Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Vakbond FNV aan NS: ‘’Dit is jullie laatste waarschuwing!’’

Vakbond FNV aan NS: ‘’Dit is jullie laatste waarschuwing!’’

Waarschuwingsactie FNV, 13 december 2023

‘Dit is jullie laatste waarschuwing!’ Dat is de boodschap van vakbond FNV bij een actie naast het hoofdkantoor van de NS in Utrecht, woensdag 13 december. De vakbond is het niet eens met de minimale loonstijging van de werknemers op, aan en rond het spoor. Als er niks verandert, dreigt FNV voor spoorstakingen in het nieuwe jaar.

Na dagen onderhandelen over een nieuwe cao voor werknemers op, aan en rond het spoor, is er nog geen concreet plan opgesteld om de werkomstandigheden in de toekomst te verbeteren. Eenmaal Utrecht Centraal uitgelopen staan een paar honderd mensen in rode en blauwe hesjes met spandoeken en vlaggen van vakbond FNV. Volgens een vrijwilliger van FNV is dit geen protestactie maar een laatste waarschuwing. ‘’De komende twee dagen zijn er nieuwe onderhandelingsrondes, en daarom houden we vandaag een waarschuwingsactie.’’

Na te hebben verzameld op het Stationsplein net buiten Utrecht Centraal, verplaatst de menigte zich in een rustig tempo naar het hoofdkantoor van de NS. Wat tevens maar een kleine tweehonderd meter verderop gevestigd is. Hier wordt onder luid gejuich de bestuurder van FNV-spoor, Karel de Buijzer, op het podium verwelkomd. ‘’Laat dit een goede laatste waarschuwing zijn. Als er geen goede cao tot stand komt, dan gaan we én moeten we helaas door. Het is nu nog rustig, maar ik weet dat jullie koken van woede,’’ aldus Karel de Buijzer, bestuurder en woordvoerder van FNV.

Aan de zijkant van de actie staat een ondersteuner, volledig in het blauw gekleed met een grote vlag te zwaaien. ‘’Ik sta hier, net zoals mijn andere collega’s, om een statement te maken naar de NS. Er moet echt een resultaat worden geboekt. Ook omdat ik van collectiviteit houd, is dit een goede manier om dit te realiseren.’’

De ‘laatste waarschuwingsactie’ trekt veel bekijks. Mede door de gezellige muziek in combinatie met de koffie en thee die gezamenlijk worden geconsumeerd, blijven een aantal omstanders staan en maken foto’s en video’s.

In augustus 2022 zijn er verschillende spoorstakingen geweest waar reizigers in heel Nederland hinder onder vonden, waaronder ook inwoners van Utrecht-Oost. De medewerkers probeerden op deze manier betere arbeidsomstandigheden en lonen te realiseren.

Over de auteur

Lucas van den Kommer

Mijn naam is Lucas van den Kommer (20) en ik ben eerstejaarsstudent journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. In de toekomst lijkt het mij erg leuk en interessant om werkzaam te kunnen zijn binnen een redactie, of een andere functie binnen de televisiewereld. Het spreekt mij aan om creatief bezig te zijn op sociaal media, en te kunnen berijpen hoe het algoritme werkt en wat mensen aantrekt. Voordat ik begonnen ben aan de studie journalistiek heb ik mijn propedeuse pedagogiek behaald aan de Hogeschool Inholland in Amsterdam. Binnen deze opleiding heb ik veel kennis opgedaan op het gebied van communicatie en doelgericht onderzoek, kwaliteiten die goed aansluiten binnen de journalistiek.