Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Studenten organiseren voedselbankinzamelingsactie op de hogeschool van Utrecht

Studenten organiseren voedselbankinzamelingsactie op de hogeschool van Utrecht

Voedsel conserveren als soepen, sauzen en worstjes

UTRECHT SCIENCE PARK – Studenten aan de hogeschool van Utrecht (HU) hebben een voedselbankinzamelingsactie aan de HU opgezet. De studenten Ashlynn Breemer en Letisha Wikkeling studeren sociaal juridische dienstverlening en werden gemotiveerd door een stage bij de voedselbank een inzamelingsactie voor de buurt op te starten. Zij doen dit in de decembermaand om te zorgen dat mensen die gebruik maken van de voedselbank iets op tafel kunnen zetten met kerst.

Als de eerste mensen binnenlopen zitten Ashlynn en Letisha klaar aan hun tafel voor de receptie van de HU aan de Padualaan 97. De tafel is bekleed met een rood laken en de posters van het event worden gepresenteerd op een poster standaard. De dames kijken het eerste half uur naar de deur, waar stuk voor stuk mensen langs hen heen lopen. Dan gaan de laptops open, en beginnen ze aan hun huiswerk, met een schuin oog op de langslopende groepen. Het receptie personeel achter hen converseert luid en draait kerstmuziek op de achtergrond. De dames aan tafel praten niet met elkaar, terwijl er een groep jongeren langs hen de trap ophoog neemt. Ashlynn en Letisha kwamen op het idee om de actie op te zetten door hun stage, ten behoeve van de opleiding sociale juridische dienstverlening, bij de voedselbank Leidschendam. Volgens Ashlynn is dit niet de eerste keer dat studenten van hun opleiding een inzamelingsactie voor de voedselbank op de hogeschool hebben gedaan. “Ja, voor ons wel, deze actie is vorig jaar wel door anderen gedaan”, Aldus Ashlynn. De actie staat in het teken van kerst, zodat meer mensen dit jaar aan een goed gedekte kersttafel kunnen zitten.

“Tot nu toe is het nog niet heel erg druk, mensen weten er ook niet echt van af, maar we hebben wel ons best gedaan om er reclame voor te maken”, zegt Ashlynn over de opkomst. Na het eerste uur komt een werknemer van de receptie langs om een donatie te geven, en niet veel later krijgen ze ook zakje chips, om de wacht iets makkelijker te maken. De dames trekken meer aandacht na twee uur zitten. Een clubje docenten loopt langs en maken een kort praatje over de actie. Ook twee bekenden van ze stoppen bij de tafel met een geld donatie, en een belofte terug te komen op een ander moment met een voedseldonatie. Dan komt de eerste voedseldonatie binnen. Een oudere man tilt een big shopper vol spullen naar binnen. De meiden raken gelijk met hem in gesprek en bedanken hem voor de donatie. Na ontvangst fotograferen ze alles wat in de tas zat. Om dit te kunnen archiveren.

Hoewel de actie nobel is opgezet is deze helaas niet goed bij de campus gebruikers en bewoners aangekomen. “Wel meer bekendheid, meer verspreiding, maar volgende week staan we in ieder geval bij een winkel”, geeft Letisha aan bij de vraag of ze het bekendmaken anders hadden kunnen doen. Op de sociale media van hun eigen afdeling en die van de HU zelf stond geen bericht van de actie. Net zoals op de website van de HU. Er waren wel posters opgehangen op de locaties met de boodschap van de actie en tijden om een donatie af te leveren op de genoemde locatie. De voedselbank zelf heeft ook geen bericht geplaatst over de inzameling.

Als het einde van hun tijd in zicht komt bergen Ashlynn en Letisha hun spullen weer op. Ze staan over een half uur alweer op een andere locatie van de HU. Hier verwachten ze meer aanloop, omdat de afdeling van hun eigen opleiding hier ook gevestigd is.

Luister ook de audio raportage van Bram Wissink.

Over de auteur