Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Internationale studenten aan de Universiteit Utrecht: Verrijking of Last?

Internationale studenten aan de Universiteit Utrecht: Verrijking of Last?

Tram/bushalte Heidelberglaan Science park Utrecht, foto: Meike de Goeij

Het verminderen van het aantal internationale studenten wordt gezien als een mogelijke oplossing voor de hoge werkdruk van docenten, overvolle collegezalen en de woningnood onder studenten. De Tweede Kamer spoort universiteiten aan de instroom van internationale studenten terug te dringen. Dit geldt voor alle universiteiten in Nederland, zo ook de Universiteit Utrecht.  

Iris Penning de Vries studeert Interdisciplinaire sociale wetenschap aan de Universiteit in Utrecht, en woont in een studentenhuis met een internationale student uit Tsjechië. Zij is het unaniem oneens met de maatregelen van de Tweede Kamer en vind juist dat internationale studenten een verrijking zijn voor ons land. ‘Ik heb zoveel geleerd in de afgelopen jaren door om te gaan met mensen uit andere landen’, vertelt de Vries. Volgens haar zouden we ons als land niet beperken tot één cultuur, omdat er zo veel van elkaar te leren valt.  

Ook Suzanne (21) studeert aan de Universiteit Utrecht. Ze studeert psychologie en zit inmiddels in haar laatste jaar. Ze is op de hoogte van de maatregelen die de Tweede Kamer heeft ingediend als wetsvoorstel en heeft hier zelfs al wat van gemerkt in de praktijk. Tijdens een bezoek aan een master open dag vertelden een aantal docenten haar dat ze niets wilden gaan doen met de maatregelen. Enig effect van de aansporing is er dus nog niet.  

Volgens de officiële site van de Universiteit Utrecht draagt de aanwezigheid van internationale studenten bij aan een inspirerende, academische omgeving. Volgens hen leren studenten over hun eigen grenzen heen te kijken, krijgen zij verschillende perspectieven mee, leren ze samenwerken in een internationale context en verbeteren hun taalvaardigheden – een mooie basis voor de internationaal georiënteerde markt. Op de Universiteit Utrecht is namelijk één op de zeven studenten van internationale herkomst; zo’n 15%.  

De Universiteit Utrecht heeft een aantal punten opgesteld om de instroom van studenten beter te beheersen. Deze kunt u teruglezen via dit artikel. Het is essentieel dat het wetsvoorstel van de Tweede Kamer definitief wordt gemaakt, zodat het duidelijk is wat er van de universiteiten wordt verwacht.  

Woningnood 

Een van de redenen waarom de Tweede Kamer deze maatregelen neemt voor universiteiten, is het terugdringen van het aantal studenten dat dringend op zoek is naar een kamer. De Vries vertelde dat ze een huisgenoot heeft uit Tsjechië; ‘Zij heeft dan ook denk ik wel heel veel geluk met dat ze bij ons woont’, vertelt ze. Zij vindt dat het terugdringen van het aantal internationale studenten geen ideale oplossing zou zijn om de woningcrisis op te lossen. ‘Ik vind dat er juist meer internationale studenten moeten komen, omdat ik vind dat we talent van andere landen moeten aantrekken, iedereen een kans moeten geven en je hier heel veel van kunt leren.’ Volgens haar zijn er andere betere opties om dit op te kunnen lossen, zoals het wonen in zeecontainers. De Vries heeft zelf laatst een beleidsnotitie geschreven met als onderwerp: ‘Meer woningruimte voor asielzoekers.’ Hierin beschreef zij als idee om zeecontainers om te bouwen tot kleine woning om hiermee een soort campus te creëren voor studenten.  

Suzanne is zelf ook als uitwisselingsstudent in Engeland geweest en kan zich voorstellen dat het als Nederlander wel frustrerend kan zijn als internationale studenten voorrang krijgen op kamers. ‘Ik snap wel dat mensen het vervelend kunnen vinden, als daardoor hun eigen plek wordt ‘afgepakt’ als je hier bent opgegroeid en geboren’, vertelt ze.  

Kijk hieronder naar het video-interview met Iris Penning de Vries door Stijn Saman

 

Over de auteur

Meike de Goeij

Meike de Goeij is een leergierige en gemotiveerde eerstejaars student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Afgelopen jaar heeft ze haar havo diploma gehaald en is ze daarna gelijk gestart aan de opleiding Journalistiek. Haar interesses liggen vooral op het gebied van sport en misdaad. Zelf doet ze aan dansen op hoog niveau en heeft ze mee gewerkt aan de schoolkrant op haar middelbare school. Als u tips voor haar heeft of eventuele aanmerkingen kunt u haar een mailtje sturen via meike.degoeij@student.hu.nl