Utrecht Oost

Selecteer Pagina

[Herkansing] Anemoon Fokkinga maakt kunst over klimaatverandering

[Herkansing] Anemoon Fokkinga maakt kunst over klimaatverandering

Anemoon Fokkinga (20) en haar moeder vertellen over de tentoonstelling waar Anemoon aan mee heeft mogen doen. Anemoon vertelt ook over haar inspiratie voor de kunstwerken die ze maakt.

Als je langs het atelier Anemoon keramiek loopt, is het niet te missen, al die kunstwerken van zeedieren die je aanstaren. Anemoon Fokkinga maakt hier ongeveer al 4 jaar haar kunst en is nog lang niet van plan te gaan stoppen. Haar grootste inspiratiebronnen zijn klimaatverandering en haar aandoening. Ze heeft namelijk Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS), maar dat houdt haar niet tegen.

Eenmaal binnen krijg je gelijk een verwelkomend gevoel. Er staan en hangen overal nog meer kunstwerken die je vanaf buiten niet kan zien. ‘Mijn hele familie duikt, dat doen wij over de hele wereld. Wat mij steeds weer opviel was de afval en klimaatverandering die terug te zien was in het rif. Je zag dat dieren zichzelf camoufleerde met het afval van de mensen’ vertelt Anemoon.

‘Ik heb zelf een soort dystopisch speculatieve scenario bedacht van het leven in de zee als de mens er niet meer zou zijn, hoe de dieren verder zouden leven’ aldus Anemoon. Er komen wel eens mensen langs bij het atelier en geven aan haar ideeën terug te kunnen zien in haar werk. De vragen die ze vooral krijgt gaan over haar techniek en manier van werken. Zelf geeft ze aan hier heel erg in gegroeid te zijn. ‘Ik was vroeger heel geïnteresseerd in draken, dat is niet meer te vergelijken met het werk dat ik nu maak’ zegt Anemoon.

Dat Anemoon hier kunst maakt, is voor de wijk al bekend. Ook geeft ze aan dat heel veel mensen blijven staan en kijken bij de vitrine. ‘De meningen van de mensen zijn wel eens verschillend geweest met betrekking tot mijn werk. Gelukkig zijn de meningen nu heel positief. Ik vind het ook heel leuk als mensen naar mijn werk kijken en zich dan afvragen hoe ik het gemaakt heb’ zegt Anemoon. Een kunstwerk op locatie kopen kan ook. Als mensen aanbellen en ernaar vragen helpt Anemoon ze graag verder met de juiste informatie.

De moeder van Anemoon, Antonetta Eilers vertelt: ‘In het begin hielp ik vaak tijdens het keramieken, maar dat is nu alleen nog maar als het echt nodig is. Nu gaan we vooral nog samen naar workshops en hou ik me bezig met eigen projecten.’ Antonetta is vrij divers in haar kunst, van grote geschilderde portretten op plexiglas of op koperplaat tot keramieken bustes.

‘We zijn druk bezig geweest met het voorbereiden voor PROSPECTS Mondriaan Fonds waar Anemoon haar werk mocht tentoonstellen’ vertelt Antonetta. Tijdens de tentoonstelling toont Anemoon onder andere haar werk: Creature of the Sewer: Helicophorus (2023), een grote zeilvis van keramiek. Het laat een zeilvis zien die uit een put komt. Dit idee komt van de gedachten over New York als die zou overstromen en het zeeleven zou overnemen.

Over de auteur

Monique Geenen

Monique Geenen (2004) zit op de Hogeschool Utrecht. Hiervoor heeft ze onderwijsassistent afgerond op het mbo. Ze heeft voor de opleiding nog niks gedaan met journalistiek maar sinds het begin van de opleiding in volle teugen bezig.