Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Unieke Rave in Atoombunker Fort Lunet I Utrecht Oost

Unieke Rave in Atoombunker Fort Lunet I Utrecht Oost

foto: Sientje van Schie

In Fort Lunet l, Utrecht oost, vond dinsdag avond 12 december de 17e editie van een één uur durende rave plaats. De unieke setting in een voormalige atoombunker bracht een unieke sfeer, waar iedereen die geïnteresseerd is in techno muziek of zin heeft om een avondje te dansen welkom is. 

De bunker zelf blijkt geen gemakkelijke locatie om te vinden, het zit verstopt zonder duidelijke aanwijzingen over waar je nou precies om acht uur ‘s avonds moet zijn in het pikken donker. Eenmaal de ingang ontdekt, moet elke bezoeker instemmen met een reeks strikte gedragsregels die gelden binnen de muren van Fort Lunet 1. Je gaat met respect met elkaar om is de strekking van de lange lijst met regels. Bij binnenkomst, hoewel de techno muziek al zachtjes op de achtergrond speelt, is het nog relatief rustig. Een handje vol bezoekers wandelen wat rond of kletsen met andere, wachtend tot klokslag acht uur, het tijdstip waarop de klok begint af te tellen en het feest kan beginnen.

Jassen worden ondanks de koude temperatuur in de bunker uitgedaan en wanneer de bunker gevuld is en de klok 20.00 aangeeft start de muziek. De klok, die aanvankelijk op zestig minuten staat, begint genadeloos af te tikken. De sfeer in de bunker is opmerkelijk goed, ongeveer zeventig mensen dicht op elkaar in de kleine ruimte, vol overgave aan het dansen. De DJ is even enthousiast als de bezoeker en draait het ene na het andere nummer, terwijl af en toe een bezoeker naar buiten glipt voor een frisse neus of een verfrissend biertje.

Terwijl alle bezoekers dansen alsof ze al uren op het feest staan, zie je dat de seconden wegtikken op de klok en dat negen uur steeds dichter bijkomt. Michiel van der Leeden, de organisator van de Rave, verklaart de beperkte tijdsduur: “De Rave duurt één uur omdat we geen vergunning hebben en dit evenement dus eigenlijk niet mogen organiseren.” Bovendien is de Rave een tegengeluid tegen commerciële techno-feesten waar veel drugs worden gebruikt. “Dit is echt een viering van het feit dat we deze muziek geweldig vinden en niet per se drugs nodig hebben.”

Ondanks de kou die er aan het begin van de Rave nog was in de bunker, wordt het naarmate de tijd die verstrijkt steeds warmer. De dansende bezoekers zorgen voor stijgende lichaamstemperaturen, waardoor de temperatuur in de bunker stijgt. Hellen van Leeuwen, een Rave-bezoeker, realiseert zich telkens weer dat ze op dit soort feesten altijd veel zweet en eigenlijk altijd de verkeerde kledingkeuzes maakt. “Het is eigenlijk slim om een korte broek onder je lange broek aan te doen en bij aankomst je lange broek uit te trekken,” adviseert ze zichzelf maar ook haar huisgenoot, Thomas van der Linde die er nog meer doorweekt door het zweet naast staat.

Tot de laatste minuut dansen alle bezoeker met veel energie en plezier. Wanneer de klok op nul staat en de muziek abrupt eindigt, klinkt er een luid applaus. De bunker loopt snel leeg, elke bezoeker gaat huiswaarts. ”Geen afterparty, gewoon lekker douchen en naar bed”, zegt Thomas van der Linder met een bezweet maar voldaan gezicht, terwijl hij naar buiten loopt.

Meer horen? Luister de audio reportage met de techno muziek van Elles Nieuwenhuis

Over de auteur