Utrecht Oost

Selecteer Pagina

‘Naast dat het mijzelf een boost geeft kan ik er zeker wat mee voor de toekomst’

‘Naast dat het mijzelf een boost geeft kan ik er zeker wat mee voor de toekomst’

Gerrit Verweij met één van zijn studenten. Foto: Stijn Saman

De Uithof – Tijdens het onderwijsfestival op donderdag 7 maart werden de winnaars van de UU-docentprijzen bekend gemaakt. Gerrit Verweij (34) is docenttalent van het jaar 2024 geworden. Dit is zijn derde jaar op de UU. Hij geeft les binnen de academische pabo en de bachelor en master onderwijswetenschappen. Vorig jaar heeft hij ook de docentprijs binnen de opleiding weten te bemachtigen.  

‘Allereerst is het een enorme eer, maar het houdt in dat de studenten mij hebben aangedragen en mij blijkbaar een hele goede docent vinden. Ik denk dat het wel tof is dat binnen een onderzoeksinstituut ook docentschap op waarde wordt geschat. Er zijn best veel prijzen voor onderzoek doen en goed onderzoek doen, maar het is ook best belangrijk dat er voor goed docentschap een prijs is.  

Om mee te doen moest ik een portfolio maken. Daarin staat mijn visie op onderwijs beschreven; waarom ik lesgeef en wat ik daarin belangrijk vind. Maar de vakjury spreekt ook andere studenten en docenten die ze vragen; ‘Wat zou Gerrit een docenttalent maken?’ Ook mijn cv is hiervan een onderdeel en twee A4 aan perspectieven van studenten en collega’s. Eigenlijk een heel pakket aan van alles en nog wat.  

De vakjury bestaat uit 12 collega’s vanuit verschillende opleidingen van de gehele uni die alle portfolio’s hebben beoordeeld en een keuze hebben gemaakt. Er was zeker stevige concurrentie, geacht de vakjury zelf, was het heel lastig om de top drie te bereiken. Ik heb de twee andere kandidaten gesproken tijdens de lunch vooraf en die hadden weer specifiek hun eigen kwaliteiten. Het was een spannende strijd.  

De prijsuitreiking was een gekkenhuis, soort van ‘oscar vibes’ had het. Op de dag van het onderwijsfestival was zo’n 200 man aanwezig. Tegen het einde werden de prijzen uitgereikt met tromgeroffel, een gouden envelop, bloemen en mooie beeldjes. Ja dat was spannend en erg leuk. 

Het politiek correct antwoord is natuurlijk nee, maar ik had wel een klein beetje verwacht dat ik zou winnen. Dat komt doordat ik vorig jaar de docentprijs binnen de opleiding heb gewonnen. Ik wist dat er wat rommelde links en rechts. Ik heb gewoon goed contact met de studenten. Ik heb daarom een degelijk beeld bij dat ze waarderen wat ik doe. Hierdoor was de winst niet onverwachts, maar ook weer wel. Het is altijd een verrassing en eer als het gebeurt.  

Ik heb zelf niet beter mijn best gedaan om te winnen. Ik heb gewoon een prijs gekregen voor mezelf zijn, maar ik denk wel dat het een boost geeft en extra motivatie kan zijn. Ook staat de winst natuurlijk goed op mijn cv. Carrière boostend is het zeker. 

Als je een docentprijs hebt gewonnen mag je in principe volgend jaar niet meer meedoen. Wat wel zo is, is dat ik het komende jaar verschillende functies heb. Ik ben soort van het gezicht van de uni. Daar ga ik wel wat in betekenen. Ook ben ik volgend jaar onderdeel van de vakjury voor de docentenprijzen. Ben ik toch nog soort van onderdeel van de competitie.’ 

 

Aansluitende videoproductie van Stijn Saman 

 

Voor vragen/opmerkingen kan je mailen naar: meike.degoeij@student.hu.nl  

Over de auteur

Meike de Goeij

Meike de Goeij is een leergierige en gemotiveerde eerstejaars student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Afgelopen jaar heeft ze haar havo diploma gehaald en is ze daarna gelijk gestart aan de opleiding Journalistiek. Haar interesses liggen vooral op het gebied van sport en misdaad. Zelf doet ze aan dansen op hoog niveau en heeft ze mee gewerkt aan de schoolkrant op haar middelbare school. Als u tips voor haar heeft of eventuele aanmerkingen kunt u haar een mailtje sturen via meike.degoeij@student.hu.nl