Utrecht Zuid

Selecteer Pagina

Reanimatiecursus op Wereld Hart Dag

Reanimatiecursus op Wereld Hart Dag

Op Wereld Hart Dag wordt er in Utrecht een gratis reanimatiecursus gegeven. Begin 2022 zijn er 9 AED’s geplaatst in Lunetten onder de noemer ‘Hartveilig Lunetten’. Dit met als doel dat meer bewoners de AED’s kunnen gebruiken in een noodsituatie. Lunetten was de eerste wijk waar het Diakonessenhuis samen met de wijk , Fuego B.V. en de Gemeente Utrecht de AED’S had geplaatst. 

 

 

Marjolein Klaassen is communicatieadviseur en woordvoerder van het Diakonessenhuis. Het project is ontstaan doordat er geconstateerd werd dat er in Utrecht zuid veel AED’S hingen, maar dat het nog niet dekkend genoeg was. In iedere 500 meter is er een AED nodig en vanuit de gedachtens van de cardiologen kunnen ze veel Utrechters in noodsituaties eerder helpen als er voldoende AED’S en burgerhulpverleners zijn ,’Zegt Marjolein’.

 

Diakonessenhuis hoopt veel jongeren te enthousiasmeren zodat er meer burgerhulpverlening komt. Zo kan iemand die een hartstilstand krijgt sneller hulp krijgen als iedereen weet hoe ze hulp moeten verlenen door de cursus. 

 

Diaknossenhuis is niet in eerste instantie begonnen met de cursus, ‘Zegt marjolein’. Door geld in te zamelen konden ze meer AED’S plaatsen en daarnaast mensen op te leiden , maar je kan overal reanimatiecursussen doen. Wanneer je een certificaat hebt behaald na een reanimatiecursus kun je jezelf aanmelden als  burgerhulpverlener op hartslag.nu, zo kan je opgeroepen worden als er bij jou in de buurt een noodsituatie is.

 

Marjolein denkt vooral bij jongeren dat het vanuit eigen belang is. Ze geeft als voorbeeld dat je moet denken als dit iemand in je familie overkomt dan denk je ook van verdorie had ik maar ook een reanimatiecursus gevolgd. Als scholen hier meer mee bezig zijn krijgen jongeren meer informatie waardoor ze toch misschien een andere beeld krijgen over de deelname aan een cursus.

 

Een cursus duurt ongeveer 2 uur. Je wordt heel praktisch geleerd hoe je iemand moet reanimeren, hoe je de apparaat bediend en hoe het systeem werkt. Het project heeft 2 jaar geduurd en Marjolein merkt gelukkig dat de bewust zijn van mensen wel gestegen is in Utrecht en met name Utrecht zuid.

 

Farah Koppenaal werkt bij EHBO Nederland en heeft meerdere reanimatiecursussen gedaan. Farah wilde graag werken als EHBO’er en daarvoor had je een EHBO diploma nodig. Daarbij moest ze reanimatiecursussen volgen voor zowel volwassenen en kinderen. Nu weet ze wat ze moet doen als iemand buiten bewust zijn is en wat de stappen daarin zijn.

 

Farah geeft aan dat ze zelf nog niet in de praktijk mee heeft gemaakt dat ze iemand moest reanimeren. In Nederland zijn er ongeveer 7000 a 8000 reanimaties. Dat is gelukkig niet veel, ‘Zegt Farah’. Farah zegt dat de cursus zelf niet eng is , maar de gedachtes dat je het in de  praktijk moet toepassen wel. 

 

 Farah zou zeker andere aanraden om een cursus te doen, omdat het heel belangrijk is in Nederland dat andere mensen weten hoe je moet reanimeren. Als er in de eerste twee minuten geen reanimatie is komt er al hersenschade. Daarom is het belangrijk dat meer mensen in Nederland weten hoe je moet reanimeren om dit soort situaties te voorkomen.  

 

 

Hieronder vindt u het audio interview door Miranda Nibbering met Farah Koppenaal.

 

 

 

Over de auteur

Jeny Minguel

Jeny Minguel (2003) is studente aan de school voor journalistiek in Utrecht.  Sinds jongs af aan heeft ze een passie voor dans, zang, muziek en musical. Op 19-jarige leeftijd nam ze deel aan een miss verkiezing en won ze in zowel Nederland als het buitenland. Deze ervaring heeft haar interesse voor tv en media gewekt. Ze vindt het leuk om mensen te inspireren en te laten zien dat alles mogelijk is. Ze wil met haar werk een positieve bijdrage leveren aan de samenleving. Haar interesses liggen voornamelijk in media en cultuur. Ze zou zich ook graag willen verdiepen in de wereld van de tijdschriften.