Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Vergroening Utrecht-Oost beperkt negatieve gevolgen klimaatverandering

Vergroening Utrecht-Oost beperkt negatieve gevolgen klimaatverandering

Moestuin van tuindersvereniging Abstede

Tekst: Kellen Gortemaker

Audio: Floris Ording

Het vergroenen van de wijken binnen Utrecht-Oost draagt bij aan het beperken van de negatieve gevolgen van klimaatverandering. Steeds meer bewoners en ondernemers nemen nu nieuwe initiatieven om de wijken te vergroenen. Tuindersvereniging Abstede speelt hierin een rol.

Tuindersvereniging Abstede maakt onderdeel uit van de organisatie Groen Oost. Het is een initiatief van de buurtbewoners om samen de wijken in Utrecht-Oost te vergroenen. Dat doen ze door: groengebieden, moestuinen en parken te creëren en uit te bouwen. Tuindersvereniging Abstede houdt zich bezig met tuinieren. ‘Ons hoofddoel is tuinieren, maar wij als tuinders zijn heel blij om mee te kunnen helpen met het tegenwerken van het klimaatprobleem’, zegt Renate (voorzitter tuindersvereniging Abstede).

De toegenomen temperatuur kan ervoor zorgen dat steden in hitte-eilanden veranderen. Uit onderzoek van EPA (Enviromental Protection Agency)  blijkt dat het in grote steden tot wel drie graden warmer kan zijn dan in landelijk gebied. ‘Door de biodiversiteit te helpen, verminderen we dat probleem’, vertelt Renate. De aanwezigheid van bomen en planten zorgt ervoor dat de temperatuur in een gebied lager is vergeleken met andere plekken waar weinig groen aanwezig is. Dat blijkt uit meerdere onderzoeken volgens het RIVM. Bomen en planten hebben namelijk effect op de vochtigheid en creëren meer schaduwen. Daaruit blijkt dat vergroening de warmte tijdens een hittegolf in steden kan verminderen.

‘We blijven vergroenen’

´Utrecht-Oost heeft wel oog voor het vergroenen van de stad´, beweert Renate. Toch merkt ze dat de biodiversiteit in haar omgeving achteruit gaat. ´De planten die van stikstof houden zoals bramenstruiken en brandnetels zijn hier toegenomen. Het stikstofprobleem is hier dus zichtbaar versterkt´. Daarnaast blijft Utrecht groeien. Het vergoenen van de stad moet daarom worden doorgezet volgens de Gemeente Utrecht. Renate zelf blijft zich inzetten voor de volkstuin. Ze vertelt met volle trots: ‘Deze parel hier moeten we zo houden’.

In het volgende audio fragment is een kort interview te horen met Renate Spruijt. Renate is voorzitster van de Tuindersvereniging Abstede. Naar aanleiding van de vergroening in Utrecht is dit interview tot stand gebracht. Maar al snel kwamen we tot de conclusie dat de vergroening een positieve bijrol speelt in de tuindersvereniging. Het belangrijkste voor hen is het tuinieren en de rust die zij hiermee ervaren. Voor de bewoners van deze postcode tuinen is het belangrijk dat de TV Abstede blijft bestaan. Spruiten heeft Renate wel eens geprobeerd te planten, maar dat laat ze liever aan haar man over. Renate Spruijt focust zich nu vooral op de bestuurlijke kant van de Tuindersvereniging Abstede.

Over de auteur

Kellen Gortemaker

Mijn naam is Kellen Gortemaker (2004). Als journalist in opleiding ontwikkel ik mijn journalistieke vaardigheden. Mijn doel is om bijzondere verhalen over verschillende culturen en personen aan het publiek te tonen. Het is belangrijk dat de Nederlandse bevolking zich ook bezig houdt met wat er buiten ons kikkerlandje gebeurt. Daarom hoop ik verhalen te kunnen maken die de blik op de wereld voor velen zullen veranderen. Door mijn nieuwsgierigheid verdiep ik me graag in het buitenland en ben ik benieuwd naar de levenswijze van de bevolking. In de toekomst wil ik me om die reden specialiseren in culturele journalistiek. Van jongs af aan reis ik veel met mijn ouders en verdiep ik me graag in de historie van het land. Ik observeer tijdens mijn reizen hoe de mensen daar leven en leer graag meer over de cultuur. Daarnaast kijk ik documentaires, reisprogramma’s en talkshows om mijn kennis te vergaren en op de hoogte te blijven van de actualiteit. Ik denk dat Nederland nog wel een journalist kan gebruiken op internationaal gebied om onderwerpen aan het licht te brengen die nog niet genoeg getoond worden.