Utrecht Oost

Selecteer Pagina

[Herkansing] Zwart op Wit open voor interpretatie

[Herkansing] Zwart op Wit open voor interpretatie

UTRECHT – The Moving Gallery in Utrecht heeft de expositie “Zwart op Wit” zijn deuren geopend, met een indrukwekkende verzameling grafische kunstwerken van wereldbekende Nederlandse grafische  kunstenaars. De expositie is een bizarre verzameling van zwart-witte creaties die de aandacht trekken van zowel lokale kunstliefhebbers als internationale bezoekers.

Het idee voor de expositie ontstond uit een eerdere samenwerking met kunstenaar Daan Rietbergen, zoals galeriehouder Arnoud van Mosselveld uitlegt: “We hebben hier de expositie Zwarte op wit bedacht omdat wij met Daan Rietbergen hele leuke ervaringen hadden met vorige samenwerkingen.

Rietbergen’s muurschildering tijdens de verbouwing van de galerie diende als inspiratie voor deze grafische expositie. De galeriehouder zelf, Arnoud van Mosselveld, benadrukt het belang van deze samenwerking: “Daan heeft een heel groot alfabet gemaakt van onleesbare letters, genaamd de Vimeto, en hij heeft toen hier en daar zo’n letter gemaakt, terwijl het hier nog verbouwd werd.”

Een hoogtepunt van de expositie is het werk van Max Kisman, zoals Van Mosselveld vertelt: “Max is 71, een oude rot, maar wel een zeer ervaren Nederlandse vormgever. Hij heeft voor het blad Wired geillustreerd. Hij heeft op Schiphol de pictogramma ontworpen in de parkeergarage.”

De aanwezigheid van lokale, Nederlandse kunstenaars, zoals Guido de Boer en Martijn Sandberg, benadrukt het belang van Utrechtse creativiteit. Van Mosselveld wijst op het unieke talent van De Boer: “Guido bracht mij bij Martijn Sandberg, dat is een Amsterdammer. Die heel veel grafische kunst heeft gemaakt in en rondom Amsterdamse gebouwen. Martijn maakt dus ook heel graag grafische dingen.”

Een ontroerend moment tijdens de opening was de opmerking van een jonge bezoeker, zoals Van Mosselveld beschrijft: “Een jongetje was 10 jaar en die sprak al heel goed Engels. En die stond hier met de kijk in en zei van, wow, met kunst kun je alles doen. En het is zoals een zebra. Is een zebra een wit paard met zwarte strepen, of is het een zwarte koe met witte strepen?

Ondanks de uitdagingen om kunst toegankelijk te maken voor een breder publiek, blijft de expositie “Zwart op Wit” een belangrijk cultureel evenement voor Utrecht. Met een diverse en inspirerende collectie weet deze tentoonstelling kunstliefhebbers te prikkelen en te verbinden, en nodigt het uit tot verdere reflectie over de rol van kunst in onze samenleving. Dat vonden de inwoners van Utrecht-Oost ook.In het specifiek mevrouw Fleerde. Zij vond dat er veel meer kunst in de buurt nodig was en ook al woont zij op steenworp afstand van grotere musea in Utrecht, zij zou toch liever meerdere galerijen hebben zoals the Moving Gallery.

Op de vraag of grafische kunst de kunst is van de toekomst was Van Mosselveld aan het twijfelen, maar gaf toch toe en zei dat alhoewel grafische kunst echt al 50, 60 jaar oud is. Dat het toch wel voor de toekomst is.

Over de auteur