Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Hoe het LEEF! Loket Oost, Mensen Helpt op Weg naar een Gezondere Levensstijl

Hoe het LEEF! Loket Oost, Mensen Helpt op Weg naar een Gezondere Levensstijl

Wilhelminapark

Tekst geschreven door: Rafaela Steffens Alonso
Datum van verschijning: 28 oktober 2023

Volgens het Centraal Bureau van Statistiek wil de meerderheid van de Nederlanders een gezondere leefstijl creëren. In het Wilhelminapark staat 28 oktober een pop-up genaamd LEEF! Loket Oost. Het loket wordt voor het eerst gehouden en heeft als doel om mensen advies te geven over het creëren van een gezondere leefstijl. Dit met behulp van verschillende deskundigen. ’Wij staan klaar om vragen te beantwoorden en levensstijlen te verbeteren. Wij streven naar een gezonder Utrecht Oost’, zegt Anja van der Aa, een van de organisatoren.

Dit is de allereerste editie van het LEEF! Loket Oost. Het speelt zich allemaal af in het Wilhelminapark, in de buurt van het standbeeld van Wilhelmina. Op het pad zijn er meerdere tafels gestationeerd die flyers bevatten, maar achter deze tafels staan ook een aantal mensen. Hier beantwoorden en adviseren deskundigen en studenten vraagstukken over hoe je een gezondere levensstijl kan creëren. De belangrijkste onderwerpen die hier worden behandeld zijn: gezonder eten, stoppen met roken, valpreventie en sporten.

Het loket is opgestart door een groep studenten en Anja van der Aa, oprichter van wijkcoöperatie: Oost voor elkaar. ‘Steeds meer mensen zijn bezig met het verbeteren van hun levensstijl’, aldus Anja. Dit blijkt ook uit onderzoek van het CBS. Uit dat onderzoek komt naar voren dat een meerderheid van de Nederlanders bezig is met een gezondere leefstijl te creëren, met de achterliggende gedachte om gezondheidsproblemen in de toekomst te voorkomen.

Door de vele groepen mensen die bij de tafels staan, stoppen steeds meer passanten om te kijken wat er gaande is. Een man, rond de 45 jaar, stopt om te kijken en krijgt gelijk van een van de studenten een kop koffie aangeboden. Al snel raken ze in gesprek over in hoeverre zijn leefstijl gezond is. Anja valt het op dat er veel mensen aanwezig zijn. ‘Het is erg leuk om te zien dat alle mensen die hier staan, zich bezighouden met het verbeteren van hun leefstijl’, zegt Anja. Vandaag is er een groep studenten met achtergrond in de gezondheidssector en een buurtsportcoach, huisarts en diëtiste aanwezig. Zij geven de adviezen en informatie. Dit doen ze niet alleen door een verhaal te vertellen, maar hebben ze daar ook verschillende activiteiten voor bedacht. Zo is er een rookquiz, cursus valpreventie, gezondheidscheck en de tafel van gezonde voeding. ‘We hebben van alles bedacht om mensen actief na te laten denken over hoe je gezonder kan leven. Neem maar een kijkje bij de tafel over gezonde voeding’, aldus Anja.

De tafel over gezonde voeding, staat iets verderop. Aan deze tafel staan een aantal echtparen te kijken naar een bord met chocoladecake en aan de andere kant een aantal ‘vers geperste’ sapjes, die je in de supermarkt kunt kopen. ‘Wat denk je dat meer calorieën bevat?’, vraagt Hannah, die van beroep diëtiste is. ‘Het lijkt alsof het plakje cake meer calorieën bevat, maar helaas zitten er een stuk meer calorieën in deze sapjes. Als op de verpakking staat dat iets vers is, houdt dat niet in dat het meteen gezonder is’, zegt Hannah. Hannah adviseert daarom de mensen om altijd naar de voedingswaardes te checken als je iets koopt. ‘Hierdoor zie je beter of iets wel of niet gezond is’, aldus Hannah.

‘Het is belangrijk om mensen door middel van een vergelijking te laten zien, wat nou gezond eten is. Sommige mensen proberen namelijk gezonder te leven door middel van voeding, maar het lukt ze niet, doordat ze niet weten wat gezond eten is. Hiermee heb je gelijk een voorbeeld uit de praktijk. Dit spoort mensen aan om thuis te kijken naar de voedingswaarden die op de producten staan die zij zelf consumeren’, aldus Hannah.

‘Wij hopen uiteindelijk dit loket uit te voeren op regionaal niveau. Het zou al helemaal mooi zijn als dit idee doorgetrokken kan worden om dit op landelijk niveau uit te voeren’, aldus Anja. Huib, medeorganisator en student geneeskunde, spreekt zich hier ook over uit. ‘Ik geloof dat als er meer soortgelijke loketten komen, meer mensen bewust worden hoe ze gezonder kunnen leven en we daarmee een gezondere maatschappij creëren’, zegt Huib. Daarnaast hopen de organisatoren dat ze met een loket, huisartsen kunnen ondersteunen. Op dit moment gaan mensen vaak, als ze een vraag hebben over gezondheid, naar de huisarts. ‘Met dit soort loketten, hoeven mensen niet altijd bij de huisartsen aan te kloppen, maar kunnen ze bij een loket als deze terecht’, aldus Huib.

Na een kleine uitloop van een half uur, komt er een einde aan deze informatieve middag. Bij het verlaten van het park, hoor je nog mensen in de omgeving praten over hoe zij nu gaan proberen om gezonder te leven.

Over de auteur

Rafaela Steffens Alonso

Mijn naam is Rafaela Steffens Alonso, negentien jaar oud (2003) en ik kom uit Houten. Ik ben een eerstejaarsstudent Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Kenmerkend aan mij is dat ik een positieve instelling heb, maar wel kritisch ben. Daarnaast ben ik als persoon ambitieus, creatief en een harde werker. Ik ben altijd opzoek naar nieuwe ervaringen en houd daarbij van nieuwe uitdagingen.