Utrecht Oost

Selecteer Pagina

(Herkansing) Energiedoelen politiek zijn haalbaar

(Herkansing) Energiedoelen politiek zijn haalbaar

Logo De Groene Jongens

Om de klimaatdoelen te halen zal er meer gebruik gemaakt moeten worden van hernieuwbare energie. Volgens de Groene Jongens zijn de doelen die de politiek hiervoor heeft haalbaar.

Met de energietransitie gaat Nederland energie halen uit hernieuwbare bronnen in plaats van fossiele brandstoffen. Nieuwe cijfers van het CBS laten zien dat het percentage hernieuwbare energie in Nederland is gestegen van 9% (2019) naar 15% (2022). Om de klimaatdoelen te halen zal er meer gebruik gemaakt moeten worden van hernieuwbare energie.

Nederland heeft verschillende afspraken gemaakt op zowel nationaal als internationaal niveau, waaronder de Europese Green Deal. De Europese Green Deal zijn beleidsinitiatieven waarbij de Europese Unie in een groene transitie komt. Einddoel hiervan is klimaatneutraliteit in 2050. Een van de doelen is om het energieverbruik van hernieuwbare bronnen 27% te laten stijgen in 2030. Dit om de CO2-uitstoot afkomstig van fossiele brandstoffen, die verantwoordelijk zijn voor het opwarmen van de aarde, te verminderen en te vervangen voor hernieuwbare energiebronnen. Hiervoor zal bijvoorbeeld biomassa, windenergie en zonne-energie gebruikt kunnen worden. Echter zijn er volgens Veerle, werkzaam bij de Groene Jongens als duurzaamheidadviseur, al meer mogelijkheden.

Om de doelen te halen die in de Green deal zijn gemaakt, zal het percentage moeten stijgen. Volgens De Groene Jongens, duurzaamheidadviseurs in de gebouwde omgeving, zijn deze afspraken zeker haalbaar. Zo vertelt Veerle: ‘We hebben het oog om de energietransitie te versnellen en een circulaire samenleving te creëren. Hiervoor kijken we vooral naar gebouw gebonden maatregelen. De afspraken zijn wetenschappelijk en in de praktijk haalbaar’. De gebouw gebonden maatregelen zijn nodig, omdat volgens het TNO, de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek, 15% van de CO2-uitstoot plaatsvindt in de gebouwde omgeving.

Meer weten over de mogelijkheden voor de versnelling van de energietransitie? Luister dan het audio-interview van Tom Kraakman met Veerle van De Groene Jongens.

Tekst: Rafaela Steffens Alonso

Over de auteur

Rafaela Steffens Alonso

Mijn naam is Rafaela Steffens Alonso, negentien jaar oud (2003) en ik kom uit Houten. Ik ben een eerstejaarsstudent Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Kenmerkend aan mij is dat ik een positieve instelling heb, maar wel kritisch ben. Daarnaast ben ik als persoon ambitieus, creatief en een harde werker. Ik ben altijd opzoek naar nieuwe ervaringen en houd daarbij van nieuwe uitdagingen.