Mosselveld heeft deze expositie iets speciaals: ’Dit evenement is bijzonder, omdat de kunst geen kleur bevat. Daardoor trekt het veel de aandacht van mensen, ongeacht de leeftijd,’ verwoord Van Mosselveld met veel trots. Je hoort verschillende bezoekers praten over de zwart-witte schilderstukken en door de galm in het pand hoor je dat door het hele gebouw heen. Ook hoor je op de achtergrond de muziek uit een andere kamer komen, dit blijkt van een video te zijn die wordt afgespeeld door middel van tekeningen. ’Het is het principe van een flipboekje, maar dan is deze video veel gedetailleerder om te maken’, concludeert Van Mosselveld.

Van Mosselveld hoopt vooral dat het publiek de schoonheid kan zien van kunst en specifiek van kunst zonder kleur: ’Het geheim van kunst zonder kleur is dat het heel krachtig is. Mensen kunnen snel getroffen zijn door de helderheid en duidelijkheid van de kunstwerken, dus daar hoop ik op,’ zegt Van Mosselveld terwijl hij naar de beeltenissen aan het staren is. Bezoeker Jaap van Dale is onder de indruk van de schilderijen: ‘Ik ben hier naartoe gekomen omdat ik altijd al een zwak voor kunst heb gehad,’ zegt Van Dale gepassioneerd, ‘Ik heb ook al veel kunstwerken thuis staan of hangen, maar die zijn vooral met veel kleurtjes. Ik ben erg verrast met hoe mooi ik deze kunstwerken vind, dus ik denk dat ik nu vaker naar dit soort fraaie taferelen ga kijken.’ De expositie duurt tot 21 april.

Over de auteur

Fender van Wijk

Mijn naam is Fender van Wijk. Ik ben geboren in 2007 en ik woon in Leusden. In dit dorp ben ik ook opgegroeid. Ik studeer Journalistiek omdat ik het leuk vind om het nieuws te volgen en om mijn algemene kennis te verbreden. Mijn voorkeur gaat uit naar voetbaljournalist en live verslagen maken van Formule 1. Ik maak nieuws-en-audioberichten over veel verschillende thema's en onderwerpen.