Utrecht Zuid

Selecteer Pagina

Waardevolle gesprekken over de dood in Lunetten

Waardevolle gesprekken over de dood in Lunetten

beeld: Pexels

Afgelopen maandag werd er in De Musketon, het buurthuis van Lunetten, een dialoog georganiseerd over de dood. Iets waar ruim een derde van alle mensen nooit over praat, maar wat wel heel belangrijk is om te doen, vindt de organisatie Utrecht in Dialoog, want: ‘de dood laat je leven’.

Rond de twintig mensen kwamen naar deze bijeenkomst. Vooral 50+ers, maar ook een aantal jongeren. De groep werd opgedeeld in tweeën. Het idee van deze dialoog is vooral naar elkaar te luisteren, niet te oordelen of advies te geven. Op die manier denkt Utrecht in Dialoog mensen tot nieuwe inzichten te laten komen en zo te inspireren.

Nederland is steeds meer aan het vergrijzen, dus steeds meer mensen krijgen te maken met de dood. Toch is dit voor veel mensen een taboeonderwerp. Utrecht in Dialoog probeert dit te doorbreken. ‘Mensen hebben het er niet over, dat is jammer, want het is eigenlijk doodgewoon’, aldus Bart van Ginneken, en participant van de dialoog.

Bart heeft acht jaar geleden de prognose gekregen dat hij nog acht maanden te leven had. De dood is dus iets waar hij in zijn leven enorm mee is geconfronteerd. ‘De kracht van de Utrecht in Dialoog is dat je met volstrekt onbekenden praat, waardoor je gek genoeg heel intiem en open kan zijn’, aldus Bart.
De andere mensen die meededen vonden het ook heel fijn, omdat er zo’n open sfeer was. ‘Dit haal je niet uit de krant, maar heb je alleen als je echt met elkaar in gesprek gaat’, zegt Peter, een andere participant van het gesprek.

Over de auteur

Vera Vincent

Vera Vincent (2004) is een eerstejaars student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ze wil graag een steentje bijdragen aan het mooier maken van onze wereld. In 2021 maakte ze een documentaire waarin vrouwen hun verhalen delen over hoe ze het ervaren om in Nederland moslim te zijn. Ook heeft ze in 2020 een betoog geschreven waarin ze de problemen van de vleesindustrie aan de kaak stelt. Ze wil in de toekomst meer van dit soort verhalen op grotere schaal te verspreiden. Daarmee hoopt ze dat we uiteindelijk wat eerlijker met elkaar en de wereld omgaan, en elkaar wat beter kunnen begrijpen.