Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Weekend van de Wetenschap toegankelijker dan ooit tevoren

Weekend van de Wetenschap toegankelijker dan ooit tevoren

Via vr-brillen een game spelen, in een toga een rechtszaak nadoen of het DNA onderzoeken van een aardbei. Het Weekend van de Wetenschap die zondag 8 oktober werd gehouden in de Universiteit Utrecht zorgde – net zoals elk jaar – voor veel lachende nieuwe wetenschappertjes. En deze editie was toegankelijker dan de voorgaande jaren.

Dit jaar heeft de organisatie veel aandacht geschonken aan de toegankelijkheid van het evenement. ‘We hebben onder andere een speciaal tabblad op onze website gemaakt met informatie voor mensen met een beperking. Ook hebben wij sinds dit jaar een prikkelarme ruimte’, zegt Hilke Grootelaar, projectleider Weekend van de Wetenschap.

Iedereen was van harte welkom in het universiteitsgebouw, ook kinderen die hier niet zo snel kunnen of zullen komen. Er reden namelijk speciale bussen langs onder andere Leidsche Rijn en Overvecht om deze kinderen op te halen en hen een onvergetelijke dag in het teken van wetenschap te bezorgen. ‘Het is belangrijk dat alle kinderen weten wat de wetenschap inhoudt. Vaak denken zij namelijk aan een saaie man in een witte labjas, maar het is zoveel meer dan dat’, vertelt Hilke.

Er waren 35 (!) workshops, colleges en spellen te volgen. Vervelen was het dus niet, overal in het universiteitsgebouw was er wel iets te doen. Een van de populairste spellen was ‘De rechtszaak van de donut’ hierbij gingen kinderen een rechtszaak naspelen. Dat zorgde voor flinke spanning, zelfs bij de rechters: ‘Het werd echt heel spannend voor mij maar ik vond het wel leuk om rechter te spelen’, vertelt een van de spelers.

Een kamer naast de rechtszaal werd een filosofieles gegeven over het belang van varkens. Zo mochten de kinderen kiezen of het eerlijk is om een varken te slachten voor eten, of niet. Dat zorgde voor een aantal verhitte discussies in het klaslokaal. ‘Ik vind het oneerlijk dat varkens worden geslacht zonder dat ze iets fout hebben gedaan’, vertelde een jongen. Een andere jongen was het hier niet mee eens en vond dat het geen groot probleem is dat varkens naar de slacht worden gebracht.

Maar het was niet alleen groot feest voor de kinderen, ook ouders hadden het erg naar hun zin. In het mini-college over het bromvliegeffect zaten zelfs meer ouders dan kinderen! ‘De kinderen zijn zo druk bezig beneden, wij zijn wel geïnteresseerd in een soort hoorcollege’, zei Larissa van den Berg, moeder van twee kinderen.

Het Weekend van de Wetenschap is een landelijk concept waarin mensen meer te weten kunnen komen over de wetenschap. In het hele land worden er verschillende activiteiten georganiseerd die in dit thema zijn. Dit jaar was het Weekend van de Wetenschap, 7 en 8

Wil je meer weten over dit onderwerp? Luister dan de audioreportage van Joris Jansen

http://

Over de auteur

Jaimy Dahmes

Jaimy Dahmes (Zaanstad, 2004) is sinds jongs af aan al bezig met (lokaal) nieuws. Als kind was ze altijd nieuwsgierig en benieuwd naar wat er in de wereld gebeurt. Daarom was de stap om Mediaredactie te studeren aan het Mediacollege Amsterdam, geen verrassende keuze. Op deze school heeft zij veel ervaring opgedaan op het gebied van radio, tv en camjo. Van elke week een radio-uitzending maken tot reportages van het lokale nieuws in de hoofdstad. Tijdens deze opleiding is Jaimy erachter gekomen dat ze later graag nieuws wil publiceren en presenteren. Daarom heeft ze even later ook stage gelopen op de nieuwsredactie van Qmusic. Hier heeft ze veel geoefend met het lezen en schrijven van landelijk nieuws. Nu ze haar mbo-papiertje op zak heeft, is ze aan de slag gegaan als freelance-journalist. Dit werk verricht ze onder andere bij Qmusic en RTV Purmerend. Verder gaat ze nu ook wekelijks aan de bak bij de NOS als autocue operator. Dit valt allemaal best goed te combineren met haar huidige studie: de School voor Journalistiek. Voor deze hbo-opleiding mag zij nu ook haar eigen nieuws gaan maken voor SvJ media in de regio: Utrecht-Oost Oost. Hier gaat zij schrijven over allerlei onderwerpen, van sport tot aan zorg. Jaimy heeft onwijs veel zin in het komende jaar en kan niet wachten om jullie het nieuws uit de hyperlocal te brengen!