Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Website ‘Slachtoffers in de media’ gelanceerd

Website ‘Slachtoffers in de media’ gelanceerd

Fonds Slachtofferhulp en Hogeschool Utrecht hebben samen voor het gehele journalistieke werkveld de website ‘Slachtoffers in de media’ gemaakt. Hier hebben studenten journalistiek en docenten van de HU aan meegewerkt. Het doel van de website is dat journalisten beter de privacy van slachtoffers kunnen beschermen bij bijvoorbeeld een misdrijf of ongeluk, in het kader van media-aandacht.

Er zijn zeven handreikingen gecreëerd door alle betrokkenen die gesprekken hebben gehad met personen uit de praktijk zoals journalisten, slachtoffers, rechters, officieren van justitie en deskundigen/onderzoekers. Hierdoor kunnen journalisten het gesprek aan gaan met elkaar om te voorkomen dat mensen slachtoffer worden van de media. ‘We willen niet met de vinger wijzen, van zo moet je het doen maar meer dat het gesprek op gang komt en dat er een soort bewustwording is’. Aldus Marijke Kolk van de hoofdredactie van Slachtoffers in de media namens de HU.

‘Je wil nieuws en dat is ook goed, maar wij geloven dat het samen kan gaan. Dat je èn nieuws kan maken èn toch rekening houdt met slachtoffers.’ Het project duurde ongeveer een half jaar en vijftien studenten journalistiek hebben hier aan meegewerkt. Volgens Marijke is dit de eerste stap van het proces. De website moet nog bekendheid krijgen en persberichten moeten worden verstuurd. ‘Dit is stap één en stap twee, drie en vier zijn belangrijk: dat we het op school gaan integreren in het lesprogramma. Het is een goede stap maar we zijn er nog niet.’

‘Slachtoffers in de media’ is nu tot stand gekomen doordat ‘burgerjournalisten’ erg actueel zijn. ‘Daar hebben slachtoffers nu steeds meer last van en de aandacht daarvoor heeft hierdoor meer urgentie gekregen.’ Burgerjournalisten zijn een soort ramptoeristen die vaak ongepast filmen en die filmpjes sociale media plaatsen.

Over de auteur

Marida Joosse

Marida Joosse (Utrecht, 2003) is student aan de school van journalistiek in Utrecht. Marida is enthousiast, leergierig en ondernemend. Ze is een beginnend journalist en maakt elke week nieuws producties over Utrecht-Oost-Oost. Haar interessegebieden liggen bij de politiek, maatschappij, milieu en muziek. In 2021 is Marida geslaagd aan het Gerrit-Rietveld College voor haar havodiploma. Hierna heeft ze twee tussenjaren genomen waarin ze veel gewerkt heeft en maakte ze de keuze om journalistiek te studeren. Als kind maakte ze vroeger vaak filmpjes van haar dagelijkse leven en deze beelden verwerkte ze in een montage. Hier is haar liefde voor de journalistiek begonnen. Ze wil graag belangrijke verhalen overbrengen doormiddel van audio en beeld. Later wil ze documentaires en educatieve programma’s maken. Marida is nieuwsgierig en op het nieuws georiënteerd.