Utrecht Zuid

Selecteer Pagina

Crowdfunding gestart voor avonturenspeeltuin bij Fort Luna

Crowdfunding gestart voor avonturenspeeltuin bij Fort Luna

Speeltuin Fort Luna

Crowdfunding gestart voor avonturenspeeltuin bij Fort Luna

LUNETTEN – Een gedeelte van speeltuin Fort Luna wordt omgetoverd tot avonturenspeeltuin. Het gaat hierbij om een plek waar kinderen hutten bouwen, speren maken en spelen met losliggende rommel. Het zou een plek moeten worden waar kinderen vanaf 6 jaar zich helemaal uit kunnen leven, zonder het toezicht van hun ouders. Op woensdag twintig maart wordt er een gratis avonturen middag georganiseerd tussen 14:00 en 16:00. Maar hoe veilig is het idee eigenlijk?

Het idee bestaat al een tijdje in Engeland, maar moet zich in Nederland nog geheel ontplooien. Volgens de initiatiefnemers, Bart Snijders en Martin van Rooijen, worden kinderen in Nederland steeds vaker te beschermd opgevoed. Ook spelen kinderen volgens hen steeds minder alleen of met vrienden buiten en hebben hobby’s, schermtijd en school meer prioriteit. ‘Kinderen durven hierdoor minder risico te nemen en dit heeft effect op hun mentale en fysieke weerbaarheid. Het spelen met ‘rommel’ en zonder toezicht van ouders, is goed voor het zelfvertrouwen en versterkt de weerbaarheid van de kinderen’, aldus Bart Snijders op hun eigen crowdfunding pagina.

In een item van Editie NL uit begin februari dit jaar werd pedagoog en tevens initiatiefnemer Martin van Rooijen al gevraagd naar de veiligheid van de speeltuin. De presentator stuitte op een enorme houten hamer waarmee je volgens hem ‘iemand volledig de hersens in kan slaan’. Van Rooijen reageerde: ‘Dat is een volwassen blik naar het spel van kinderen. Dat doen kinderen niet!’. Tevens attenderen de initiatiefnemers erop dat er altijd een speeltuinmedewerker aanwezig is, die getraind is in het faciliteren en begeleiden van avontuurlijk spelen. In gesprek met pedagoog Sophie Borghouts trekt zij haar twijfels bij bovengenoemde uitspraken van Martin van Rooijen. ‘Ik denk dat je dat niet zo makkelijk voor alle kinderen kan zeggen. Oudere kinderen zullen misschien verantwoordelijker omgaan met bijvoorbeeld speren dan kleintjes van 6 jaar. Sommige kinderen zijn ook temperamentvoller en spelen ‘wilder’ dan andere, waardoor ze elkaar echt wel (misschien onbedoeld) kunnen bezeren’. Wel vertelt ze dat kinderen van nature elkaar niet zo snel pijn doen, zeker in een ruime vrije omgeving.

Tijdens het verdere contact met pedagoog Sophie Borghouts kwam het idee van een avonturenspeeltuin ook uitgebreid ter sprake. Zij vertelde dat ze het een mooi idee en concept vindt, zeker voor wat oudere kinderen die in de stad opgroeien. ‘Zo’n ruimte om vrij te spelen en te bewegen en ontdekken is heel goed voor de ontwikkeling van kinderen. Ook is het mooi dat er wat minder wordt gestuurd op een vast aanbod (zoals glijbaan, zandbak etc.) maar meer vrijheid wordt gegeven aan de kinderen om zelf in te vullen wat ze willen spelen. Dit stimuleert creativiteit!’, aldus Sophie Borghouts. De eerder benoemde beweringen van Bart Snijders over weerbaarheid en zelfvertrouwen beaamt Borghouts. Zij vertelde: ‘Zelfstandig spelen, zonder toezicht van ouders, draagt bij aan grotere zelfredzaamheid, weerbaarheid en zelfvertrouwen bij kinderen. Als de kinderen zich veilig voelen, kunnen ze vrij gaan experimenteren en ontdekken en ervaringen op doen die ze anders niet zouden leren over zichzelf’.

Op Utrecht Centraal ontstond een gesprek met moeder Linda en haar man Niels waar de avonturenspeeltuin ter sprake kwam. Zij waren het beide eens dat het idee van een avonturenspeeltuin een super goed concept is waarbij kinderen zich zelf echt kunnen ontwikkelen op een andere manier. ‘Het ‘idee dat niemand naar je kijkt’ laat een kind besluiten zijn of haar hart te volgen. Je roept de intuïtie van het kind naar boven’, aldus moeder van twee jonge kinderen Linda. Zij sloten zich voor de rest aan bij bovengenoemde beweringen van Sophie Borghouts. ‘Alleen verwacht ik nooit van één van onze twee kleintjes dat zij bewust iemand pijn doen!’, aldus vader Niels. Helaas waren zij niet bereidwillig met voor- en achternaam genoemd te worden. Vlakbij Fort Luna kwamen ook tegenargumenten aan bod. Een anonieme bron vermeldde dat zij het idee verschrikkelijk vindt en grote gevaren voor haar kind voor ogen ziet. ‘Je kan kinderen op die leeftijd niet verantwoord met allerlei rommel laten omgaan. Ze zijn een gevaar voor zichzelf en de kinderen om zich heen’. Over de veiligheid van de avonturenspeeltuin valt dus nog te twisten.

Over de auteur

Benjamin Passtoors

Benjamin Passtoors (2000) is een beginnend journalist die studeert aan de School van de Journalistiek in Utrecht. Hij is een enthousiaste, gedreven jongeman die vastberaden is te slagen in zijn vakgebied. Hij vindt het geweldig om te schrijven en verborgen zaken aan het daglicht te brengen. Hij gaat bij hem écht om nieuws maken. Ook heeft hij een grote passie voor sport- en misdaadjournalistiek.