Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Moving Gallery organiseert eerste hyperrealistische tentoonstelling: ECHTER!

Moving Gallery organiseert eerste hyperrealistische tentoonstelling: ECHTER!

De Moving Gallery Foto-Thomas Claassen

UTRECHT-OOST- In Utrecht-oost is er vorige week een nieuwe expositie in de Moving Gallery geopend genaamd ECHTER!. De galerie heeft voor het eerst een expositie georganiseerd met alle aandacht op hyperrealistische kunstwerken. Tijdens de propvolle expositie wordt er ruimte gegeven aan jonge kunstenaars om zich te laten zien. 

Het organiseren van de expositie was niet nieuw voor de galerie, de Moving Gallery heeft al 25 exposities georganiseerd. Maar nu hebben ze voor het eerst een expositie geregeld speciaal voor hyperrealistische kunst. Mede-eigenaar en kunstenaar Arnoud van Mosselvelde vertelt dat ze als galerie werden gevraagd door de directeur van de Centraal Museum Utrecht om mee te doen aan deze expositie. Het Centraal Museum ging de expositie zelf ook al organiseren en vond het een goed idee als de galerie ook zou meedoen als annex. ‘Ik heb zelf nog niet zoveel met hyperrealisme, maar voor mensen die niet veel weten over hyperrealisme is het een makkelijke instap in de kunst, omdat het lijkt op foto’s die herkenbaar zijn. Daarnaast vind ik een leuk idee om mee te doen met de Centraal Museum, omdat wij als galerie wat meer belangstelling zouden kunnen krijgen’, aldus Van Mosselvelde.

De opening van de expositie op 10 februari was een geslaagde dag, met meer dan tweehonderd mensen was het propvol in de galerie. ‘Ik heb het nog nooit zo druk gehad bij een opening, ik moest op een bankje staan om voor iedereen zichtbaar te zijn, heel bizar. Ik voelde mij heel bijzonder’, vertelt Van Mosselvelde.

Jonge kunstenaars bij de galerie

De galerie vindt het belangrijk om talentvolle jonge kunstenaars een plek geven in de tentoonstellingen die ze organiseren. Door het bezoeken van eindexamenexposities en door op Instagram te zoeken worden er veel jonge kunstenaars gevonden door de galerie. ‘Als ik een stuk moet kiezen die mij het meest doet van de expositie is het die van een laatstejaars student aan de HKU, Onno Meeuwsen. Het is een opvallend werk en het leuke aan het schilderij is dat het je tegenmoet glanst, maar als je van dichtbij kijkt glanst er niks. Die hangt nu op de allermooiste plek en kan je al vanaf de straat zien’, vertelt Van Mosselvelde.

Kunstenaar en student Fine arts aan de HKU Onno Meeuwsen was zelf zeer enthousiast over het meedoen aan de tentoonstelling. ‘Ik kreeg het te horen via een berichtje, daarin zag ik ook de namen van de andere kunstenaars. Het zijn grote namen in de kunstwereld, dus voelde ik mij vereerd om mijn werk daarnaast te exposeren. Voor de opening was ik wel gespannen, omdat ik als student nog niet veel ervaringen heb met openingen. Toen ik mijn werk voor het eerst op de opening zag, zag ik dat mijn werk al vanaf de straat te zien was, het is een geweldige plek, ik voelde mij vereerd’, vertelt Meeuwsen.

De expositie zorgt voor veel ontmoetingen tussen Meeuwsen en nieuwe mensen en kunstenaars en leert hem veel over een samenwerking met een galerie. ‘Het geeft mij vertrouwen in mijn keuze voor dit carrierepad, omdat kunstenaar zijn niet financieel het makkelijkste beroep is’, vertelt Meeuwsen.

In het schilderij ‘XXL’, gemaakt door Meeuwsen, is een aubergine te zien die recht overeind staat met een panterprint achtergrond. Het schilderij lijkt levensecht van dichtbij. In het schilderij worden er alledaagse objecten geprojecteerd waar symboliek een belangrijke rol speelt. Onderlinge interacties op Grindr waren voor Meeuwsen een inspiratiebron voor zijn werk.

De expositie is van 10 februari tot 17 maart te zien in de Moving Gallery in Utrecht.

Over de auteur

Elika Shams

Elika Shams (2006), woont in Krimpen aan den IJssel en is na vorig jaar de havo te hebben afgerond sinds kort student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Elika houdt zich graag bezig met politieke en maatschappelijke aspecten van het nieuws. Ook is ze geïnteresseerd in sportnieuws. Ze is erg nieuwsgierig en probeert door te vragen in de hoop om zo veel mogelijk informatie te krijgen. Ze hoopt hiermee een impact te maken op mensen door ze de kans te geven om hun verhaal te delen. Later zou ze ook graag als verslaggever willen werken bij de televisie.