Utrecht Oost

Selecteer Pagina

vervanging lantaarnpalen Utrecht

vervanging lantaarnpalen Utrecht

tevredenheid verlichting Utrecht oost

De Gemeente Utrecht vervangt haar bestaande armaturen in de straatverlichting voor energiezuinige led-armaturen. Ledverlichting heeft bewezen een duurzamere optie te zijn in vergelijking met de huidige verlichting. Niet alle bewoners zijn echter tevreden met deze verandering.

“De reden waarom we dit doen, is omdat ledverlichting veel duurzamer is”, vertelt Rijk van Ravenswaaij. Hij is adviseur openbare verlichting bij de gemeente Utrecht. Een van de redenen dat ledverlichting duurzamer is dan de verlichting nu is omdat het langer meegaat. De oude lampen moesten om de twee jaar vervangen worden, terwijl ledverlichting 20 jaar meegaat. Volgens Van Ravenswaaij is ledverlichting momenteel ook de duurzaamste verlichting die je aan kan schaffen. Ook hebben ze bij ledverlichting minder last van storingen, ze vallen dus minder vaak uit. Het belangrijkste verschil tussen de twee soorten verlichting is echter dat ledverlichting minder stroom verbruikt bij dezelfde lichtopbrengst.

Naast dat ledverlichting duurzamer is, had de gemeente ook nog een andere reden om de lantaarnpalen te vervangen. De lampen die ze gebruiken in de conventionele verlichting, zoals bijvoorbeeld tl-lampen, zijn niet meer leverbaar. Ze mogen niet meer gemaakt en verhandeld worden binnen de Europese Unie. Dit komt omdat er kwik in de tl-lampen zit wat erg schadelijk voor het milieu is. Ze moeten dus sowieso al de armaturen in de lantaarnpalen veranderen door een andere soort. Omdat de lantaarnpalen sowieso vervangen moeten worden voeren ze de verledding nu versneld uit.

Ledverlichting heeft ook een hogere s/p-verhouding dan de eerder gebruikte verlichting. De s/p-verhouding verwijst naar de verhouding tussen het licht dat door het menselijk oog wordt waargenomen onder scotopische (nachtelijke) omstandigheden en fotopische (daglicht) omstandigheden. Dit houdt in dat een hogere s/p-verhouding betekent dat het licht efficiënter wordt waargenomen, wat nuttig kan zijn in omgevingen met weinig licht, zoals buitenverlichting ’s nachts.

Momenteel is in Utrecht-Oost rond 81% van de bewoners tevreden met de verlichting terwijl 6% hier ontevreden mee is, maar hier kan de nieuwe verlichting mogelijk verandering in brengen. De verandering van de verlichting wordt door de bewoners van Utrecht opgemerkt. Marco Looyé woont zelf in Noordoost Utrecht en heeft deze verandering ook doorgehad. “Ik vind het goed dat het stroom bespaart en dat het door het verspreide licht beter voor de dieren is, maar ik vind het niet sfeervol”, verteld Looyé. Hij vindt de sfeer op straat ‘s avonds erg belangrijk en dat krijgt volgens hem nog niet veel aandacht. De nieuwe ledverlichting heeft een wat wittere gloed terwijl de oude verlichting er vaak wat geliger uit zag.

Het project ligt momenteel even stil. Dit komt omdat de contracten die ze voor het project nodig hebben, verlopen zijn. Ze zijn nu bezig met het regelen van nieuwe contracten zodat ze zo snel mogelijk weer verder kunnen. Ze verwachten aan het eind van 2024 weer verder te kunnen met de verledding. Als ze eenmaal weer verder kunnen, denkt Van Ravenswaaij er nog twee jaar mee bezig te zijn. Dit betekent dat de verwachting is dat eind 2026 heel Utrecht verlicht is door ledverlichting.

Over de auteur

lotta Looije

Lotta Looije is eerstejaars student op de School voor Journalistiek van de Hogeschool Utrecht. Voor Lotta ging studeren heeft ze HAVO gedaan op het X11 media en vormgeving in Utrecht en heeft haar diploma gehaald in 2023. Op school vond ze de opdrachten waarbij ze mensen moest interviewen en verslagen moest schrijven het leukst waardoor ze uiteindelijk voor de studie journalistiek heeft gekozen. Ze woont in Utrecht en heeft een baan in de horeca. Op dertienjarige leeftijd moest ze wekelijks kranten bezorgen in haar buurt en dat heeft ze voor meer dan een jaar gedaan. Van de enorme hoeveelheid kranten die elke week voor de deur stonden bleven er altijd wel een paar over. Zo kwam ze op jonge leeftijd al in contact met het nieuws en de krant. Ook op school hield ze het nieuws goed in de gaten zodat ze elke vrijdag tijdens de Nederlands les een kans had om de nieuwsquiz van die week te winnen. Naast het nieuws leest ze ook graag boeken en ze sport drie keer per week.