Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Milieubewust eten toegankelijker dan gedacht in Pizza bar

Milieubewust eten toegankelijker dan gedacht in Pizza bar

Door Anna Popken SVJ D-13

Op donderdagavond zit het veganistische restaurant Vegitalian in de Nachtegaalstraat stampvol. Nederlanders eten ruim een kilo minder vlees blijkt uit de cijfers van de University & Research (WUR), die 4 oktober 2023 naar buiten zijn gebracht. ‘Je hebt zeker geen vlees nodig om een lekkere maaltijd te kunnen maken, want er zijn genoeg alternatieven.’

 De warme geuren van de Italiaanse kruiden en de gezellige sfeer komen je meteen tegemoet wanneer je binnenstapt in Vegitalian. Er staat een trotse blik op het gezicht van Emre Duru, General Manager van Vegitalian. Hij baant zichzelf een weg door alle gezelligheid en drukte naar achteren om zichzelf meer verstaanbaar te maken. Zijn enthousiasme voor het restaurant is aanstekelijk. Hij glimlacht en vertelt uitbundig het doel van Vagitalian. ‘Een gezonde planeet en gezond mens. Bewust kiezen voor eten zonder vlees voor een gezondere leefstijl en voor een redelijke prijs. Gezond en lekker eten kan prima zonder vlees. Als er maar genoeg alternatieven zijn’, vertelt Duru. ‘We zien veel gasten komen die hier voor het eerst eten en dan vertrekken met een goede ervaring, ‘vervolgt Duru.

Vlees is verantwoordelijk voor veertig procent van broeikasgassen die vrijkomen bij de productie van voedsel van de gemiddelde Nederlander. Het is voor sommige Nederlanders misschien nog wel lastig om dat stukje vlees niet te eten. Werknemer Jules Rouw geeft zelf eerlijk toe: ‘Ik werk hier vooral voor de gezelligheid, maar ik eet zelf wel vlees. Ik vind het initiatief van geen vlees en meer milieubewust eten een goed concept.’ ‘We houden daarom onze doelgroep groot zodat we iedereen kunnen laten kennis maken met alle lekkere pizza ‘s en pasta’s zonder vlees en met biologische groenten’, zegt Duru.

‘Dit is echt mijn hotspot’, zegt India Beks, net afgestudeerd journalistiek student. Ze zit met haar moeder Rosie Tanner aan een klein tafeltje in het restaurant om het behalen van haar diploma te vieren. ‘Het eten hier is echt fantastisch. Ik mis het vlees zeker niet. De variaties en de keuzes zijn enorm.’ Terwijl zij zich klaar maken om te vertrekken komt een van de werknemers van achteren met een kleine opvallende gele pizza doos. Op de doos staat de tekst: you just made a difference! (Jij hebt zojuist een verschil gemaakt). De doos wordt naar Rosie haar tafel gebracht.  Ze opent hem om te zien dat haar laatste stuk pizza erin zit. ‘Ideaal! Zo kan ik er morgen ook nog van genieten en is het geen voedselverspilling’

Het is kwart voor acht en de keuken heeft de spits net achter de rug. Terwijl de gezellig sfeer in het restaurant en bar nog goed te horen is door de muren heen, zie je daar een lege pizza oven en nog maar weinig personeel op de keukenvloer. Werknemer Jules Rouw begeleid zijn collega met de laatste handelingen van een bestelling en draait zich weer om naar de kassa om de volgende klant te helpen bij de afhaal. Duru bekijkt het tafereel en vertelt: ‘We delen onze liefde voor vegetarische eten niet alleen via onze vaste restaurants, maar ook via afhaal, bezorging, catering en de  too good to go boxen, zodat we niks verspillen.’ Zo hoopt het restaurant samen met hun werknemers Nederlanders meer bewust te laten worden dat je goed, gezond en betaalbaar kan eten zonder vlees.

Over de auteur

Anna Popken

Ik ben Anna Popken (2002) en studeer Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Hiervoor heb ik de havo afgerond en daarna mijn diploma voor de opleiding interieur adviseur gehaald. Hier heb ik veel van geleerd en dit neem ik mee in mijn nieuwe leer proces. Ik ben gek op onderzoek en super geïnteresseerd in mensen en hun verhalen. Ben een erg gedreven persoon en sta altijd open om nieuwe dingen te leren. In de toekomst zie ik mezelf als journalist en hoop ik zoveel mogelijk te mogen ontdekken en uit te zoeken.