Utrecht Zuid

Selecteer Pagina

Utrechtse muziekkenners zien kansen voor Europapa

Utrechtse muziekkenners zien kansen voor Europapa

Foto: programmeur de Helling, Dave Coenen

Europapa, zo luidt de titel van het nummer waarmee Joost Klein Nederland zal vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival later dit jaar in Malmö. Het nummer verovert momenteel de harten van velen op sociale media en blijft stijgen bij de bookmakers. Hoe kijken Utrechtse muziekkenners naar de inzending?

Waar wekelijks honderden muziek- en cultuurliefhebbers uit Utrecht en omstreken genieten van livemuziek, is het op de maandagmiddag vrijwel uitgestorven in poppodium ‘De Helling’. De geur van bier en andere alcoholische dranken verklapt dat er recent nog een evenement heeft plaatsgevonden, in de normaal zo kolkende zaal in Utrecht-Zuid.

Voor de 29-jarige Dave Coenen is het poppodium in Rotsoord niet alleen een locatie om te genieten van de cultuursector, maar ook zijn werkplek. Coenen is werkzaam als programmeur en is verantwoordelijk voor het nachtprogramma van De Helling. Als echte muziekkenner van alles dat tussen hiphop en breakbeat ligt, is Coenen positief verrast door de inzending die Nederland dit jaar stuurt naar het Eurovisiesongfestival. ‘Joost is een frisse wind, en die is echt nodig,’ aldus Dave Coenen.

Vorige week maakte Joost Klein zijn nummer bekend waarmee hij Nederland vertegenwoordigt op het grootste liedjesfestijn ter wereld. Met bijna acht miljoen weergaven op YouTube, gestegen van plaats 22 naar plaats vijf bij de bookmakers en een ongekende populariteit op platformen als TikTok en Instagram lijken we met Joost Klein en zijn nummer ‘Europapa’ goud in handen te hebben als Kikkerlandje.

Gabbercultuur

Toch waren de eerste reacties op het nummer erg gemengd. Het vrolijke dancenummer brengt een ode aan de Hollandse gabbercultuur. En dat is met name voor ouderen even wennen. De negentienjarige Robin Reurink is sinds kort actief in de dj-wereld in Utrecht en geeft aan dat ouderen altijd een mening hebben maar dat dit ook oké is. Het stukje happy hardcore dat richting het einde van het nummer te horen is heeft dj Paul Elstak bedacht. ‘Paul brengt echte ‘old school’ 90-vibes in het nummer, dat gaat scoren’, aldus Reurink.

‘We moeten niet vergeten dat Nederland de thuishaven is van hardcore, daar mogen we trots op zijn’, geeft Dave Coenen aan.  Europapa is een combinatie van blijdschap en melancholie verpakt in poëtische teksten. Met Europapa brengt Joost een eerbetoon aan zijn overleden vader. In zijn opvoeding leerde hij om grenzeloos naar de wereld te kijken, letterlijk en figuurlijk.

De 29-jarige programmeur van de Helling had Joost Klein al een aantal jaar hoog op zijn lijstje staan om richting het songfestival te sturen. Na jaren ballads en soft-pop te sturen gaat Nederland echt buiten zijn comfortzone met de inzending van jaar. ‘Joost is concessieloos en gaat het toch wel politieke spel dat al jaren gaande is bij het songfestival doorbreken’, aldus Coenen.

Voorspellingen

Het duurt nog even tot het liedjesfestijn, dat het Eurovisiesongfestival heet, losbarst. Op donderdagavond 9 mei staat Joost in de tweede halve finale. Tot die tijd is het aan de zanger zelf om Europapa zo populair mogelijk te maken onder Europa.  Coenen en Reurink rekenen meerdere malen op de zogeheten ‘douze points’. ‘In België, Duitsland en Oostenrijk is Joost Klein nu al een grote naam, dat gaat enorm helpen’, aldus Reurink. De diverse talen die Klein bezingt in het nummer kunnen ook voor een bepaalde populariteit zorgen, geeft Reurink aan.

Volgens de voorspelling van Coenen en Reurink, eindigt Europapa in de top drie. ‘Het nummer heeft alle elementen om hoge ogen te gooien’, aldus Dave Coenen. Mocht het resultaat van Joost Klein dit jaar toch tegenvallen, dan heeft Coenen nog wel een boodschap voor de Friese zanger: ‘Joost, je bent altijd welkom in ‘De Helling’, altijd!’

Over de auteur

Suzanne Borsboom

Suzanne Borsboom (2003) is een enthousiast beginnend journalist met een breed interessegebied. Van schrijven over politiek, cultuur en duurzaamheid tot het aan het licht brengen van actuele vraagstukken binnen de samenleving. Suzanne wil graag nieuws toegankelijk maken voor iedereen en de kloof tussen politiek en burger verkleinen. Contact leggen met Suzanne kan via mail: suzanne.borsboom@student.hu.nl .