Utrecht Oost

Selecteer Pagina

LaMi helpt Utrecht duurzamer te maken

LaMi helpt Utrecht duurzamer te maken

De landbouw, een grote bedrijfstak met veel invloed op het milieu en klimaat. De landbouw komt vaak in opspraak omdat de sector teveel stikstof uitstoot. LaMi (Landbouw en Milieu in Utrecht) ondersteunt duurzaam boerenondernemerschap en helpt met het verduurzamen van boerenondernemingen in de provincie Utrecht.

Uit een recent gezamenlijk onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de universiteit in Wageningen (WUR) en ingenieursbureau Deltares blijkt dat provincies veel verder met hun plannen moeten gaan en ambitieuzer moeten zijn om de uitstoot van stikstof door landbouw daadwerkelijk tegen te gaan.

Volgens Roelof Wijma, netwerkcoördinator van LaMi, is het enorm belangrijk dat er meer verduurzaming komt in de sector landbouw. Vooral de uitstoot van stikstof is in deze sector te hoog. Volgens het CBS (Centraal Bureau voor Statistiek) vormt de uitstoot van stikstof in de sector landbouw maar liefst acht procent (2022) van de totale uitstoot van alle sectoren van heel Nederland.

LaMi is een initiatief van de provincie Utrecht en is gevestigd in Utrecht Oost. Het werk aan een duurzame land- en tuinbouw met financieel gezonde bedrijven staat voor LaMi centraal. Dit doen ze door partijen samen te brengen, te helpen bij het opzetten van projecten en de uitwisseling van kennis te stimuleren. Het verminderen van de stikstofuitstoot speelt bij al hun activiteiten een centrale rol. LaMi heeft momenteel veel projecten en Wijma hoopt dat met elk project weer een stapje wordt gezet naar een duurzamer Utrecht.

Over de auteur