Utrecht Oost

Selecteer Pagina

‘Functioneel Groen’ met Margareth Hop

‘Functioneel Groen’ met Margareth Hop

Margareth Hop in de Botanische Tuinen van Universiteit Utrecht.

Utrecht Science Park – Margareth Hop is als plantenveredelaar opgeleid aan de Universiteit Wageningen en heeft jarenlang praktijkonderzoek gedaan waarbij ze nieuwe plantenrassen heeft ontwikkeld voor functionele doeleindes. Hoewel haar werk vooral onderzoekgericht is, is Margareth ook een enthousiaste spreker die graag haar kennis deelt met de wereld. Ze heeft daarom in 2016 haar bedrijf ‘Actifolia’ opgericht. Als Actifola geeft zij lezingen en publiceert zij artikelen met praktische informatie over het cultiveren en ontwikkelen van het groen voor zowel particulieren als grotere instellingen zoals gemeentes en bedrijven. Verder werkt ze ook parttime bij een boomkwekerij als plantenveredelaar en is zij actief bezig met het ontwikkelen van nieuwe plantenrassen.

‘Ik ben dit vak ingegaan omdat ik op de middelbare school biologie al een enorm leuk vak vond. Met name de erfelijkheidsleer. Ik hield mij vooral bezig met de praktische kant daarvan, dus het ontwikkelen van nieuwe plantenrassen. Ik ben uiteindelijk terecht gekomen in het veredelen van boomkwekerijgewassen, dus meestal de sierplanten die je ziet in tuinen en die bij gemeentes gebruikt worden. Hoewel men vaak de nadruk legt op de esthetische waarden van de planten ben ik nooit zo iemand geweest die zich in mijn carrière daar graag mee bezig hield. Ik ben altijd meer geïnteresseerd geweest in de functionele kant van de plant, dus bijvoorbeeld: Welke planten onderdrukken onkruid het beste? of welke planten kunnen het beste tegen strooizout? of welke zijn het meest resistent tegen ziektes? Het veredelen van planten gaat voor mij om welke planten nou het beste voldoen aan de eisen van de mens.

Ik merkte in mijn carrière dat niet veel mensen bezig waren met de functionele waarde van de planten zelf en dat bij het veredelen meer mensen zich bezighielden met de sierwaarde. Maar rond jaar 2000 werd er internationaal meer onderzoek gedaan naar wat de men de ‘Baten van Groen’ noemde. Daar is er heel erg veel gekeken naar wat planten daadwerkelijk voor ons doen, als mensen. Zoals het koel houden van de stad, de biodiversiteit bevorderen en het geluiddempend effect dat ze kunnen hebben. Er zijn enorm veel nuttige dingen die planten kunnen doen voor de stad en het wordt ook steeds relevanter. Naarmate we steeds meer gaan merken van klimaatverandering wordt het heel belangrijk dat je bomen hebt in de stad die bijvoorbeeld voor koelte zorgen. Dus het onderwerp waar ik al vanaf het begin van mijn carrière mee bezig heb gehouden is in de loop van de jaren steeds populairder geworden en daar krijg ik best veel motivatie van!

Ik heb het in mijn carrière ook altijd best wel leuk gevonden om mijn ideeën en kennis te delen met anderen door het schrijven van artikelen en het geven van lezingen. Ik heb heel lang bij een onderzoeksinstituut gewerkt,  maar uiteindelijk hield het werk daar op omdat de financiering er gewoon niet was en ben ik parttime als veredelaar gaan werken bij een boomkwekerij. Maar bij dat werk miste ik juist het geven van lezingen, het schrijven van artikelen en het delen van kennis. Dus heb ik een bedrijf opgericht dat dat voor mij in grotere mate mogelijk maakte. Op de lagere school vond ik het geven van spreekbeurten al leuk. Er zijn heel veel mensen die dat heel eng vinden, maar ik vond het altijd wel leuk! In het begin was ik zeker zenuwachtig en wou me altijd tot in de puntjes voorbereid hebben, maar ik heb het inmiddels al zo verschrikkelijk vaak gedaan dat ik er ook al niet meer zenuwachtig van word en je hebt dan best veel hersencellen vrij om je verhaal goed over te brengen en dat scheelt een heleboel!

En dat werk doe ik namens mijn bedrijf ‘Actifolia’. De naam is potjeslatijn waarbij ik de termen ‘Acti’, wat actief betekent en ‘Folia’ wat bladeren betekent, combineer. Planten die actief zijn betekent het dus. Het is geen bestaand woord, maar het omschrijft wel degelijk waar ik me in m’n werk mee bezighoud, namelijk planten die functioneel zijn en een functionele waarde opleveren. Ik dacht dat ‘Actiflora’ ook een leuke naam zou zijn maar die bleek al in gebruik te zijn. Ik ben bij mijn praktische werk als plantenveredelaar met bepaalde plantensoorten bezig, maar niet met beplanting over het algemeen. En ik vond het juist interessant om de wetenschappelijke literatuur daarover bij te houden en bij het praktisch werk dat ik doe is er niet echt een reden om dat te doen. Maar met Actifolia, omdat ik juist daar presentaties over moet geven, geeft het mij een mooie reden om toch de wetenschappelijk literatuur in te duiken en scherp te blijven. En je merkt ook wel bij mensen die bijvoorbeeld bij gemeentes en bij de groendienst werken dat ze of de achtergrond of de tijd niet hebben om daarin te duiken en het bij te houden. Dus ik vis vaak de krenten uit de pap, bij wijze van spreken, om tips te geven waar mensen in de praktijk daadwerkelijk wat aan hebben. En dat verwerk ik dan in mijn lezingen en artikelen.’

Dit interview is genomen op 23 maart 2024 bij het Voorjaarsweekend Tuinplezier, waar Margareth twee lezingen gaf over de functionele waarde van klimplanten.

Over de auteur

Matteï Kerkhoff

Matteï Kerkhoff (2000) is een eerstejaarsstudent Journalistiek. Hij is opgeleid als geluidstechnicus en heeft als fietskoerier en geluidstechnicus gewerkt voordat hij besloot zich aan te sluiten bij de opleiding. Matteï houdt zich graag bezig met andere mensen, is nieuwsgierig, en staat gauw open voor nieuwe ervaringen. Daarom heeft hij besloten zich te verdiepen in de journalistiek. Uitgerust met veel werkervaring en mensenkennis is Matteï enthousiast aan de slag gegaan met de opleiding om een vaste en ervaringrijke carriere op te bouwen binnen de journalistiek. Verder spreekt Matteï andere talen waaronder Engels, Nederlands, Frans, en Duits, en ontwikkelt zich graag hierin om hem te helpen met zijn journalistieke ambities. Matteï hoopt tijdens de opleiding meer ervaring en meer zelfvertrouwen op te bouwen met het vak. En wil graag zo veel mogelijk groeien.