Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Repair café geeft spullen een tweede leven. ‘In plaats van veel te veel betalen, kunnen de mensen bij mij terecht’.

Repair café geeft spullen een tweede leven. ‘In plaats van veel te veel betalen, kunnen de mensen bij mij terecht’.

Vrijwilliger die een staafmixer repareert. Foto: Melina Esajas


Woensdag, vier oktober was er in buurtcentrum Podium Oost een repair café. Daar kunnen mensen uit de buurt hun kapotte spullen laten repareren. Zo hopen ze in de wijk duurzamer te worden.  Samen met vrijwilligers wordt er gesleuteld aan allerlei ‘kapotte’ voorwerpen om te zien of ze nog gerepareerd kunnen worden.Soms is het iets heel simpels dat gerepareerd moet worden, maar de mensen weten niet hoe.’ Het repair café is voortaan iedere eerste woensdag van de maand in Podium Oost.

In Podium Oost zitten mensen te wachten tot hun nummer wordt omgeroepen. Als ze worden omgeroepen, kunnen ze naar binnen met hun kapotte spullen om te zien of ze nog kunnen worden gemaakt. In de repareerzaal zitten mensen in paren over verschillende objecten gebogen, vastberaden om ze weer aan de praat te krijgen. Kitty Kilian, een van de intitiatiefnemers van het repair café, vertelt waarom en hoe het is begonnen. Samen met mijn buurvrouw hebben we bedacht dat het leuk zou zijn als hier in Podium Oost nog een repair cafe zou komen in de wijk. Podium oost is laatst verbouwd en zocht nieuwe intitatieven. Toen kwamen wij met dit idee. Het is ook makkelijker voor mensen uit de wijk om aan te sluiten. Als ze eenmaal binnen zijn geweest is de drempel veel lager om nog eens terug te komen.’

Kitty vertelt ook waarom het repair café zo belangrijk is. ‘Voor mij persoonlijk zijn het vooral politieke redenen, ik maak me super zorgen over de klimaatcrisis. Ik vind dat we moeten ophouden met spullen kopen want we hebben al zo ontzettend veel,’ aldus Kitty.

Aan een van de tafels probeert Ben Lochtenberg, een van de vrijwilligers, een koffiemaler uit elkaar te halen. ‘Soms weet je niet hoe je iets uit elkaar moet krijgen omdat de Europese wetgeving nog niet ver genoeg is. Maar als het goed is krijgen we binnenkort het recht op repareerbaarheid. Dat houdt in dat een apparaat fatsoenlijk uit elkaar wil. Nu ben ik soms twee uur bezig om een apparaat uit elkaar te krijgen, is het een reparatie van vijf minuten en dan ben ik weer twee uur bezig om het apparaat terug in elkaar te zetten. Dat kan beter.’ zegt Ben.

Aan tafel zit ook Wout ter smette, eigenaar van de koffiemaler. ‘Ik vind het zonde dat er tegenwoordig zoveel apparaten worden gemaakt die maar een aantal jaar mee gaan, om vervolgens te worden weggegooid en te worden vervangen,’ vertelt Wout. Zelf heeft hij al geprobeerd om de koffiemaler te repareren, maar zonder succes. ‘Er zal waarschijnlijk ergens een koffieboon vastzitten,’ mompelt Ben terwijl hij de koffiemaler schud. ‘Ik denk dat als we hem eenmaal uit elkaar hebben dat het geen probleem meer moet zijn,’ vertelt Wout verder, ‘mijn moeders wasmachine was dertig jaar oud voordat die kapot ging. In dat geval is het gerechtvaardigd om iets te vervangen, maar niet wanneer je een koffiemaler hebt die pas twee jaar oud is. Als ik er nog eens niet uit weet te komen in mijn eentje, zal ik zeker nog eens terugkomen naar het café.’

Aan de tafel naast die van Ben en Wout zit Mirjam Frankens. Zij repareert naaimachines. ‘Het zijn ook niet heel veel mensen die ik op een dag help omdat het zoiets specifieks is. Toch heb ik vandaag drie mensen kunnen helpen. Soms is het iets heel simpels dat gerepareerd moet worden, maar de mensen weten niet hoe. En in plaats van veel te veel te betalen om het te laten repareren, kunnen ze ook naar mij toe komen.’ Volgens Mirjam zijn er verspreid door Utrecht nog veel meer repair café’s waar mensen terecht kunnen. Zelf helpt ze tot nu toe alleen bij het repair café in Podium Oost. ‘Het is een fantastisch initiatief wat ik ook heel graag wil ondersteunen. Ik zou het wel overwegen om misschien in een andere buurt ook te helpen’. 

Tekst: Daan Tönis   Audio: Melina Esajas

Over de auteur

Daan Tönis

Mijn Naam is Daan Tönis. Naast journalist ben ik ook acteur, theatermaker en schrijver. Binnen de journalistieke wereld wil ik graag de kant van onderzoeksjournalist uitgaan. Ik schrijf graag poëzie en ben een gedreven werker. Ik kan ook wel eens in de stress schieten als iets niet meteen wil lukken, maar eigenlijk weet ik die stress altijd te overkomen. En als iets wel lukt, voelt dat als een enorme overwinning.