Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Deze week meer aandacht voor uitgaven jongeren

Deze week meer aandacht voor uitgaven jongeren

Utrecht Oost- Geld sparen, uitgeven of beleggen is iets waar veel jongeren zich bezig mee houden, helaas gaat dit niet altijd even goed. Deze week staat in het teken van het leren omgaan met geld. De week is een initiatief van platform Wijzer in geldzaken, die met lesmateriaal en activiteiten jongeren willen leren over het omgaan met geld. Scholen kunnen met dit lesmateriaal colleges of lessen geven die hier op focussen . Op de IBB, het studentencomplex waar veel studenten wonen, is geld een belangrijk gespreksonderwerp. Er is hier veel sprake van geldproblemen, maar komt dit echt door de hoge woning- en leefkosten, of geven studenten hun geld toch liever uit aan minder belangrijke zaken?

Anne Oversteegen, een student aan de universiteit Utrecht, die sinds 5 maanden ook op de ibb woont heeft ook last van geldproblemen. “ Als ik zie dat ik nog maar 10 euro op mijn rekening heb staan, koop ik toch liever 2 biertjes op het terras dan dat ik een goed gezond avondmaal voor mezelf maak”. Aldus Anne. Niet alleen Anne kiest gezelligheid boven levensmiddelen. Dirk Elsen, ook student aan de universiteit in Utrecht, was aan het mopperen over de hoge kosten van de huur van zijn kamer. “ Je bent eigenlijk verplicht om een baantje te nemen, anders kan je alle kosten onmogelijk betalen en daarbovenop verwachten ze ook nog eens dat ik al mijn huiswerk optijd af kan hebben. Maar op de vraag waar Dirk zijn geld aan uit zou geven als hij niet zoveel had hoeven betalen had Dirk een andere reactie. “ ik zou minstens 20 pakjes peuken, 5 kratten bier en een paar pillen halen en dan het liefst elke week. Dan heb ik tenminste een fijn studentenleven.”

Dat er een week is die in het teken staat van de uitgaven van jongeren is dus niet zo gek. Jongeren geven hun geld liever uit aan alcohol, sigaretten of drugs dan aan een goede woning, hun studie of zelfs eten. Met deze week hoopt het platform Wijzer voor financiën dan ook meer aandacht te krijgen voor de uitgaven van deze jongeren. De jongeren in kwestie vinden dit een goed plan. “ achteraf gezien heb ik altijd spijt, dan denk ik had ik die biertjes maar laten staan, dan had ik nu veel minder geld hoeven lenen en steeg mijn studieschuld veel minder snel. Meer aandacht voor het omgaan met geld is dus iets waar ik achter sta. “ Aldus Anne. Dirk vindt het ook een goed idee. “ Laat mij maar weten wanneer de activiteiten zijn, ik schrijf me meteen in. Ik kan wel wat hulp gebruiken, want als ik zo door blijf gaan dan slaap ik binnen 10 jaar op straat buiten de IBB. “

Niet iedereen is het eens met deze week. Ties Baars, een student die ook op de IBB woont, vindt het maar raar. “ geldproblemen is iets waar jongeren voor een langere tijd mee zitten. Dat er aandacht aan wordt besteed is niet iets slechts, maar waarom maar een week? Jongeren zouden elke dag hulp moeten kunnen krijgen voor het omgaan met geld, al helemaal nu alle prijzen zijn gestegen.” In plaats van de week van het geld heeft Ties liever elke dag van het geld. “ Het is niet gek dat veel jongeren geldproblemen hebben, ze mogen hier dan ook best wat extra help bij gebruiken.”

Bekijk hieronder een videointerview met twee studenten van de IBB Peike en Josepine, die vertellen waar zij hun geld aan uitgeven.

Over de auteur

Julia van der Goes

Julia van der Goes (Amsterdam, 2005). Is een jonge journalist met een passie voor woorden en creativiteit. Momenteel studeert ze Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht, waar ze onder andere haar schrijftalent verder ontwikkelt. Haar grote liefde voor kunst en poëzie drijft haar creatieve geest. Gedreven koestert ze de ambitie om haar toekomst te wijden aan de wereld van cultuur en muziekjournalistiek, waar ze haar stem wil laten klinken en verhalen tot leven wil brengen. Beeldend en op papier.