Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Lichtjestocht Utrecht-Oost brengt bewoners samen

Lichtjestocht Utrecht-Oost brengt bewoners samen

Vrijdagavond 15 december- als je in Utrecht-Oost deze avond bent, heb je het kerstgevoel waarschijnlijk al helemaal te pakken. De met waxinelichtjes verlichte tocht wordt georganiseerd door vijf kerken en ondernemersvereniging Puur Oost. Tijdens het wandelen kun je genieten van de kerstverhalen die worden nagespeeld. 

Aangekomen op het plein voor de Holy Trinity Anglican Church zie je een massa aan mensen voor de ingang van de deur staan. Hier was om het kwartier een klein toneelstuk te zien over het kerstverhaal. Bij de ingang van de kerk staan vrijwilligers om de groep zo goed mogelijk te besturen, waaronder Frank Bonusschanzer. ‘We willen met de lichtjestocht alle mensen uit de buurt, of van verder weg uitnodigen om samen mee te lopen en de kerst zo te beleven en hierover meer te leren.’  

Overal op het plein zijn goed aangeklede papa’s, mama’s, opa’s, oma’s en geliefden te zien die samen wachten om de verlichte route te lopen. Na het bekijken van het korte toneelstuk, begint iedereen aan de wandeltocht. 

Tijdens het lopen kom je langs meerdere tenten met warme chocomelk. Voor en achter je zien mensen vol plezier van elkaars gezelschap en de route genieten. Onderweg kwamen wij Ria van Leeuwen tegen, organisatie Lichtjestocht 2023. ‘Het hele kerstverhaal is opgesteld langs de route van de lichtjestocht.’ Je komt dus steeds een scène van het originele kerstverhaal tegen, maar dit keer op een moderne manier. De eerste scènes die we tegenkwamen waren de drie koningen die het probleem hadden dat hun auto kapot was en daardoor hun reis niet makkelijk konden voortzetten. ‘Het doel is om met elkaar een eenheid te vormen, en het maakt niet uit of je wel of niet gelovig bent.’ aldus Ria. Ze vervolgt haar route en vervangt elk waxinekaarsje dat op is of is uitgegaan, zodat het spoor compleet blijft. 

Tijdens het bewandelen van de route staan er enkele kraampjes van de winkels met kleine lekkere dingetjes. Zo staan er twee werknemers van een bakkerij met een bak vol kaasstengels die ze uitdelen aan de wandelaars. Hierdoor merk je ook dat de wandeltocht een voordelig effect brengt door de bewoners van Utrecht-Oost kennis te laten maken met kleine ondernemers. 

Aan het einde van de wandeling verzamelt de menigte zich op het terrein van De Wilg. De Wilg is een organisatie die zich sterk maakt voor mensen met een psychische- en /of fysieke kwetsbaarheid. Zij organiseren hier activiteiten, voorlichtingen en trainingen. Zodra je de poort doorloopt wordt je verwelkomd met een koor dat bekende kerstnummers zingt. Er is keuze uit lekkere drankjes als glühwein en chocomelk en hapjes als wafels en hotdogs. Deze lekkernijen kan je aanschaffen met de consumptiebonnen die te koop zijn. De opbrengst hiervan gaat naar de kerk en de organisatie. 

Op heel het plein staan mensen met elkaar te praten en hebben ze een glimlach op hun gezicht. Er is een kampvuur aangelegd waar een aantal kinderen marshmallows aan het roosteren zijn. Eromheen zitten ouders toezicht te houden met een glaasje warm glühwein. ‘Ik vind het een ontzettend leuk evenement, ik heb mijn kleinkinderen en mijn dochter uitgenodigd, dus we gaan overal bij langs.’ Vertelt Anja Iburg, die in de straat van de Wilg woont. ‘Ik had het aanplakbiljet gezien, en had de datum gelijk in mijn agenda gezet.’ 

Meer informatie? Beluister hier de audioreportage van Nienke Hoffman: 

Over de auteur