Utrecht Zuid

Selecteer Pagina

Islamitisch deel op begraafplaats in Tolsteeg: “Iedereen heeft recht op een rustplaats”

Islamitisch deel op begraafplaats in Tolsteeg: “Iedereen heeft recht op een rustplaats”

Begraafplaats Tolsteeg - Foto: Nova Lam

TOLSTEEG – Dit jaar wordt op een leeg deel van de begraafplaats in Tolsteeg een islamitische begraafplaats gemaakt. Dit was al langere tijd een wens van de Utrechtse moslimgemeenschap zodat zij volgens eigen rituelen en manieren mensen naar hun laatste rustplaats kunnen brengen. Hoe ziet een islamitische begrafenis eruit en wat vinden omwonenden hiervan?

Een deel van de begraafplaats van Tolsteeg is al langere tijd niet in gebruik als algemene begraafplaats. Hierdoor is het mogelijk om dit deel af te staan aan de islamitische gemeenschap. De gemeente Utrecht heeft dit deel verkocht aan de organisatie VUMO. VUMO, ook wel Verenigde Utrechtse Moslims, is een samenwerkingsverband van acht moskeeorganisaties en een kerkgemeenschap. Als kerkgemeenschap hebben zij het wettelijke recht om te beschikken over een eigen begraafplaats. In dit geval is dat dus het nieuwe islamitische deel op de begraafplaats in Tolsteeg. 

Rituelen 

Op islamitische begraafplaatsen zijn er een paar dingen anders dan bij een normale algemene begraafplaats. Dit komt door de rituelen en gewoonten van de islamitische religie en cultuur. Allereerst is het belangrijk dat de ligging van de graven georiënteerd is op Mekka. “De overledene wordt in een wit doek gewikkeld en op de rechterzijde in het graf geplaatst, daarop wordt het graf afgesloten en afgedekt met aarde”, zegt projectleider Annika Ridderikhof. 

Een islamitische begrafenis vindt plaats na het middaggebed, het middaggebed wordt gehouden in de moskee. Dan wordt het dodengebed direct na het middaggebed gebeden. “Een islamitische begrafenis duurt niet lang, voor moslims is het namelijk belangrijk dat een overledene zo snel mogelijk wordt begraven” , vertelt Ridderikhoff.  

Omwonenden

Vorig jaar konden omwonenden en bewoners van Tolsteeg hun mening geven over het idee om van een deel van de algemene begraafplaats een islamitische begraafplaats te maken. Deze dingen zou VEMU dan mee kunnen nemen in het uitvoeren van het plan. “Ik vind het prima, iedereen heeft recht op een rustplaats.” vertelt omwonende Marieke de Jong, “Wel heb ik tegen de gemeente gezegd dat we de rust willen behouden en dat er niet gezorgd wordt voor overlast”. 

Irene Hoekstra is het hier mee eens: “Het enige wat ik niet wil is dat er meer geluid van de begraafplaats komt, dat deel van de begraafplaats is al jaren niet in gebruik dus het was hier altijd rustig en dat houden we graag zo.” aldus Hoekstra. De grootste zorg van omwonenden lijkt dus te liggen bij eventuele overlast.  

Verder zijn zij het er over eens dat iedereen het recht heeft om begraven te worden, islamitisch of niet. “Iedereen zou de mogelijkheid moeten hebben om begraven te worden ongeacht hun achtergrond of geloof.” , vertelt de Jong. 

Het plan

Naar aanleiding van een verzoek van VUMO om deze begraafplaats aan te leggen is het plan in 2022 aangenomen door de raad. In 2023 zijn ze begonnen met het opstellen van de wensen en eisen omtrent de islamitische begraafplaats. Eind vorig jaar mochten omwonenden hun inbreng geven zodat VUMO hier rekening mee kan houden, bezwaren van omwonenden zijn echter verworpen. Na een lang proces is het de bedoeling om de islamitische begraafplaats dit jaar dan eindelijk te realiseren. 

Over de auteur

Nova Lam

Nova Lam (2006) is beginnend journalist. Zij studeert aan de school voor Journalistiek in Utrecht. Zij woont in Hilversum, die vooral bekend staat om het zijn van de mediastad. Ze is al langere tijd geïnteresseerd in wat er gebeurt in de wereld. Vooral is zij geïnteresseerd in nieuws dat te maken heeft met maatschappelijke onderwerpen. Ze houdt erg veel van schrijven en daarom zou zij het liefst artikels willen schrijven voor bijvoorbeeld nieuwssites of misschien wel kranten. Ze is erg benieuwd wat ze nog gaat leren en wat ze uiteindelijk gaat betekenen voor de wereld als journalist.