Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Universiteit Utrecht ontvangt miljoenen voor onderzoek PFAS

Universiteit Utrecht ontvangt miljoenen voor onderzoek PFAS

Het PFAS Living Lab van de UU (Universiteit Utrecht) heeft een subsidie van 2,45 miljoen ontvangen vanuit het Ministerie van Infrastructuur en Water. Hiermee gaat de UU onderzoek doen naar het duurzaam bestrijden van PFAS (Per- en polyfluoralkylstoffen). Het doel is om in plaats van de klassieke methodes de mogelijkheden van ‘duurzame sanering’ te verkennen.

 

“We hebben enkele ideeën voor de richting waarin we willen zoeken”. Zegt dr. Johan van Leeuwen, onderzoeker van de UU. “Dit is een subsidie die ons in staat stelt om fundamenteel onderzoek te doen naar het gedrag van PFAS, zodat we de processen beter begrijpen. Het geld geeft ons de mogelijkheid om met een duurzamere oplossing te komen”.

Er zijn 7000 verschillende PFAS stoffen bekend. PFAS is een giftige stof die zich snel verspreidt en niet of nauwelijks af te breken is, daardoor is het erg gevaarlijk voor het milieu. “De natuur kan dit niet zelf oplossen, omdat PFAS is gecreëerd door mensen” zegt dr. van Leeuwen. De UU gaat met dit onderzoek proberen om met micro-organismen PFAS permanent uit de grond te verwijderen, want dit is de meest duurzame methode. Eerst werd voor het bestrijden van PFAS ‘de dig and dump methode’ gebruikt, maar dit creëert alleen maar de illusie dat het probleem opgelost is. In werkelijkheid zorgt deze methode er alleen maar voor dat de stof verplaatst wordt en de problemen worden uitgesteld.

Uiteindelijk hoopt de UU met het onderzoek om PFAS volledig uit onze omgeving te kunnen verwijderen.

Hier vindt u het audio interview van Sweder Scheer.

Over de auteur