Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Meer bloeddonors worden opgeroepen vanwege de griepepidemie

Meer bloeddonors worden opgeroepen vanwege de griepepidemie

De Sanquin bloedbank op de Uithof. Foto gemaakt door: Thijmen Verkuijl

DE UITHOF – Volgens het RIVM is er op dit moment een griepepidemie in Nederland. Hoewel dit erg vervelend is voor de mensen met griep heeft dit ook invloed op de bloedbank Sanquin, aangezien hierdoor het aantal gezonde bloeddonors teruglopen. Dit in combinatie met het structureel tekort aan donors de afgelopen jaren geeft Sanquin genoeg reden om meer mensen op te roepen om te komen doneren.

Aangekomen bij de bloedbank wordt iedereen vriendelijk begroet door de receptioniste achter de balie. Op een tafel tegenover de receptie zijn de roze koeken en andere snacks al te zien waar een handjevol donors zit bij te komen van een donatie. De sfeer is rustig en gastvrij en van de griepepidemie is op het eerste gezicht weinig te merken. De meeste plaatsen zijn bezet door bloeddonors en artsen die druk bezig zijn met het afnemen van halve liter zakken bloed.

Griepepidemie

De cijfers van het RIVM laten zien dat er op dit moment een griepepidemie is in Nederland. Aan de hand van het Nivel-peilstation is te zien dat het aantal gevallen met griepachtige symptomen bijna verdubbeld is in vergelijking met vorig jaar. In week 7 meldden huisartsen van de Nivel Peilstations 58 gevallen van griepachtige klachten per 100.000 inwoners. Gelukkig is ook te zien dat het aantal mensen dat met griepachtige klachten naar de huisarts gaat aan het afnemen is.

Eigen gezondheid

Volgens de locatiemanager van de Sanquin bloedbank op de Uithof, Leeann Krooder, is er bij elke ziektegolf wel een terugloop te zien. ‘Voor ons is het wel dat we het merken en er is een terugval in donaties. Alleen houden we daar rekening mee en roepen we meer donors op dan we normaal gesproken zouden doen, waardoor er dus een gelijkwaardig aantal binnen komt.’ Dat je niet mag doneren als je griep hebt, ligt voornamelijk aan het feit dat het belangrijk is dat de donor goed voor zichzelf moet zorgen en zijn energie veel beter kan gebruiken om weer beter te worden. Daarnaast willen ze bij Sanquin alle risico’s voor zijn. ‘Je krijgt namelijk niet voor niets een transfusie, dus op het moment dat een donor ziek is wil je niet dat een ontvanger of patiënt eventueel ook ziek kan worden.’, antwoord Leean Krooder op de vraag waarom je niet met griep mag doneren.

Hoewel de ziekenhuizen geen tekort aan bloed hebben, is Sanquin constant bezig met het werven van nieuwe donors, door bijvoorbeeld actiever te zijn op sociale media met inhoudelijke en informatieve content. ‘We willen altijd meer donors hebben. Je ziet gewoon jaarlijks een verloop van tien procent donors. Dat heeft te maken met levensfases waar mensen in zitten’, denk hierbij aan zwangerschap, een nieuwe baan of ziekte. ‘Dus is het aan ons om te werven en zoveel mogelijk donors binnen te krijgen.’, vertelt Leeann Krooder.

Donors

Hoewel Sanquin elke donor kan gebruiken is het niet voor iedereen weggelegd. Zo kan je bang zijn voor naalden of niet tegen bloed kunnen. Ook externe factoren kunnen ervoor zorgen dat je niet mag doneren. Zo kan je bijvoorbeeld met bloedarmoede geen bloed doneren of sta je een aantal maanden in de wacht omdat je een langere tijd op reis bent gegaan. Gelukkig geldt dit niet voor iedereen want Nadieh Steltenpool (19) werd gelijk donor toen ze 18 jaar oud werd. ‘Omdat mijn oma en moeder beide al heel lang bloed doneren en mijn nichtje leukemie heeft en dus bloeddonors hard nodig heeft voor zichzelf. Eigenlijk ben ik meteen toen ik 18 werd donor geworden en inmiddels is mijn tante ook donor, zo leeft het door in de familie en dat vind ik een mooi idee.’, antwoord Nadieh op de vraag waarom ze donor is geworden.

Bekijk hieronder de video interview door Nella Arbia

Over de auteur

Thijmen Verkuijl

Thijmen Verkuijl (2003), wonend in Amsterdam, is een student op de School voor Journalistiek en met zijn achtergrond als mediavormgever is hij altijd erg gefocust op de details. De zeer positief ingestelde Thijmen geniet van elke dag door overal zoveel mogelijk uit te halen. Op deze manier gaat hij fluitend door het leven en staat hij open voor (bijna) alles. Verder is hij erg geïnteresseerd in de entertainmentwereld en is hij vaak te vinden in diverse theaters en bioscopen.