Utrecht Oost

Selecteer Pagina

“Muziek maken is een hele directe link met mijn gevoelens”

“Muziek maken is een hele directe link met mijn gevoelens”

Study sounds in de bibliotheek van de hogeschool Utrecht

Bij study sounds in de bibliotheek van de hogeschool Utrecht kun je studeren met livemuziek. Op donderdag 21 maart vond de vijfde editie van dit evenement plaats. Deze keer trad onder andere de band .multibeat op. .multibeat is een hiphop- en producercollectief uit Utrecht dat ervan houdt om genres te mixen, zolang de beat maar centraal staat. Thijs van Zutphen is de basspeler van deze band. Na afloop vertelde hij over het optreden, de band en zijn persoonlijke relatie met muziek.

‘Dit is de eerste keer dat we hier zijn voor study sounds. We hebben best lang geprobeerd er een te plannen, alleen het kwam steeds net niet goed uit. We hebben een tijdje met de organisator Agnes zitten chatten via Instagram en zo zijn we uiteindelijk toch eindelijk op een datum gekomen en dat was vandaag. Ik heb eerder wel eens een optreden op de hogeschool gehad bij een event of een opening van het schooljaar, waar ik wat achtergrondmuziek speelde.

Het speciale van optreden in een bibliotheek is dat het heel stil moet. Je zit natuurlijk in een bibliotheek waar mensen zitten te studeren, dus je wil hen niet afleiden met allerlei luide geluiden. Dat was bijzonder want alles moest voorzichtig en zacht, maar daarin moesten we toch een spanning proberen te creëren. Hiervoor hebben we alles eigenlijk helemaal opengegooid. Dus we hebben wat composities die bestaan uit twee delen en dan loepen we dat ene deel en dan loepen we dat andere deel en dan ga ik er een beetje over soleren. Dat is hoe we het nu hebben gedaan.

Tijdens het optreden net hebben we een of twee covertjes voor de grap er doorheen gegooid omdat we daar zin in hadden, maar de rest hadden we wel allemaal zelf gemaakt. Het is wel best wel oud repertoire. We hebben een poosje best veel lo-fi hiphop muziek gemaakt, maar daar proberen we nu een beetje minder aandacht aan te besteden. Dit komt omdat we nu bezig zijn met de release van ons nieuwe album wat veel meer hiphop-, R&B-, popmuziek is. Dit is meer mainstream en eigenlijk ook veel meer toonbaar op een podium dan lo-fi muziek.

We bestaan sinds 2018 ongeveer en ik denk dat ons eerste optreden ook al dat jaar meteen was. Dat optreden was in het Oude Pothuis, een café in Utrecht, waar we zelf ook vandaan komen. Ik ben in 2018 ook afgestudeerd aan het conservatorium en sindsdien doe ik van alles en nog wat in de muziek als werk. Zelf ben ik op de basisschool al begonnen met drummen, maar ik ben ergens aan het begin van de middelbare school overgegaan naar gitaarspelen. En toen op mijn veertiende ben ik begonnen met het spelen op de basgitaar, wat nu mijn hoofdinstrument is. Tijdens het optreden speelde ik op een normale gitaar. Dit kwam omdat we geen toetsenist hadden dus iemand moest een beetje die rol overnemen.

Normaal gesproken spelen we op podia door heel Nederland. Vooral de middelgrote en kleine podia, zoals Ekko. Als het gaat over de grootte van een podium vind ik de kleinere eigenlijk wel het leukst om te spelen. Die zijn namelijk heel intiem en zo kun je meer connectie hebben met het publiek. Als je een groot stadion vol hebt dan heb je zo’n grote afstand.

Normaal gesproken spelen we een combinatie van hiphop, R&B, soul en jazz, zou ik zeggen. Vandaag waren we even alleen instrumentaal met zijn tweeën, maar meestal hebben we ook nog een derde toetsenist erbij. We zijn nu aan het voorbereiden op het album dat bijna uitkomt wat we natuurlijk ook live gaan spelen. In dat album werken we veel samen met vocalisten. We zingen zelf niet, maar we werken samen met mensen die we uitnodigen om mee te doen met ons concept.

Ik ben het wel gewend om zo lang op te treden als vandaag. Ik heb namelijk ook op heel veel bruiloften gespeeld en daar speel je vaak wel drie keer of soms wel vier keer 45 minuten. Dan ben je aan het eind echt wel moe. Dus daarmee vergeleken was deze 2 uur met een kwartier pauze ertussen nog wel te doen. Een goeie warming-up is hiervoor wel nodig. Ik bedoel dan vooral fysiek, want je krijgt na een lange tijd spelen wel kramp. Het is dus belangrijk dat je dat aan het begin een beetje eruit rekt. En het is natuurlijk ook belangrijk om voldoende te drinken.

Ik vraag me de laatste tijd vaak wel af van: ‘waarom doe ik dit eigenlijk?’ Mijn conclusie is dat ik niet anders kan dan muziek maken. Soms ben ik aan het lopen of aan het eten en dan kauw of loop automatisch ik op de maat. Muziek maken is voor mij eigenlijk een hele directe link met mijn gevoelens. Door het maken van muziek kan ik mijn gevoelens uiten en ook verwerken.’

videoreportage door Mark Stoutjesdijk:

Over de auteur

lotta Looije

Lotta Looije is eerstejaars student op de School voor Journalistiek van de Hogeschool Utrecht. Voor Lotta ging studeren heeft ze HAVO gedaan op het X11 media en vormgeving in Utrecht en heeft haar diploma gehaald in 2023. Op school vond ze de opdrachten waarbij ze mensen moest interviewen en verslagen moest schrijven het leukst waardoor ze uiteindelijk voor de studie journalistiek heeft gekozen. Ze woont in Utrecht en heeft een baan in de horeca. Op dertienjarige leeftijd moest ze wekelijks kranten bezorgen in haar buurt en dat heeft ze voor meer dan een jaar gedaan. Van de enorme hoeveelheid kranten die elke week voor de deur stonden bleven er altijd wel een paar over. Zo kwam ze op jonge leeftijd al in contact met het nieuws en de krant. Ook op school hield ze het nieuws goed in de gaten zodat ze elke vrijdag tijdens de Nederlands les een kans had om de nieuwsquiz van die week te winnen. Naast het nieuws leest ze ook graag boeken en ze sport drie keer per week.