Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Restaurant Stadsjochies gooit steeds minder voedsel weg

Restaurant Stadsjochies gooit steeds minder voedsel weg

De oogst van Stadsjochies in Utrecht-Oost

Geschreven door Fender van Wijk

Audio door Wytse Postmus

Restaurant en teeltbedrijf Stadsjochies in Utrecht-Oost helpt goed mee met de vermindering van voedselverspilling door steeds minder voedsel weg te gooien. Ze proberen zoveel mogelijk voedsel opnieuw te gebruiken en daar is het bedrijf nadrukkelijk mee bezig.

 

Ervaring met voedselverspilling

Het is de week tegen voedselverspilling en Stadsjochies doen hier aan mee door de voedselverspilling te verminderen in het restaurant, maar dat doen ze al vanaf de eerste dag dat het restaurant geopend is. De chef van Stadsjochies heeft hier al meer dan dertig jaar ervaring mee en daarom is dit restaurant goed in geen onnodige voedselverspilling. Mede omdat Stadsjochies een teeltbedrijf van oorsprong is zorgen de koks voor circulariteit van voedsel en zorgen ze voor de vermindering van voedselverspilling.

Voedsel wordt hergebruikt

Stadsjochies oogst zelf voedsel die ze gebruiken om eten voor te bereiden. Het voedsel dat niet wordt gebruikt wordt niet zomaar weggegooid. Het overige voedsel dat klanten niet hebben opgegeten is erg moeilijk te hergebruiken en het snijafval van de keuken gaat naar de varkens of fermenteren en drogen ze. De rest van het voedsel wordt hergebruikt en gaat daarna naar de klant.

Ruimte voor verbetering

‘De vermindering van voedselverspilling neemt toe, ook binnen de horeca, maar het kan nog beter’ zegt Jan Gresnigt, bedrijfsleider van Stadsjochies. ’Toch zie je wel dat er een bepaalde trend ontstaat betreft voedselverspilling, zoals het uitreiken van een groene ster van Michelin.’ Het bedrijf is gedreven om in de toekomst nog duurzamer en beter om te gaan met de resten van voedsel.

Beste luisteraar, in dit interview, interview ik Pieter Jobse de chef-kok van het restaurant Stadsjochies. Stadsjochies is een kastaurant gevestigd in Utrecht Oost. Een kastaurant is een restaurant dat veel producten oogst en gebruikt uit hun eigen kassen.  In dit interview vraag ik in de week tegen voedselverspilling naar de voedselverspilling in dit restaurant en hoe ze dit probleem tegengaan.

Over de auteur

Fender van Wijk

Mijn naam is Fender van Wijk. Ik ben geboren in 2007 en ik woon in Leusden. In dit dorp ben ik ook opgegroeid. Ik studeer Journalistiek omdat ik het leuk vind om het nieuws te volgen en om mijn algemene kennis te verbreden. Mijn voorkeur gaat uit naar voetbaljournalist en live verslagen maken van Formule 1. Ik maak nieuws-en-audioberichten over veel verschillende thema's en onderwerpen.