Utrecht Oost

Selecteer Pagina

Derde editie van het Utrechtse Cardio-Oncologie Symposium in het UMC

Derde editie van het Utrechtse Cardio-Oncologie Symposium in het UMC

symposium over cardio-oncologie

UTRECHT OOST – In het UMC Utrecht was er voor de derde keer een symposium over cardio-oncologie. Het symposium was georganiseerd voor iedereen die betrokken is bij cardio-oncologische zorg en onderzoek en er waren meerdere sprekers aanwezig. Het symposium vond plaats op donderdag 15 februari van 12:00 tot 17:30.

Tijdens dit symposium werden veel verschillende ideeën besproken die te maken hadden met cardio-oncologie. Een van die ideeën was om AI te gebruiken om het cardiologische risico te identificeren bij vrouwen met borstkanker. Volgens Arco Teske kunnen tijdens deze presentaties de sprekers en bezoekers informatie en ervaringen delen met elkaar en elkaars vragen beantwoorden. Ook als een spreker bijvoorbeeld ergens nog vragen over heeft of iets nog niet zeker weet kan hij of zij ook hulp en feedback vragen aan het publiek. Het symposium is er dus vooral om elkaar te informeren en te helpen. Teske is zelf een cardioloog in het UMC Utrecht en heeft bij het symposium de introductie verzorgd. Hij is bij alle drie de edities aanwezig geweest en zit ook in het Organisatiecomité.

Wat is cardio-oncologie?

Cardio-oncologie richt zich op de preventie, diagnose, behandeling en follow up van hartziekten die kunnen ontstaan door de behandeling van kanker. Bij oud-kankerpatiënten is cardiovasculair risico namelijk groter dan het risico op de terugkeer van de kanker. Hier wordt alleen tijdens de behandeling van kanker niet altijd rekening mee gehouden, en veel patiënten weten niet dat dit überhaupt een risico is. Dit symposium ging over de connectie tussen onderzoek en de cardio-oncologische zorg in de praktijk.

Richtlijnen

Ook werd de implementatie en haalbaarheid van de cardio-oncologie richtlijn besproken bij het symposium. Rudolf de Boer gaf hier een presentatie over. De Boer is afdelingshoofd cardiologie bij het Erasmus MC en het was zijn eerste keer bij het symposium. De richtlijnen zijn gepubliceerd in 2022 en dit was de eerste keer dat er richtlijnen zijn gepubliceerd. Ze veranderen elke 5 jaar dus de volgende richtlijnen komen in 2027. De Boer vindt dat er tijdens de behandeling voor kanker sneller aan mogelijke hartziekten gedacht moet worden en dat er meer rekening mee moet worden gehouden. Dat is volgens hem ook een van de doelen van dit symposium. Hij vertelt ook dat er zeker verbeterpunten zijn omtrent de richtlijnen. Een van die verbeterpunten is dat de richtlijnen volgens Rudolf meer toegankelijk gemaakt moeten worden. Tijdens zijn presentatie zegt hij ook dat patiënten beter moeten worden geïnformeerd over dit onderwerp zodat ze weten dat er een risico is op hartziekten na de behandeling van kanker. Dit wordt nu namelijk nog niet vaak genoeg gedaan.

Bezoekers

In 2021 was de vorige editie van dit symposium. Dit was tijdens corona en door de quarantaine werd het toen online gehouden. Dit was dus de eerste keer dat het weer in het echt werd gehouden en er kwamen veel verschillende soorten mensen op af. Er waren niet alleen medewerkers uit de vakgroepen die betrokken zijn bij cardio-oncologie zoals onder andere cardiologen en oncologen, maar er waren ook veel jonge studenten in het vakgebied bij het symposium aanwezig.

interview met Arco Teske door Mark Stoutjesdijk

 

Over de auteur

lotta Looije

Lotta Looije is eerstejaars student op de School voor Journalistiek van de Hogeschool Utrecht. Voor Lotta ging studeren heeft ze HAVO gedaan op het X11 media en vormgeving in Utrecht en heeft haar diploma gehaald in 2023. Op school vond ze de opdrachten waarbij ze mensen moest interviewen en verslagen moest schrijven het leukst waardoor ze uiteindelijk voor de studie journalistiek heeft gekozen. Ze woont in Utrecht en heeft een baan in de horeca. Op dertienjarige leeftijd moest ze wekelijks kranten bezorgen in haar buurt en dat heeft ze voor meer dan een jaar gedaan. Van de enorme hoeveelheid kranten die elke week voor de deur stonden bleven er altijd wel een paar over. Zo kwam ze op jonge leeftijd al in contact met het nieuws en de krant. Ook op school hield ze het nieuws goed in de gaten zodat ze elke vrijdag tijdens de Nederlands les een kans had om de nieuwsquiz van die week te winnen. Naast het nieuws leest ze ook graag boeken en ze sport drie keer per week.