Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Amelisweerd-documentaire ‘Strijdbaar’ uit

Amelisweerd-documentaire ‘Strijdbaar’ uit

De documentaire van Floris Meinardi Strijdbaar: waar een wil is, is geen weg is uit. Hierin worden twee actievoerders gevolgd – Jan Korff de Gidts en Jos Kloppenborg – in de strijd die zij sinds de jaren 70 voeren voor het behoud van het bos van Amelisweerd. Tot op de dag van vandaag een actueel onderwerp nu het voorstel van een verdere verbreding van de A27 bij de rechter ligt.

Jan Korff de Gidts is 77 jaar oud en woont in Utrecht Noordoost. Hij is sinds 1971 betrokken bij het natuurgebied Amelisweerd en zette zich toen al in om een alternatief te vinden tegen de A27 die dwars door Amelisweerd heen zou moeten komen. In 1980 heeft de Raad van State besloten om een damwand van 55 meter breed toe te passen voor de toekomstige A27. Hiervoor moesten veel bomen gekapt worden en daarom vond in 1982 de slag van Amelisweerd plaats: actievoerders die in het bos verbleven om de boomkapping tegen te gaan. Jan was hier ook en daar gaat de documentaire over. ‘We vonden het noodzakelijk om die bomen te beschermen.’

Nu zet Jan zich nog steeds in tegen boskap in Amelisweerd door aan alternatieven te werken voor de verdere verbreding van de A27. Denk aan meer openbaar vervoer gebruik, vaker de fiets pakken en thuis werken. Het bleek dat de meeste weggebruikers van de A27 bij Amelisweerd regionaal zijn en daarom zijn deze alternatieven makkelijker te realiseren. Dit duurt alleen lang. ‘We wachten nog steeds op de uitwerking van die alternatieven van de gemeente.’

De documentaire brengt vooral de drijfveren in beeld van de twee actievoerders en niet de alternatieven. ‘Dat vind ik wel een gemis, maar dat is een keuze geweest van de documentairemaker en daar heb ik mij uiteindelijk bij neergelegd.’ Aldus Jan Korff de Gidts.

Over de auteur

Marida Joosse

Marida Joosse (Utrecht, 2003) is student aan de school van journalistiek in Utrecht. Marida is enthousiast, leergierig en ondernemend. Ze is een beginnend journalist en maakt elke week nieuws producties over Utrecht-Oost-Oost. Haar interessegebieden liggen bij de politiek, maatschappij, milieu en muziek. In 2021 is Marida geslaagd aan het Gerrit-Rietveld College voor haar havodiploma. Hierna heeft ze twee tussenjaren genomen waarin ze veel gewerkt heeft en maakte ze de keuze om journalistiek te studeren. Als kind maakte ze vroeger vaak filmpjes van haar dagelijkse leven en deze beelden verwerkte ze in een montage. Hier is haar liefde voor de journalistiek begonnen. Ze wil graag belangrijke verhalen overbrengen doormiddel van audio en beeld. Later wil ze documentaires en educatieve programma’s maken. Marida is nieuwsgierig en op het nieuws georiënteerd.