Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Steeds meer ouderen betalen met smartphone of smartwatch

Steeds meer ouderen betalen met smartphone of smartwatch

De trend van het betalen met de smartphone en smartwatch wordt ook steeds populairder onder de ouderen. Eén op de vijf ouderen heeft deze betaalmethode wel eens gebruikt. 

Ouderen betalen steeds vaker met de mobiele telefoon of de smartwatch. Dit is gebleken uit een recent onderzoek – 28 november 2023 – in de vorm van een online enquête vanuit SeniorWeb. Hieruit blijkt dat 22% van de ouderen wel eens deze betaalmethode gebruikt heeft. Niet alle 65-plussers worden gerepresenteerd in dit onderzoek, maar de resultaten geven een goede weergave van de huidige trends.

SeniorWeb is een bedrijf dat senioren wegwijs maakt in de digitale wereld. Stap voor stap leggen zij de ouderen uit in begrijpelijke taal hoe zij op de hoogte kunnen blijven van digitale ontwikkelingen. Zo ook andere betaalmethodes.

Saskia Hamminga, marketing en communicatie manager bij SeniorWeb, merkt dat deze trend bij de ouderen toeneemt. Er komen steeds meer vragen over deze manier van betalen bij de 65 plussers. Maar zij stimuleren deze betaalmethode niet. ‘Wij zijn er niet om reclame te maken voor digitalisering, maar wij zijn er om uitleg te geven.’ Veiligheid en duidelijkheid staat voorop bij SeniorWeb. Voorlichting geven is wat SeniorWeb heel veel doet aan de ouderen. ‘Weest bewust en wees voorzichtig, zorg dat je altijd je laatste updates hebt gedaan. Maar wees niet bang, probeer het gewoon. Want het verrijkt je leven en het maakt je veel onafhankelijker.’ Aldus Saskia.

Ook de ouderen in Utrecht-Oost betalen steeds vaker met de smartphone en smartwatch. In boekenwinkels, restaurants of andere winkels. Deze betaalmethode is puur voor het gemak. Trudy, een 65 plusser woonachtig in Utrecht-Oost vertelde dat zij wel eens met haar telefoon heeft betaald. ‘Mijn kleinkinderen hadden mij geholpen het op mijn mobiel te zetten, ik was benieuwd of ik het kon.’ Trudy vertelde ons dat ze liever met haar pinpas betaald. Maar de app houdt Trudy op haar mobiel. ‘Ideaal als je je portemonnee vergeten bent maar je mobiel wel in je broekzak zit.’

Steeds meer jongeren betalen met de telefoon of zelfs smartwatch. Wat weerhoudt de ouderen van het betalen met de telefoon, hoe staat dat ervoor bij de ouderen in Utrecht-Oost en wat voordelen kan het betalen op deze wijze leveren? In het onderstaande audiofragment gaat Kellen Gortemaker het gesprek aan met Saskia Hamminga-Roest, marketing en communicatie manager van SeniorWeb, over het contactloos betalen met de telefoon of smartwatch onder ouderen. Daarnaast vraagt Kellen twee ouderen in het Wilhelminapark om hun eigen ervaringen met het betalen op deze wijze.

Over de auteur

Floris Ording

Mijn naam is Floris Jonathan Ording (2001). Al vanaf jongs af aan schrijf ik verhalen en lees ik graag boeken. Ik ben nieuwsgierig en verdiep mij graag in bijzondere verhalen. Ik ben dol op geschiedenis, kunst en de Nederlandse taal. Ik ben in 2023 begonnen met de opleiding journalistiek in Utrecht. Als een geboren Utrechter weet ik alle ins en outs van de stad. Ik ben geïnteresseerd in de menselijke kant van verhalen. Welke emoties komen hierbij spelen, wat zijn de gedachtegangen die mensen krijgen bij bepaalde gebeurtenissen. Daarnaast ben ik dol op humor. Zo probeer ik door middel van leuke anekdotes verhalen op te vrolijken of er een luchtig randje aan te geven. Mensen leren kennen en tussen de mensen zijn vind ik fijn. Ik zit vol vragen die ik wil stellen. Mensen op hun gemak brengen is belangrijk in de journalistiek maar ik ben kritisch waar dat nodig is. Ik ben dol op reizen, geschiedenis, musea en games. Naast lokaal nieuws ben ik dol op nieuws uit het buitenland. Wat gebeurt er in de rest van de wereld? En hoe heeft dit gevolgen voor Nederland? Als beginnend journalist heb ik nog veel te leren in dit mooie vak. Maar ik ben gedreven, nieuwsgierig en ik leer snel. Ik ben niet bang om mijzelf in het diepe te gooien. Ik ben dol op menselijk contact maar alleen zijn kan ik ook waarderen. Ik ben van mening dat Nederland er nog wel een goede journalist bij kan hebben. Daarom kijk ik ook uit naar alle ervaring die ik ga opdoen tijdens de studie journalistiek. Zodat ik na mijn studie kan beginnen in de journalistieke wereld met genoeg kennis en ervaring.