Utrecht Zuid

Selecteer Pagina

Islamitische begraafplaats in Tolsteeg wordt eind dit jaar eindelijk gerealiseerd

Islamitische begraafplaats in Tolsteeg wordt eind dit jaar eindelijk gerealiseerd

Begraafplaats in Tolsteeg, Foto: Emma van der Rijst

UTRECHT-ZUID  – Al jaren is VUMO bezig met het waarmaken van een Islamitische begraafplaats in Utrecht. Nu is het dan eindelijk gelukt: als alles goed verloopt is aan het einde van dit jaar een stuk grond van de algemene begraafplaats Tolsteeg in eigendom van VUMO.

VUMO, dat staat voor Verenigde Utrechtse Moslims, had dit project al in maart 2020 bij de gemeente neergelegd. De aanleiding hiervoor was op dat moment de corona pandemie. In die periode kon de islamitische gemeenschap niet meer naar het land van herkomst vliegen om zich daar te laten begraven, wat nu nog vaak het ritueel is. Hierdoor was er nog meer vraag naar dan er eerder al was. Voor de corona periode zijn ze ook al een tijdje bezig geweest met het maken van een plan om een islamitische begraafplaats te realiseren. 

Een andere moskee, die niet binnen hun vereniging valt, had al in 2007 een aanvraag ingediend bij de gemeente, maar daar werd toen niks mee gedaan. VUMO is daarna aan de slag gegaan om het wel te laten lukken.

Buurt Tolsteeg

De algemene begraafplaats in Tolsteeg zal waarschijnlijk eind dit jaar dus plaatsmaken voor een islamitisch gedeelte. VUMO zal volledig eigendom verkrijgen over het gedeelte van de begraafplaats, dat islamitisch zal worden. Zij zullen van de mensen die in aanmerking komen een kleine bijdrage vragen, waardoor VUMO dit compleet kan bekostigen. Deze prijs zal vele malen lager zijn dan de gemeente bij de algemene begraafplaatsen vraagt. 

De algemene begraafplaats in Tolsteeg heeft veel ruimte over, vanwege minder belangstelling. Daardoor was dit een goede locatie om een gedeelte voor islamitische graven vrij te houden. Deze graven zullen naar het oosten liggen, richting Mekka. Ook zal VUMO een eeuwige grafrust garanderen. De overige islamitische rituelen zullen niet gebeuren op de begraafplaats, maar thuis. Hierdoor hoeft de begraafplaats ook niet verder verbouwd te worden. 

Elmiloud El Harrashi, een bewoner uit de buurt, vindt dit een erg goed initiatief. Hij woont al een lange tijd in Nederland en is van origine Marrokaans. Hij merkt in zijn omgeving dat hier erg behoefte aan is. ‘De mensen verlangen al een langere tijd hiernaar. En ik ben heel blij dat er eindelijk naar geluisterd is’. Wel merkt hij dat er nog niet veel bekendheid is over de begraafplaats die gaat veranderen in de buurt: ‘De omwonenden hebben nog niet echt een idee dat dit gaat gebeuren naar mijn weten, ik hoorde het ook pas laatst’, aldus El Harrashi.

Integratie

De islamitische mensen in Utrecht zijn vaak geboren in Nederland en willen tegenwoordig steeds vaker hier worden begraven. Nu is dat nog niet echt mogelijk, omdat er nog niet veel aanbod is. In Nederland zijn namelijk nu nog maar drie volledig speciale islamitische begraafplaatsen, waar eeuwige grafrust wordt gegarandeerd. Op zestig algemene begraafplaatsen in Nederland is er een gedeelte voor islamitische graven. Hierdoor gaan islamitische mensen nu nog vaak naar het land van herkomst of herkomstland van hun ouders om zich te laten begraven.

VUMO vindt deze gebeurtenis een stukje integratie. Zo vertelt Abdel Elyandouzi, de voorzitter van VUMO: ‘Mensen voelen zich hierdoor echt gewaardeerd als Nederlander, omdat ze zich nu ook hier kunnen laten begraven en niet naar hun ‘vaderland’ moeten om zich te laten begraven. Het is echt een stukje integratie’.

Afhandelen met de gemeente

De laatste dingen die nog moeten gebeuren voordat dit dan ook eindelijk kan plaatsvinden is onder andere het overleggen over de prijs van de begraafplaats. ‘Er moeten nog wat laatste zaken worden afgehandeld bij de gemeente, maar we verwachten eind dit jaar nog in gebruik te gaan en in eigendom van de begraafplaats te zijn’, vermeldt Elyandouzi.

Kijk hier naar het interview van journalist Lara Kraanen met Abdel Elyandouzi, de voorzitter van VUMO:

Over de auteur

Emma van der Rijst

Emma van der Rijst (2005), uit Amersfoort, start haar carrière als journaliste dit jaar op de School voor Journalistiek, Hogeschool van Utrecht. Zij schrijft nieuwsberichten en maakt audio-interviews in de gemeente De Bilt. Nadat zij haar havo-diploma heeft gehaald in 2022, neemt zij daarna een tussenjaar. Nu zij weer begonnen is met school, kijkt ze uit naar haar carrière als journaliste. Zij ziet zichzelf wel werken als schrijfster. Maar ook documentaires maken lijkt haar wel wat. Het is in ieder geval wel duidelijk dat zij de verschillende journalistieke kanten leuk vindt. Welke kant in de journalistiek zij opgaat is nog niet helemaal duidelijk, maar ze wil alles uitproberen! Emma van der Rijst is bereikbaar op: emma.vanderrijst@student.hu.nl