Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Studenten Utrecht-Oost blij met plan wettelijke zorgplicht

Studenten Utrecht-Oost blij met plan wettelijke zorgplicht

Studenten in een collegezaal: Foto Lerato Mokhethi

Volgens een rapport van het RIVM ervaart bijna de helft van de hbo- en wo-studenten depressie- of angstklachten. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) pleit nu voor een invoering van een wettelijke zorgplicht die ervoor moet zorgen dat deze mentale gezondheidsklachten onder studenten sneller en makkelijker worden opgelost. Studenten in Utrecht-Oost reageren positief op de wettelijke zorgplicht en geven aan dat het hen zeker kan helpen.

Met de invoering van een wettelijke zorgplicht op hbo-studies en faculteiten van Universiteiten worden instellingen verplicht een mogelijkheid te bieden aan studenten die kampen met mentale gezondheidsklachten. Hierdoor kunnen studenten sneller en beter terecht op hun eigen school om te praten over hun mentale gezondheidsklachten. Daarnaast moet er meer tijd en ruimte worden vrijgemaakt voor de student om te ontspannen of activiteiten buiten de studie om te bedrijven.

De studenten van het Sciencepark in Utrecht-Oost zijn blij met de eventuele komst van een wettelijke zorgplicht. ‘Als het echt even niet goed gaat zou ik er zeker wel gebruik van maken’, vertelt Annabel student culturele antropologie. Tim, student sociale geografie en planologie geeft aan dat het een mooi idee is, maar dat er wel op de vertrouwelijkheid van de gesprekken gelet moet worden.

De wettelijke zorgplicht bestaat sinds augustus 2015 al in het voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs én het basisonderwijs.

Meer weten over dit onderwerp? Luister hieronder het audio interview van Jaimy Dahmes.

Over de auteur

Joris Jansen

Joris Jansen, 20 jaar is een student aan de Hogeschool Utrecht. Hij studeert daar journalistiek. Joris zijn interesses zijn misdaadjournalistiek, sportjournalistiek en rechtbankjournalistiek. Het in contact zijn met mensen is wat Joris fijn vindt en wat hem elke dag weer zin geeft om aan de slag te gaan. Gebeurtenissen zo goed mogelijk analyseren, verwerken en samenvatten is zijn passie. Op de middelbare school heeft Joris een profielwerkstuk gemaakt over “De zaak Peter R. de Vries”. Hierin onderzocht Joris het verschil in berichtgeving tussen de Telegraaf en de Volkskrant. Tijdens het maken van het profielwerkstuk ontdekte Joris zijn interesse in de media en in de journalistiek. Joris zijn droom is om uiteindelijk verslag te mogen doen van de belangrijkste rechtszaken, de mooiste sportgebeurtenissen of de grootste misdaadzaken. Een stage bij AT5, ESPN, Viaplay of de Telegraaf lijkt Joris op dit moment het meest leerzaam.