Utrecht Zuid

Selecteer Pagina

Hoograven vs de digitale kloof

Hoograven vs de digitale kloof

Hennie Werne is een opdracht aan het maken uit de cursus

Door de snelle digitalisering van de samenleving ontstaat er een enorm verschil tussen enerzijds mensen die profiteren van digitale technologie en anderzijds mensen die niet genoeg digitale vaardigheden hebben om mee te kunnen draaien in de huidige samenleving, de zogenaamde digitale kloof. Maar ‘s ochtends springen in het Hart van Hoograven de computers aan, komen de beeldschermen zoemend tot leven en zo begint de strijd tegen een ‘digitale achterstand’.

Deze morgen hoor je de hersens kraken wanneer Hennie Werne bezig is met het uitvogelen van de betrouwbaarheid van e-mail adressen, ‘’jebroer@digital-service.ru klinkt wel heel apart, waarom zou iemand ooit zo’n e-mail adres aanmaken.’’ Mevrouw Werne is een van de cursisten van de digitale vaardigheden cursus in het Hart van Hoograven. Deze cursus bestaande uit Cursus A, voor de beginners en Cursus B voor de iets verder gevorderden is bedoeld om iedereen, in het bezit van een laptop of niet, te leren omgaan met technologie. Het stappenplan is via een beamer op de muur geprojecteerd zodat iedereen weet wat hem of haar te wachten staat, met dit en het lesboek van Digiwijs hoopt Fidel Vernooy, oud-ict’er en huidig docente van  de cursus, deze zo toegankelijk mogelijk te maken. ‘’Hoe meer mensen er meedoen hoe hoe meer we de technische vaardigheden en het meekomen van (vooral) ouderen in de samenleving kunnen verbeteren.’’ Ook vertelde ze dat er ontzettend veel mensen, en dus vooral ouderen, zijn die opgelicht worden via scam mailtjes of die niet meekomen in de huidige samenleving waarin zoveel nu digitaal wordt geregeld. ‘’Vrij veel dienstverleningen van de overheid gaan tegenwoordig digitaal, dit zorgt voor veel frustratie en zet een vrij groot deel van de Nederlanders gewoon buiten spel.’’

Vol goede moed begint ze aan de les van deze week, de betrouwbaarheid van e-mailadressen en de belangrijkste invoegknoppen in Gmail. ‘’Een veilig e-mail adres bestaat altijd uit een naam, een @, dat is namelijk je connectie tot het internet en een provider, bijvoorbeeld gmail of outlook.’’ Terwijl de enthousiaste vrijwilligster dit vertelt, schrijft Hennie druk mee. ‘’Ik heb eens een les gemist maar toen heb ik zelf vanuit het boek de opdrachten voor die week gemaakt. Ik wil zo graag verbeteren omdat alles nu enorm is gedigitaliseerd. Ik ben enorm fan van schaatsen en vroeger ging ik altijd samen met mijn vader naar schaatswedstrijden, maar nu gaat de kaartverkoop via het internet, dan moet ik wel mijn weg weten vinden op een computer en online zodat ik niet opgelicht wordt maar ook zodat ik überhaupt de tickets kan bestellen.’’

Een brug over de  kloof

Mevrouw Werne vertelt verder dat zij vroeger wel haar type diploma heeft gehaald maar dat dat nu eigenlijk al niet meer voldoet. ‘’Alles wordt ineens digitaal geregeld, dat gaat voor mij allemaal veel te snel. Ik ben gek op op vakantie gaan en dat regelde ik vroeger altijd via het reisbureau hier in Utrecht, nu moet ik dat zelf via het internet uitzoeken.’’ Mevrouw Werne tikt ondertussen stevig door aan haar oefen mail waarin vetgedrukte woorden, emoticons en een lijst met opsommingstekens voorbijkomen. ‘’Daar heeft deze cursus mij wel enorm bij geholpen, nu lukt het mij zelf om iets te boeken, mijn persoonsgegevens in te vullen en kan ik zelfs online verbinden met mijn bank om te betalen, zo heb ik niet constant meer mijn zoon nodig.’’ Sluit mevrouw Werne af terwijl ze nog een afbeelding uit haar bestanden haalt en het toevoegt aan haar mailtje.

Over de auteur

Merle Breijer

Merle Breijer (2004) is momenteel studente aan de Hogeschool voor journalistiek Van kleins af aan was ze al ontzettend nieuwsgierig, altijd was het, hoe zit dat? Maar waarom dan? Hoe komt dat? Ze is eigenlijk nooit gestopt met vragen en ontdekken. Na veel in het buitenland te zijn geweest, realiseerde ze zich dat er overal verhalen zijn. Verhalen die nooit het daglicht zien en die zij graag naar buiten zou willen brengen. Voor nu doet ze dit op lokaal niveau en schrijft ze vooral stukjes over Utrecht-Zuid.