Utrecht Oost

Selecteer Pagina

De Buitenkamer trekt steeds meer mensen

De Buitenkamer trekt steeds meer mensen

Hier zie je Annette van Herk en Olga Goretskaya werken in de moestuin van de Buitenkamer

Utrecht Oost – De Buitenkamer is in Januari 2023 opgericht door Annette van Herk en Sandra Muijs. Met hun slogan “Uit je hoofd, in je hart en met je handen” willen zij zo veel mogelijk mensen laten zien wat voor rust je in je hoofd kan krijgen door te werken met je handen. “Tegenwoordig krijgt men zo veel informatie binnen via de telefoon, dit kan stressvol zijn terwijl we juist vaak de telefoon erbij pakken in onze rustmomenten. Zo kom je eigenlijk niet echt tot rust.”, zegt Annette.

 

De buitenkamer is begonnen met Sandra’s moestuin. Deze tuin was al langer in haar bezit en zij ging hier vroeger bijna elke avond naartoe. Annette verbaasde zich hierover. “Dat je niet moe bent na een hele dag werken!” zei Annette. Sandra vond het heerlijk om in de tuin te werken. Dat was haar manier om tot rust te komen. Ze wilde dit ook graag aan Annette overbrengen.

Na een tijd wist Sandra Annette over te halen om ook eens in de tuin te komen werken. Annette was toen net gestopt met werken en beleefde een wat mindere periode. Tijdens het werken in de tuin besefte Annette wat voor een rust ze kon ervaren door gewoon even buiten de deur iets te doen. ‘Als het zo simpel is, dan kunnen andere mensen ook wel meedoen’, dacht Annette. Zo is het idee voor de Buitenkamer ontstaan. Het fijne was ook nog dat je van het werken nog iets moois terug krijgt. Vanuit de tuin verkregen ze groenten en kruiden om mee te koken en nu ook kleurstoffen voor de wol.

Nadat Sandra en Annette de buitenkamer hadden opgericht, hebben ze er ook een atelier bijgenomen. Deze bevindt zich op de Oostbroekselaan 64. Dit is een plek geworden waar je met wol kan werken, samen koken of gezellig een theetje kan drinken.

Nu doen er steeds meer mensen mee met de Buitenkamer. Het nieuws verspreid zich vanzelf, zegt Annette. Nimeto, een creatieve opleiding heeft twee weken projectweek gedaan met de Buitenkamer. De studenten vertelden hun na deze twee weken, ‘We hebben nog nooit zulke relaxte weken gehad’.

Naast studenten komen er ook Oekraïense mensen naar de Buitenkamer. Het is voor hun erg moeilijk om contact te maken met mensen in Nederland. Nu zijn ze elke week te vinden in de Buitenkamer. Ze doen mee met de activiteiten en maken heerlijke gerechten met de opbrengst van de moestuin. Een van deze Oekraïners is Olga Goretskaya. Ze was er dinsdag ochtend ook bij. ‘Ik vind het erg fijn om hier in de tuin te werken’, zegt Olga.

Hier zie een de video reportage van Tess Blokker.

Over de auteur

Jade Ernsting

Jade is geboren in het bruisende Amsterdam, maar groeide op in een rustiger dorp genaamd Maarssen. Ze heeft een multiculturele achtergrond, met een Poolse moeder en een Nederlandse vader. Deze diversiteit zorgde ervoor dat ze al vroeg werd geconfronteerd met verschillende perspectieven en meningen, wat haar interesse in de manieren waarop mensen over dezelfde onderwerpen denken, aanwakkerde. Hoewel journalist worden niet altijd haar droom was, experimenteerde Jade met verschillende interesses, zoals verhalen schrijven, kunst, crime documentaires en biologie. Vroeger wilde ze detective of researcher worden. Op de middelbare school bleek dat ze daar talent voor had. Dankzij Peter R. de Vries weet ze nu dat je daar geen politieopleiding voor nodig hebt, maar dat er ook andere wegen naartoe leiden. Peter is een voorbeeld voor haar. De laatste jaren heeft Jade een groeiende passie voor schrijven ontdekt. In eerste instantie gericht op haar eigen gedachten en ervaringen, maar later begon ze al snel te schrijven over anderen, gedreven door wat hen uniek maakte of juist onbegrijpelijk. Deze passie leidde tot het creëren van haar eigen podcast, waarin ze niet alleen haar eigen verhalen deelt, maar ook anderen interviewt. Op de opleiding Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht ontwikkelt Jade haar vaardigheden verder. Ze interviewt wekelijks verschillende mensen, wiens verhalen vervolgens op de HU-website worden gepubliceerd. Naast haar journalistieke carrière geniet ze van sociale tijd met vrienden, actief zijn bij roeivereniging Orca, documentaires kijken en tekenen. Jade wil als journalist de waarheid boven water krijgen. Ze streeft ernaar boeiende verhalen te vertellen die mensen de wereld om hen heen beter laten begrijpen. Haar doel op langere termijn is om de documentaire journalistiek in te gaan, waarbij ze complexe onderwerpen kan onderzoeken en verhalen kan vertellen die andere mensen intrigeren.