Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Jongeren in Utrecht-Oost leven in linkse bubbel

Jongeren in Utrecht-Oost leven in linkse bubbel

Afbeelding van rood potlood bij het stemmen

Afgelopen week vonden de tweede kamer verkiezingen plaats. Geert Wilders werd met zijn Partij voor de Vrijheid (PVV) veruit de grootste in Nederland. Jongeren in Utrecht-Oost zagen dit echter niet helemaal aankomen.

Ondanks de grote winst van de PVV waren zij in Utrecht-Oost een stuk minder populair. Met 5% van de stemmen eindigde de partij op de zevende plek in de wijk. Groenlinks-PvdA scoorde een grote meerderheid met 43% van de stemmen. Ook andere linkse en centrum-linkse partijen waaronder D66, VOLT en Partij voor de Dieren waren onder de inwoners van Utrecht-Oost succesvoller dan de partij van Wilders.

Dit bleek ook uit een interview met de 21-jarige student Journalistiek Julia van Blaaderen. Zij is wonend in een studentenhuis in Utrecht-Oost. Zij was een van de velen inwoners die op Groenlinks-PvdA stemde. De verkiezingsuitslag was een shock voor haar. ‘Ik had niet gedacht dat een in mijn ogen extreme partij zo groot zou worden’. Julia geeft aan op een enkele huisgenoot na, weinig rechtse stemmers in haar omgeving te hebben. Haar vriendenkring en haar studie journalistiek zijn vrij links georiënteerd. ‘Ik denk dat ik een beetje in een linkse bubbel leef’, zegt zij. Vandaar ook het ongeloof over de verkiezingsuitslag.

Julia geeft aan zich zorgen te maken over de toekomst. ‘Geert Wilders heeft ook goede punten maar ik kan niet loslaten dat hij racistische uitspraken heeft gedaan.’ Zij vindt niet dat hij een voorbeeld kan zijn voor een multicultureel land als Nederland.

Audio-interview door Daan Tönis:

http://

Over de auteur

Nina Starink

Nina Starink (2004) is opgegroeid in Velsen en heeft al van jongs af aan de droom de journalistieke wereld in te gaan. Als kind keek zij vol bewondering naar programma’s als Spuiten en Slikken en 3 Op Reis en dit is nooit gestopt. Haar ambitie ligt dan ook voornamelijk bij het maken en presenteren van televisieprogramma’s. Ze zou graag menselijke onderwerpen aan het licht brengen en op deze manier alle soorten taboes doorbreken. De keuze voor de School voor Journalistiek was dan ook niet een enorme verassing. Zij hoopt haar talent en passie tijdens deze opleiding verder te laten groeien en hiermee in de toekomst het grote publiek te gaan bereiken.