Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Organisatie binnen Universiteit Utrecht komt met oplossing voor buitengesloten internationale studenten

Organisatie binnen Universiteit Utrecht komt met oplossing voor buitengesloten internationale studenten

Studenten in Vagant || Foto door Isa Leeuwesteijn

Utrecht Oost – Uit een enquête van de Volkskrant blijkt dat twee derde van de buitenlandse studenten zich buitengesloten voelen of andere nadelen hebben gehad vanwege het niet Nederlands kunnen spreken. Om deze redenen worden er regelmatig activiteiten georganiseerd vanuit de Universiteit Utrecht in De Vagant op het Sience Park voor internationale studenten, zodat zij contacten kunnen leggen en nieuwe vrienden kunnen maken. Afgelopen donderdagmiddag konden de studenten op mok schilderen.

Zo’n zestig studenten kwamen donderdag bij elkaar in De Vagant om mokken te gaan verven. In de ruimte waar het evenement zich plaats vindt staat een lange tafel met verf en mokken en om de lange tafel bevinden zich nog meer plekken waar groepjes studenten hun creativiteit kwijt kunnen op mokken terwijl er muziek klinkt door de hele zaal.

Waarom dit soort middagen belangrijk zijn voor internationale studenten

Bij het mok schilderen zijn er een paar Nederlandse studenten, maar voornamelijk internationale studenten. Sasha Swinfield, één van de organisatoren van de evenementen voor internationals, vertelt dat ze ziet dat studentenverenigingen vaak best wel Nederlands georiënteerd zijn. ‘Het is moeilijker voor internationale- of uitwisselingsstudenten om vrienden te maken’. De Vagant is een plek die zich juist openstelt voor iedereen en er wordt er voornamelijk Engels gesproken. Hun doel is om studenten die zich nog niet op hun plek voelen, nieuwe vrienden te kunnen laten maken.

Swinfield vertelt dat de organisatie heeft besloten om meer te focussen op evenementen die creatief zijn, omdat er dan heel veel mensen kunnen komen. ‘Mok schilderen kan interessant zijn en iedereen kan het!’ Swinfield vindt het mok schilderen een groot succes: ‘alle mokken zijn al op en we zijn nog niet eens halverwege het event’. Er bleven mensen om nieuwe mokken vragen maar Swinfield moest ze elke keer afwijzen. Volgens Swinfield is het doel om internationale studenten te laten verbinden met elkaar zeker gelukt vandaag.

Reactie vanuit aanwezige studente

Één van de studenten die aanwezig is bij het mok schilderen is Nandini Shahi (22). Shahi komt uit India en woont nu zes maanden in Nederland. Wanneer ze bij De Vagant aankomt heeft ze net een examen achter de rug. ‘Ik wilde na mijn examen even wat leuks doen en toen ik dit voorbij zag komen heb ik gelijk aan een aantal klasgenoten gevraagd of ze hier mee naar toe wilden’. Het is niet de eerste keer dat Shahi bij een evenement is van De Vagant, toen ze net in Nederland was is ze ook geweest en voelde ze zich gelijk al helemaal welkom. ‘Ik heb mijn huis waar ik nu in woon kunnen bemachtigen door iemand die ik hier in De Vagant heb ontmoet! Het is fijn om te weten dat er altijd een plek is al dit, waar ik regelmatig even iets leuks kan doen met mensen die op dezelfde manier nieuwe mensen willen ontmoeten als ik’.

Op de vraag of Shahi dit soort evenementen zou aanbevelen aan andere internationale studenten in Utrecht knikt zij enthousiast. ‘Ik zou dit zeker aanraden! Eigenlijk doe ik dat al bij heel veel mede studenten. Ik vraag altijd klasgenoten mee en zo komen er steeds meer mensen hier. Ik gun hen hetzelfde gevoel als wat ik krijg wanneer ik hier binnenloop: warmte en barmhartigheid’.

Over de auteur

Isa Leeuwesteijn

Isa Leeuwesteijn (2005) is eerstejaars student aan de school voor Journalistiek en is erg enthousiast om nieuwsverhalen te gaan vertellen. Ze is opgegroeid in Papendrecht en heeft het afgelopen jaar haar HAVO afgerond. Isa's interesses liggen vooral bij maatschappelijke vlakken en alles wat met muziek te maken heeft. Isa heeft al veel van de wereld ontdekt en wilt graag nog meer reizen gaan maken. Haar passie's zijn dansen en muziek maken/luisteren. Voor tips of andere suggesties is ze bereikbaar via isa.leeuwesteijn@student.hu.nl.